SAP za 8 milijardi dolara preuzima Qualtrics

Softverska kompanija Qualtrics International postala je metom preuzimanja SAP-a, kojem je ovo jadan od najvećih poslova te vrste u povijesti

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 12. studenog 2018. u 21:24

SAP je danas objavio kako su postigli konačan dogovor o preuzimanju s američkom softverskom kompanijom Qualtrics International. Njemački proizvođač poslovnog softvera za ovu će kompaniju, koja se inače bavi prikupljanjem i analizom podataka, platiti 8 milijardi američkih dolara u gotovini.

Qualtrics se smatra globalnim predvodnikom u kategoriji softvera koja se naziva experience management (XM), analitičkom pristupu podacima koji omogućavaju širenje poslovanja i poboljšanje korisničkih iskustava. Uprave dvaju kompanija već su potvrdile ovu transakciju, a po dobivanju svih regulatornih dozvola očekuje se da ista bude zaključena u prvoj polovici 2019. godine.

SAP će ovim preuzimanjem dobiti kvalitetno proširenje svojih usluga i iskustvo u XM području, i moći će ga odmah primijeniti na globalnoj razini kod svojih postojećih klijenata, poručio je CEO SAP-a Bill McDermott. Naglasio je kako dvije kompanije dijele inovativan pristup poslovanju te imaju slične misije, strategije i korporativne kulture, i izrazio uvjerenje da će akvizicija i jednima i drugima donijeti samo pozitivne pomake.

Qualtrics će uz SAP dobiti pristup milijunima novih kupaca diljem svijeta i njihova će platforma postati globalnom preko noći – optimističan je bio i CEO ove kompanije, Ryan Smith. I bez da su postali dijelom SAP-ove obitelji u Qualtricsu su ove godine očekivali prihode od preko 400 milijuna dolara i porast poslovanja od oko 40% u sljedećoj godini. Nakon akvizicije Qualtrics će nastaviti poslovati s istim vodstvom, zaposlenicima, brandom i kulturom, ali će formalno biti dijelom SAP-ove "cloud" divizije (Cloud Business Group).