Fractal Design Torrent Nano - Propuh za mini ITX konfe

Postoje korisnici koji su odavno odlučili reći zbogom standardnom ATX formatu i potpuno se prebacili na kompaktnost koju nudi mini ITX, a bez da su pri tom morali raditi kompromise po pitanju performansi. To ne bilo moguće bez optimiziranih kućišta, a najnovije takvo predstavio je Fractal Design

Denis Arunović četvrtak, 31. ožujka 2022. u 06:00
specifikacije
Form factor mini ITX, mini DTX
Broj utora 2 x 2,5”, 1 x 3,5”/2,5"
Broj utora - maksimalno 2 × 2,5", 1 × 3,5"/2,5"
Dimenzije / obujam 417 × 222 × 374 mm / 34,6 l
Podržana napajanja ATX, do 200 mm
Podržane grafičke kartice Do 330 mm
Podržana CPU hlađenja visina do 165 mm
Ventilatori 1 x Fractal AL-18 PWM
Prednji konektori 2 × USB 3.2 Gen1, 1 × USB-C, TRS 3,5 mm + mic
Jamstvo 2 godine

Torrent Nano predstavlja evoluciju dizajna serije Torrent koja je prošle godine predstavljena u obliku kućišta full tower formata. Pola godine kasnije prepoznatljivi je švedski proizvođač kućišta, napajanja i rashladnih rješenja odlučio na tržište plasirati dvije manje varijante istog dizajna – Torrent Nano, mini ITX kućište kojim se bavimo u ovom članku, i Torrent Compact, kompaktno ATX kućište koje smo obradili u odvojenoj recenziji.

Ovo kućište prvo je Fractal Designovo mini ITX kućište nakon modela Era koji usprkos vrlo neobičnom i estetski zanimljivom dizajnu nije bio dobro primljen od strane tehnoloških medija zbog vrlo niskih rashladnih performansi. Torrent Nano ide u drugu krajnost – dizajn kućišta je podređen što višim performansama u kombinaciji s podrškom za velike komponente. Kućište je dostupno u nekoliko izvedbi – crnoj s punim stranicama, crnoj s tamnom staklenom bočnom stranicom, crnoj s RGB ventilatorom i staklenim bočnim stranicama (lijeva od svijetlog stakla, desna od tamnog) i naposljetku bijela varijanta sa svijetlom staklenom bočnom stranicom. Nama je na test stigla najjeftinija varijanta s punim bočnim stranicama, a za koju je potrebno izdvojiti visokih 1.100 kuna.

Veliki mini ITX

Kako cilja na korisnike koji žele visoke performanse, Nano nije maleno kućište. Ima dimenzije 417 × 222 × 374 mm što odgovara zapremini od 34,6 litara što je 25% manje u odnosu na model Compact. To ne čudi budući da je osnovni dizajn kućišta jednak, pa je Nano zapravo samo skraćeni Compact koji umjesto dva prednja ventilatora ima samo jedan. Atraktivna i upečatljiva rebrasta maska u obliku slova Y skriva pomični i samim time perivi filtar za prašinu i jedan golemi 180-milimetarski ventilator. Maska se skida vrlo lako, baš kao i ostali vanjski dijelovi kućišta – bočne stranice koje se umeću žlijeb na donjem rubu kućišta i potom fiksiraju na mjesto mehanizmom s klinovima, te plastična ljuska koja prekriva krov kućišta koju jednostavno treba povući prema nazad. Maska i gornji dio kućišta izrađeni su od plastike mat teksture što je omogućilo kompleksnije oblikovanje materijala.

