CyberPower UT650EG i UT850EG - Zaštitni minimalizam

Većina kućnih računala nije zaštićena od neočekivanog gubitka napajanja. Ipak, kada se takvi problemi dogode, može doći do gubitka podataka, a u ekstremnijim slučajevima i oštećenja komponenti. CyberPoweri UPS-ovi iz serije UT nude jeftinu prevenciju takvih nezgoda

Denis Arunović četvrtak, 18. travnja 2019. u 06:00
specifikacije - CyberPower UT650EG
Kapacitet 650 VA
Tip Line-interactive
Konektori 3 × šuko
1 × mreža / telefon
Jamstvo 2 godine
specifiikacije - cyberpower ut850eg
Kapacitet 850 VA
Tip Line-interactive
Konektori 3 × šuko
1 × mreža / telefon
Jamstvo 2 godine

Na test su nam došla dva nova CyberPowerova modela, namijenjena donjem segmentu tržišta, i samim time namijenjena kućnim korisnicima ili malim uredima. Oba su temeljena na pristupu zaštite Line Interactive, koji je uobičajen za male UPS-ove i ovakvu primjenu, a karakterističan po tome što elektronika UPS-a veći dio vremena ne generira samo izmjeničnu struju kojim se napaja napajanje trošila, već se to događa isključivo onda kada dođe do nestanka energije i prebacivanja na integriranu bateriju. Ta baterija u ova dva uređaja, nažalost, nije lako zamjenjiva, već se nakon dotrajalosti od korisnika očekuje da kupi novi uređaj.

Kapacitet na jeftinijem uređaju iznosi 650 VA, a na skupljem 850 VA. To u praksi znači da će 60-vatno trošilo na slabijem napajanju izdržati 28, a na jačem 30 minuta. Prilikom većih opterećenja razlika u izdržljivosti osjetno je veća. Kod trošila od 90 W slabiji UPS izdržat će 16 minuta, a jači 20 minuta. S potrošnjom 200 W slabiji će izdržati manje od 4 minute, a jači nešto više od 6 minuta.

PowerPlane Personal može raditi samo sa skupljim napajanjem. Riječ je o lijepo dizajniranoj i korisnoj aplikaciji, koju proizvođač neprekidno nadograđuje
PowerPlane Personal može raditi samo sa skupljim napajanjem. Riječ je o lijepo dizajniranoj i korisnoj aplikaciji, koju proizvođač neprekidno nadograđuje

Kvaliteta izrade oba UPS-a nije nešto o čemu možemo pisati hvalospjeve. Iznimno jednostavno kućište od grube plastike čini oklop bateriji. S prednje strane na oba modela imamo tipku za uključivanje i ti LED-ice za indikaciju trenutačnog stanja uređaja. UT850EG dodatno ima USB-B konektor kojim ga možemo spojiti na računalo, i potom pomoću aplikacije PowerPanel Personal Edition upravljati dodatnim funkcijama, pratiti bilješke o eventualnim ispadima iz mreže, konfigurirati takozvani graceful shutdown i slično.

Drugim riječima, mogućnost softverskog upravljanja i nadzora velika je prednost modela UT850EG nad jeftinijim UT650EG, pa je samim time iznenađujuće što u kutiji uređaja nema USB kabela kojim bismo funkciju mogli iskoristiti, već ga moramo kupiti sami. Nema ni CD-a s driverima, no to je u današnje vrijeme posve razumljivo. PowerPanel se konstantno razvija (posljednja verzija je iz siječnja 2019.), a dostupan je, kako u verziji za Windowse, tako i za MacOS i različite distribucije Linuxa.

Osim tri trošila, na UPS-ove možemo spojiti i mrežni ili telefonski kabel. Tu je i utor za osigurač
Osim tri trošila, na UPS-ove možemo spojiti i mrežni ili telefonski kabel. Tu je i utor za osigurač

Na stražnjoj strani napajanja imamo po tri standardne šuko utičnice, pa je trošila na njih moguće spojiti izravno, bez kupnje dodatnih kabela, kao na modelima koji rabe IEC tip utičnica. Tu su i dva konektora za spajanje mrežnog ili telefonskog kabela, radi prenaponske zaštite, te utor u kojem se nalazi osigurač koji štiti od previsokog napona. Kabel iz kojeg se napaja UPS tvornički je fiksiran i nije odvojiv. CyberPower inače se hvali i činjenicom da ovi UPS-ovi troše 70% manje energije nego konkurentski modeli. S obzirom na to da nemamo baš konkurentskih UPS-ova u labu, to nismo mogli provjeriti, no možemo objasniti na čemu je temeljena ta ušteda. Ovi UPS-ovi imaju dva sklopa za punjenje baterije – standardni brzi i “ekološki” spor. Brzi se koristi dok baterija nije posve napunjena, pa se potom ona nadopunjuje tijekom rada s eko punjačem koji je sporiji, ali djelotvorniji od onog brzog. Brzi se ponovno uključuje samo ako dođe do većeg pražnjenja baterije.

CyberPower UT650EG

 • Vrlo niska cijena
 • Tri šuko utičnice
 • Zaštita mreže
 • Eko napajanje
 • Bateriju nije moguće mijenjati
Mogućnosti 6
Cijena 10
UKUPNI DOJAM 7
Cijena 360 Prikaži sve cijene Ustupio: Links

CyberPower UT850EG

 • Vrlo niska cijena
 • Tri šuko utičnice
 • Zaštita mreže
 • Eko napajanje
 • Softverski nadzor i upravljanje
 • Bateriju nije moguće mijenjati
Mogućnosti 8
Cijena 10
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 479 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Links