Radeon RX 6000 serija preko 60 fps pri razlučivosti 4K

Iako je predstavljanje nove generacije Radeona zakazano za kraj ovog mjeseca, na jučerašnjem otkrivanju Ryzena 5000, AMD-ova direktorica na kraju se pohvalila i s performansama novih kartica

Denis Arunović petak, 9. listopada 2020. u 15:27

Youtube premijera nove generacije AMD-ovih grafičkih kartica, poznatijih pod imenom Big Navi odnosno Veliki Navi, zakazana je za 28. ovog mjeseca. Usprkos tome, AMD-ovci nisu izdržali da ne pokažu dio performansi novih Radeona na kraju jučerašnjeg lansiranja nove generacije procesora Ryzen.

AMD-ova direktorica Lisa Su pokazala je referentnu karticu s tri ventilatora, a koja se već pojavila u nekoliko neslužbenih objava, nazvavši je Velikim Navijem i Radeon RX 6000. Nakon toga demonstriran je integrirani benchmark iz igre Borderlands 3, podešen na maksimalne postavke prikaza i razlučivost 4K, a specificirano je da se izvodi na konfiguraciji s novim Ryzenom 9 5900X i, ponovo, kartici iz serije Radeon RX 6000. Lisa Su naglasila je da se igra izvodi brzinom većom od 60 fps, a nešto kasnije prikazani su i grafikoni performansi pri razlučivosti 4K u još dva naslova, u kojima nespecificirana kartica također postiže više od 60 fps.

Službeni dio prezentacije završava s klasičnom odjavom da ćemo više o novim karticama moći saznati na dan njihovog predstavljanja, 28. listopada.

Iako je u demonstraciji korišten još uvijek nedostupan procesor, iz viđenog je lako napraviti grubu usporedbu s novom Nvidijinom serijom kartica RTX 3000 s obzirom da procesor ima minimalan utjecaj na performanse pri vrlo visokim razlučivostima. Neimenovana kartica po performansama je slabija od GeForcea RTX 3080 10 GB, a što je stavlja u domenu trenutno najslabije najavljene, ali još uvijek ne predstavljene RTX-ice 3070.

To ne izgleda baš super impresivno, zar ne? No, što ako je ovo samo zgodna predstava za stvaranje ozračja u kojem će doista biti predstavljene sve mogućnosti novih Radeona? Naime, nema baš puno logike demonstrirati performanse najjače kartice tri tjedna prije njenog lansiranja, te istovremeno jasno prikazati tu karticu kao inferiornu aktualnoj Nvidijinoj perjanici ponude (RTX 3080, RTX 3090 je kategorija za sebe).

AMD-ova taktika vrlo je vjerojatno ovakva – prikazati sad slabiju karticu koja cijenom parira Nvidijinom najslabijem modelu, a onda 28. šokirati igrače diljem svijeta performansama jačeg Velikog Navija koji ima snage za pravo sučeljavanje s RTX-om 3080.

Što vi mislite, da li je AMD pokazao najbolje što ima ili potajno spremaju pljusnuti Nvidiju tamo gdje najviše boli?