Ruska kina prikazuju nove filmove skinute s torrenta

Neki su kinooperateri pronašli načina kako zaobići sveobuhvatne zapadnjačke sankcije, pa u manje formalnim okruženjima prikazuju najnovije američke filmove, pribavljene ilegalno

Sandro Vrbanus utorak, 3. svibnja 2022. u 10:07

Otkako je započela njihova invazija na Ukrajinu, Rusija se našla suočena s velikim sankcijama koje su dovele do prekida poslovanja stotina europskih i američkih tehnoloških kompanija u toj zemlji. Ovo je, dakako, najviše pogodilo obične građane koji više ne mogu kupiti iPhone, objavljivati fotografije na Instagramu ili gledati najnovije filmove na Netflixu. Istodobno su i distributeri holivudskih filmova zaustavili prikazivanja i otkazali premijere novih filmova u toj zemlji.

Tehnika: torrent na platnu

Još početkom ožujka govorilo se o tome da bi se privremeno zakonom moglo dozvoliti piratiziranje raznih sadržaja zaštićenih intelektualnim vlasništvom, kako bi se umanjile posljedice sankcija. Iako se te zakonske promjene nisu dogodile, određeni su vlasnici kino dvorana već uzeli stvar u svoje ruke i odlučili publici željnoj američkih blockbustera prikazati neke od njih – tako što ih skidaju s torrenta.

Kina planiraju na ovaj način preživjeti, jer u suprotnome nemaju što prikazivati – ruska produkcija nije zadovoljavajuća, kažu, niti kvantitetom niti kvalitetom da bi osigurala opstojnost kino dvorana. Snalažljivi Rusi počeli su filmove poput Don't look up ili najnovijeg Batmana pribavljati piratskim kanalima te ih prikazivati u kinima.

Neki od njih navode kako je to događaj samo za prave ljubitelje, koji žele filmove gledati na izvornom jeziku. Prikazuju ih u manjim, privatnim dvoranama, a neki navodno to čine i besplatno, gotovo konspirativno i potpuno neformalno, samo kako bi zadržali publiku.

Na ovoj stranici, primjerice, i sada je moguće kupiti kartu za novog Batmana, Red Notice i još poneki američki film, unatoč službenim sankcijama.

📢 TOP!

TOP!

HP ponuda

Veliki izbor vrhunskih HP laptopa za igru, multimediju i rad ćekaju te u Linksu!

Od 2399 kn Kupi


Prijenosni BT zvučnik

HARMAN KARDON Citation 200

Vrhunski dizajn i sofisticiranost, HD zvuk, streaming putem WiFi ili BT veze, IPX4, do 8 sati reprodukcije, 40Hz–20kHz, 50W RMS, >80dB.

2.699 kn Kupi

Gramofon sa EBLT pogonskim remenom

REGA Planar 2

RB220 tonarma, 24 V motor niske buke i vibracija, Rega Carbon MM zvučnica, tanjur poboljšane preciznosti 'Optiwhite' 10 mm.

4.649 kn Kupi

5.2-kanalni 8K AV prijemnik

DENON AVR-S660H

Glasovna kontrola i ugrađeni HEOS®, vrhunsko 3D audio iskustvo, bežični streaming glazbe, BT, WiFi, Dolby TrueHD ili DTS-HD Master Audio 5.1 surround zvuk, podržava najnovije HDMI specifikacije.

4.549 kn Kupi