LG UQ8000 serija je dobar kandidat ako želite pristupačan veliki televizor

Veliki panel po ne previsokoj cijeni, WebOS pametno sučelje i LG-jev poznati magic daljinski upravljač ono je zbog čega bi se mogli odlučiti za ovu seriju

Bug.hr ponedjeljak, 26. prosinca 2022. u 06:00
SPECIFIKACIJE – LG 75UQ8000AUB
Ekran 75" LED IPS/ 4K (3.840x2.160) / 60 Hz
HDR Da (HDR 10, HLG)
Konektori 2x HDMI 2.0,1x USB
Mreža LAN, Wi-Fi  (802.11ac), Bluetooth 5.2
Procesor α5 Gen 5 AI Processor 4K
Softver WebOS

 

LG je jedan od najvećih proizvođača panela na svijetu i velike su šanse da imate baš njihov ekran ako ste u zadnjih par godina kupili OLED TV. Kao i drugi vodeći brandovi u svijetu televizora, LG ima dosta raznovrsnu ponudu u kojoj se nalaze ovakvi klasični LED televizori, ali i OLED, Mini LED i QNED serije.

Specifičnost LG 75UQ8000AUB modela i cijele UQ8000 serije je da donosi vrlo pristojne performanse, s većinom modela dijeli jako kvalitetno pametno sučelje i godinama prepoznatljivi Magic daljinski upravljač. Ipak, glavna prednost mu je što za vrlo dobru cijenu možete sve to dobiti u iznimno velikom pakiranju. Tako ćete 75 inčnu grdosiju moći dobiti za malo iznad 1000 eura (7699 kuna), dok ćete za 65 inčni model trebati izdvojiti oko 675 eura.

Televizor se drži na dva para nenametljivih metalnih nožica
Televizor se drži na dva para nenametljivih metalnih nožica

Televizor ima moderan minimalistički dizan kojeg karakterizira standardno tanak obrub oko ekrana. Ovaj se velikan drži na dva para nenametljivih nožica i djeluje stabilno. Zbog tankih rubova, možda bi najbolji smještaj bio na zidu.

UQ8000 serija dostupna je u sedam veličina dijagonala, a kod nas su najzastupljenije 55, 65 i 75 inča. Najveći model od 86'' dolazi s nešto kvalitetnijim panelom i jačom podrškom za gaming feature u vidu višeg refresh ratea i HDMI 2.1 sučelja. Ostali modeli dolaze s IPS ekranom koji se može pohvaliti vrlo dobrim prikazom boja, odličnim kutovima gledanja, no ne i najboljim kontrastom. Pohvalno je što se radi o Direct LED televizoru, ali u ovoj seriji LG ne nudi upravljanje lokalnim zatamnjenjem.

Iz profila nije najtanji među modelima, ali niti ne odskače debljinom
Iz profila nije najtanji među modelima, ali niti ne odskače debljinom

Televizor podržava HDR 10 i HLG formate HDR-a, a zbog skromnije svjetline HDR neće imati onakav učinak kao kod jačih serija. Od gaming opcija u sučelju je ugrađena podrška za game mod i televizor podržava auto low latency mode, no nažalost nema HDMI 2.1 i igranje je ograničeno na 60 sličica u sekundi. Malo kašnjenje ulaznog signala možda je i ponajbolji feature koji će ljubitelji igara cijeniti.

Sa stražnje strane smješteni su ulazi, a u oči upada nedostatak HDMI 2.1 sučelja
Sa stražnje strane smješteni su ulazi, a u oči upada nedostatak HDMI 2.1 sučelja

WebOS je jedno od najboljih pametnih sučelja dostupnih na televizorima. Vrlo intuitivno dizajnirano, jako dobro radi u paketu s Magic daljinskim upravljačem. Moguće je unutar sustava složiti šest odvojenih profila, a među aplikacijama ćete naći sve relevantne streaming servise i druge zanimljive aplikacije.

Ukupno, radi se o vrlo dobrom televizoru s kvalitetnom slikom. Neke od opcija iz high-end serija nedostaju, ali zato za povoljnu cijenu možete dobiti gigantski ekran, a i dalje su tu odlično sučelje i daljinski.