Ilegalni streaming prijenosi sportskih događaja mogli bi se u EU gasiti u samo 30 minuta

Odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta od Europske komisije traži da strože regulira pitanja internetskog piratstva sportskih događanja koja se emitiraju uživo putem ilegalnih platformi

Sandro Vrbanus srijeda, 14. travnja 2021. u 06:00

U prijedlogu Izvješća koje je ovoga tjedna prihvaćeno u Odboru za pravna pitanja Europskog parlamenta, od Europske komisije traži se dodatna zaštita vlasnika prava prijenosa sportskih događaja koji se emitiraju uživo. Ilegalni prijenosi putem raznih internetskih IPTV streaming platformi, bez plaćanja prava, za sada nisu dovoljno regulirani, odnosno europska regulativa ne pruža dovoljnu zaštitu nositeljima prava na prijenos, smatra ovaj Odbor.

Gašenje streamova unutar 30 minuta

Članovi odbora, koji su prihvatili tekst Izvješća, traže da se u skladu s Aktom o digitalnim uslugama (Digital Service Act) harmoniziraju pravila za cijelu Uniju. Ona bi omogućila brzo reagiranje na pojavu ilegalnih prijenosa sportskih događaja i njihovo brzo gašenje "odmah po obavijesti nositelja prava o povredi i najkasnije 30 minuta nakon početka sportskog događanja".

I bez sudskog naloga

U slučaju, dakle, da nositelj prava prijenosa zatraži gašenje ilegalnog prijenosa nekog sportskog događaja, pružatelj internetskih usluga bio bi ovlašten odmah i neposredno s Interneta ukloniti nezakonito emitirani sadržaj. Provodilo bi se to bez potrebe za sudskim nalozima – postupci izdavanja takvih naloga su, naime, dugi i pomoću njih se ne može savladati konkretan problem nezakonitog emitiranja sportskih događanja uživo, smatra Odbor za pravna pitanja.

Tekst Izvješća također smatra da bi legalni internetski prijenosi sportskih događaja trebali biti bolje promovirani i dostupniji korisnicima, odnosno trebalo bi ih biti značajno lakše pronaći nego one ilegalne. Napominje se i da bi se ove mjere trebale poduzimati samo prema ilegalnom sadržaju, odnosno da ih se ne smije upotrijebiti za proizvoljno ili pretjerano blokiranje legalnog sadržaja.

Ilagalni sportski prijenosi, osim štete vlasnicima prava, donose i rizike za online sigurnost korisnika piratskih platformi
Ilagalni sportski prijenosi, osim štete vlasnicima prava, donose i rizike za online sigurnost korisnika piratskih platformi

Izvjestitelj u ovom slučaju, bugarski eurozastupnik Angel Džambazki poručio je kako je piratstvo sportskih događaja tijekom prijenosa uživo velik izazov s kojim se susreću organizatori sportskih događaja. Prema njegovom mišljenju, bitno je izraditi funkcionalne alate koji bi nositeljima prava omogućili mogućnost blokiranja neautoriziranih prijenosa u stvarnom vremenu.

"Odgovornost za ilegalno emitiranje sportskih događaja je na pružateljima usluga streaminga, a ne na navijačima ili korisnicima, koji često i nenamjerno naiđu na ilegalni sadržaj online", poručio je Džambazki. Njegov prijedlog bi se na klupama eurozastupnika na plenarnoj sjednici trebao naći 17. svibnja.