Uber će platiti 1,1 milijuna dolara zbog diskriminacije slijepe žene

Lisa Irving navodi da je njen pas vodič Bernie uveliko predstavljao problem vozačima. Tvrdi da je bila odbijena barem 60 puta

Matej Markovinović utorak, 6. travnja 2021. u 06:10

Uber je 2014. godine tužen za diskriminiranje slijepih osoba i njihovih pasa vodiča te su se dogovorili za promjenu svoje politike kao dio nagodbe od 2,6 milijuna dolara. Uber je navedenu nagodbu finalizirao 2016. godine, no sada moraju platiti dodatnih 1,1 milijuna zbog diskriminacije Lise Irving.

Kako prenosi The San Francisco Chronicle, Irving je zbog diskriminacije kasnila na posao, preglede kod doktora, proslave rođendana, polnoćke i nekolicinu je puta ostavljena vani po mraku i na kiši jer su nju i njenog psa vodiča, Uber vozači odbili voziti.

Irving je odlučila tužiti Uber, nakon čega se američka tvrtka pokušala braniti. Naime, rekli su da nisu odgovorni za diskriminatorno ponašanje vozača jer su oni samo povremeni radnici na platformi, a ne stalni zaposlenici. Sudac je odbio obranu te je dosudio da Uber mora platiti 324.000 dolara odštete i 805.313 dolara pravnih troškova.