Sony XR-55X90K je stepenica ispod Mini LED modela i ponajbolji klasični LED na tržištu

Sony Cognitive Processor XR, Google TV pametno sučelje i kvalitetno lokalno zatamnjenje prednosti su ove serije iz više srednje klase Sony ponude

Bug.hr subota, 14. siječnja 2023. u 15:56

 

SPECIFIKACIJE - Sony XR-55X90K
Ekran 55" LED/ 4K (3.840x2.160) / 100 Hz
HDR Da (HDR10, Dolby Vision, HLG)
Konektori 4x HDMI (2x HDMI 2.1),  2x USB
Mreža LAN, Wi-Fi (802.11ac), Bluetooth 4.2
Softver Google TV

 

Sony ima vrlo široku ponudu modela koja uz OLED zaslone uključuje jednu Mini LED seriju te bogat raspon klasičnih LED LCD modela. Sony XR-55X90K je na vrhu ponude klasičnih LED televizora i s drugim jačim modelima dijeli bogate gaming značajke koje su kompaniji bitne zbog PlayStation brenda.

Elegantan i tanak Sony XR-55X90K dizajn u skladu je s visokom klasom kojoj pripada
Elegantan i tanak Sony XR-55X90K dizajn u skladu je s visokom klasom kojoj pripada

Dvije su tehnologije koje ovaj televizor stavljaju u vrh ponude „običnih“ LED televizora. Serija X90K ima LED punog polja, odnosno direct LED pozadinsko osvjetljenje uz upravljanje lokalnim zatamnenjem kroz cijelo polje. To dovodi do odličnog prikaza crne boje koja inače nije jača strana modela s pozadinskim osvjetljenjem, a kako LED televizori imaju izraženiju svjetlinu sve zajedno donosi odličan kontrast i kvalitetnu osnovu za prikaz HDR sadržaja.

Da bi se televizor nosio s naprednim opcijama upravljanja lokalnim zatamnjenjem, tu je XR procesor. Marketinški moćan naziv krije iza sebe hardver koji upravlja osvjetljenjem i raznim softverskim poboljšanjima koje u svom izborniku ima ova Bravia.

Tanki metalni obrub oko ekrana pridonosi osjećaju kvalitete
Tanki metalni obrub oko ekrana pridonosi osjećaju kvalitete

Ova serija dolazi u četiri veličine. Najmanji 55 inčni na našem tržištu košta oko 1400 eura, a proizvodi se još u verzijama od 65, 75 i gigantskih 85 inča koje je potrebno posebno naručiti.

Posebna pažnja posvećena je igranju i ovaj televizor jedan je među modelima brendiranima kao Savršen za Playstation. To znači da će se slika optimizirati koristeći postavke najbolje za PS5. Tu je opcija automatskog mapiranja HDR tonova, prilagodba slike žanru te ugradnja HDMI 2.1 sučelja koje može profurati 120 sličica u sekundi u 4k rezoluciji. Podržani su i VRR te G-Sync, no zanimljivo je da nema FreeSyn podrške.

Dizajn je minimalistički i u prvom planu je veliki ekran oko kojeg je tanak metalni rub i skoro neprimjetne nožice koje se mogu namjestiti u tri položaja ( klasična, uža za manje police i soundbar tako da stane soundbar ispred televizora).

podesivi i minimalistički stalak može se prilagoditi potrebama poput postavke za soundbar
podesivi i minimalistički stalak može se prilagoditi potrebama poput postavke za soundbar

Sony XR-55X90K dolazi s podrškom za virtualni 3D surround, a od Dolby Atmos tehnologije dobit ćete najviše ako spojite kompatibilne vanjske audio jedinice.

I ovaj televizor dolazi s Google TV pametnim sučeljem, što znači bogat izbor aplikacija, ugrađeni Chromecast i lako dijeljenje slike s mobilnih uređaja. Vrijedi istaknuti i zanimljivi aluminijski daljinski upravljač koji svijetli u mraku, a moguće ga je lako pronaći glasovnom naredbom Google asistentu.