Zbog pogrešnog tumačenja lokacijskih podataka u Danskoj "palo" preko 10 tisuća presuda

Sudovi u Danskoj morat će revidirati preko deset tisuća presuda koje su donesene na temelju lokacijskih podataka telekoma, a za koje se ispostavilo da su pogrešno korišteni

Sandro Vrbanus petak, 23. kolovoza 2019. u 14:30

Upotreba lokacijskih podataka dobivenih od telekomunikacijskih kompanija kao dokaza u sudskim procesima dovelo je do problema za danske sudove. U ovoj je zemlji, naime, nedavno otkriveno da su podaci korišteni zadnjih godina u mnogobrojnim slučajevima od telekoma stizali i bili obrađivani automatski, te da sudovi nisu preispitivali njihovu točnost – a podaci su bili netočni.

Do pogrešaka u podacima je došlo na dva mjesta, i u sustavima koje su koristili telekomi i u onima koje je koristila policija, pokazala je istraga. U konačnici sudovi su dobivali iskrivljenu sliku o tome koji su mobiteli spojeni na koje bazne stanice, te su iz toga tumačeni na neistinit način. Ovakvi iskrivljeni lokacijski podaci potom su bezrezervno korišteni kao dokazi, što je sada dovelo do sumnje u sve presude u slučajevima kada su podaci telekoma korišteni.

Nešto je trulo u telekomima Danskim

Danski je glavni državni tužitelj stoga naredio sudovima da preispitaju sve presude, njih oko 10.700, nastale u procesima u kojima su korišteni podaci telekoma. Razdoblje obuhvaćeno pogrešnom interpretacijom sirovih podataka obuhvaća presude od 2012. pa sve do ožujka ove godine, kada je greška uočena i ispravljena.

O svemu će biti obaviještena i pravosudna tijela ostatka EU, no za sada nema podataka o tome da bi pogreške danskih telekoma i policije mogle utjecati i na međunarodne sudske sporove. Isto tako još uvijek nije poznato koliko bi presuda moglo biti poništeno zbog ovako kompromitiranih dokaza. Danski pravni stručnjaci kažu kako su sudovi lokacijske podatke najčešće koristili u kombinaciji s drugim dokazima. Svejedno, moguće je da su netočne lokacije dovele i do pogrešnih zaključaka.