Drakonska kazna vlasnicima francuske torrent stranice: zatvor i skoro pola milijarde eura odštete

Kazneni sud u Rennesu presudio je dvojici vlasnika najposjećenijeg francuskog torrent sitea u slučaju kršenja autorskih prava. Osim novčane i zatvorske kazne određena je i ogromna odšteta izdavačima

Sandro Vrbanus srijeda, 18. listopada 2023. u 17:34

Vlasnici nekada najposjećenije internetske stranice specijalizirane za torrente na francuskom govornom području, T411, osuđeni su ovoga tjedna na kaznenom sudu u Rennesu. Ova je stranica ugašena još 2017. godine, kada je imala više od 5 milijuna registriranih korisnika, a do njezinog je gašenja došlo nakon žalbi oštećenih vlasnika autorskih prava za tamo distribuirane sadržaje, primarno glazbu i filmove.

Tada su otkriveni i vlasnici poluprivatnog torrent tracker servisa T411, njezin glavni operativac s boravištem u Kanadi te administrator iz Ukrajine. Uz njih, identificirana je i nekolicina Francuza, koji su radili tek kao moderatori. Na sudu su posljedično završila samo prva dvojica, Kanađanin i Ukrajinac, a ovotjedna presuda je prilično drakonska, prenosi TorrentFreak.

Zatvor, kazne i odšteta

Kanađaninu je naređeno platiti 150.000 eura novčane kazne, morat će tri godine provesti iza rešetaka. Ovaj se osuđenik nalazi u Kanadi, nije se pojavio na sudu, pa sada Francuska mora pokrenuti postupak njegovog izručenja, a tek potom brinuti o tome kako će naplatiti novčani iznos kazne. Ukrajinac s boravištem u Švedskoj je, pak, bio prisutan na izricanju presude. Njemu je određena zatvorska kazna u trajanju od 18 mjeseci, od čega je 13 mjeseci uvjetno.

Međutim, dvojac je osim novčanih i zatvorskih kazni osuđen i na plaćanje iznosa odštete bez presedana u slučajevima digitalnog piratstva. Riječ je o čak 489 milijuna eura, koji se smatraju odštetom oštećenim vlasnicima autorskih prava za one sadržaje, koji su se putem T411 mogli besplatno preuzimati. Kanađanin je pritom procijenjeno kriv za 70%, a Ukrajinac za 30% ovog iznosa.

"Neću to platiti, a čak i ako me prisile, dat ću otkaz i živjeti od socijalne pomoći za nezaposlene. U suprotnom, morao bih raditi 3.500 godina kako bih platio tu kaznu", poručio je, djelomično u šali, ali dijelom i ozbiljno, osuđeni Ukrajinac.

Kako je odšteta izračunata?

Sud je do iznosa štete od 489 milijuna eura došao na temelju računice u kojoj je uzet u obzir broj ilegalnih preuzimanja putem ove torrent stranice. Tužitelji su tamo pronašli nešto više od 190.000 torrent datoteka, koje su ukupno bile preuzete više od 270 milijuna puta. Najpopularniji su bili filmovi i serije, pa je njihovim vlasnicima autorskih prava, tj. studijima, dodijeljeno 471 milijun eura odštete. Ostatak od 18 milijuna trebala bi dobiti francuska agencija za zaštitu glazbenih autorskih prava.

Osuđenici kažu da im tijekom sudskog procesa nije bilo omogućeno osporavati navedeni izračun, pa poručuju da će to učiniti kroz žalbeni proces.

Kad je riječ o pet moderatora, oni su osuđeni tek na plaćanje simbolične kazne od 250 eura svaki.