ASRock predstavio Ultra Quad M.2 Card

ASRock je predstavio Ultra Quad M.2 Card, odnosno PCIe karticu u koju je moguće smjestiti do četiri M.2 SSD-a

Stjepan Bilić nedjelja, 14. siječnja 2018. u 10:26

ASRock je predstavio Ultra Quad M.2 Card. Riječ je o PCIe kartici sa aktivnim hlađenjem u koju je moguće smjestiti do četiri SSD-a M.2 formata.

Kako dizajnom uvelike podsjeća na Asusov Hyper M.2 x16 Card, ASRock ga je iskoristio za prezentaciju kako bi pokazao u kojim je stavkama Ultra Quad M.2 Card bolji. Za početak, ASRock se odlučio za drugačiji položaj SSD-ova, ugradio je veći ventilator, a dodao je i duže termalne podloške te vanjski izvor napajanja.

Kod Ultra Quad M.2 Carda SSD-ovi su smješteni pod kutom od 45 stupnjeva čime je smanjena udaljenost između M.2 i PCIe utora. Zatim, ventilator je 50-milimetarski (Asus ima 40-milimetarski), termalne podloške su dužine 110 milimetara (Asusove su od 80 milimetara), napajanje je riješeno i preko dodatnog 6-pinskog konektora, dok se Asusov Hyper napaja samo preko PCIe utora.

Ono što im je zajedničko – kućište ujedno služi i kao hladnjak, oba mogu primiti SSD-ove M.2 formata dužine 42, 60, 80 i 100 milimetara i oba podržavaju VROC tehnologiju (Virtual RAID on CPU). Za potonje je potrebno imati matičnu ploču s Intelovim X299 čipsetom. ASRock isporučuje i posebni softver kojim je moguće nadgledati i upravljati postavkama ventilatora.

Detaljne specifikacije za oba uređaja možete pronaći na službenim stranicama njihovih proizvođača. ASRock Ultra Quad M.2 Card uskoro bi se trebao naći u prodaji po cijeni od oko 80 USD. SSD-ovi dakako nisu uključeni u cijenu.