Sukob oka patentnih prava - Lenovo i Motorola više ne mogu prodavati mobitele u Njemačkoj

Sudski je utvrđeno da Lenovo koristi tehnologiju na koju InterDigital ima patent, stoga im je zabranjeno prodavati uređaje na njemačkom tržištu

Matej Markovinović utorak, 14. svibnja 2024. u 12:20
📷 Foto: Motorola
Foto: Motorola

Sud je zabranio Lenovu i njegovoj podružnici Motoroli prodaju na njemačkom tržištu. Toj odluci prethodio je pravni spor između Lenova i američke tvrtke InterDigital oko kršenja patenata vezanih za WWAN module koji omogućuju bežičnu mobilnu vezu u pametnim telefonima i drugim prijenosnim uređajima.

Naime, sud je utvrdio da Lenovo koristi tehnologiju na koju InterDigital ima patent te da nisu ispunili njihove zahtjeve za „poštene i razumne naknade za licenciranje“. Lenovo se, očekivano, ne slaže s odlukom suda te će se na nju i - žaliti.

Kako prenosi GSM Arena, zabrana prodaje odnosi se na sve uređaje koji podržavaju GSM, UMTS, LTE i 5G povezivost. To uključuje većinu mobitela marke Lenovo te modele iz Motoroline nedavno predstavljene serije Edge 50.

Međutim, ti se uređaji i dalje mogu naći u prodaji kod neovlaštenih trgovaca u Njemačkoj, barem dok zalihe ne „presuše“.