Veliki ventilatori nestandardne veličine jedna su od glavnih značajki serije Torrent, a u ovom modelu imamo samo jedan koji svojim profilom ne pokriva kompletnu visinu kućišta već samo gornje dvije trećine, odnosno, visinu mini ITX matične ploče. Grafička kartica se uglavnom oslanja na pasivni pritok svježeg zraka preko poda kućišta. Pod je perforiran i pripremljen za ugradnju ventilatora, no samo u slučaju da grafička kartica nije ugrađena jer u suprotnom nema dovoljno mjesta. Moguće je ugraditi do dva 140-milimetarska ventilatora. Jedan 120-milimetarski ventilator može se ugraditi straga, do dva 140-milimetarska ventilatora možemo ugraditi sprijeda, uz korištenje priloženih dodatnih nosača. Za razliku od većih Torrenta, model Nano ne isporučuje se s hubom za ventilatore već ih je potrebno spojiti na matičnu ploču. Donji ulaz za zrak također je u potpunosti zaštićen s velikim pomičnim filtrom kojem možemo pristupiti nakon skidanja maske kućišta.

Prednji dio krova kućišta rezerviran je za konektore i tipke. Velika okrugla tipa za uključivanje računala smještena je u sredini (ima i bijeli prsten koji indicira da je računalo uključeno) dok su konektori (dva USB 3.2 Gen1, jedan USB-C, portovi za slušalice i mikrofon) i malena tipka za resetiranje postavljeni s lijeva i desna. Dio vanjske ljuske kućišta na kojem su konektori ostaje na mjestu prilikom skidanja maske i krova kućišta. Ispod gornje poklopca skrivena je korpa za ugradnju ATX napajanja maksimalne duljine 200 mm. Na gornjem rubu korpe montiran je nosač za 3,5-inčni ili 2,5-inčni disk (mogu se pričvrstiti oba, veći s gornje, a manji s donje strane). Ventilator napajanja okrenut je prema unutrašnjosti kućišta i samim time sudjeluje u zajedničkom grijanju i hlađenju.

Ispravljeni nedostatak

Zanimljivo je da Nano u odnosu na svoju veću braću drugačiji po jednom naizgled nevidljivom, no bitnom detalju – ima osjetno više prostora iza nosača za matičnu ploču. Konkretno, Compact tu u najboljem slučaju nudi svega 18 mm, dok je kod Nanoa prostor povećan na 25 mm što omogućava komotnu organizaciju kabela. To možda nije toliko bitno kod testiranog modela s limenim bočnim stranicama, no jest kod varijanti s prozirnom bočnom stranicom ili stranicama. Na desnoj strani kućišta vidimo vodilice za organizaciju kabela s čičak vezicama i četiri rupe obložene gumom za provlačenje kabela na lijevu stranu. Za konfiguracije s diskretnom grafičkom karticom donji otvori nisu od velike koristi, što je zapravo više manjkavost mini ITX formata nego sâmog kućišta. Preko otvora za ugradnju hladnjaka za procesor pričvršćen je nosač s mjestima za dva SATA SSD-a, pa to znači da ih je u kućište moguće ugraditi maksimalno tri. Po pitanju organizacije kabela zgodan je detalj s čičak vezicama postavljenim uzdužno, po vanjskom rubu stražnje strane kućišta. Ideja je da pomoću njih povežemo vanjske kabela spojene na računalo u jedan zajednički snop.  

Performanse u praksi

Kućište je dovoljno veliko da primi mini ITX i DTX ploče, hladnjake visine do 165 mm (ograničavajući faktor kod odabir zračnog hladnjaka je zapravo sama ploča, a ne ovo kućište) i grafičke kartice duljine do 335 mm što podrazumijeva tvorničku konfiguraciju s prednjim ventilatorom. U našem slučaju mi smo Torrent Nano testirali s kombinacijom Asusove ploče ROG Strix Z690-I Gaming u koju je bio ugrađen vrući Core i9-12900K i par 16-gigabajtnih Corsairovih DDR5 modula iz serije Vengeance. Procesor je hlađen s Noctuinim specijaliziranim mini hladnjakom NH-L9i-17xx chromax.black. Iako bi bilo idealno kombinirati ovakav procesor s AIO sustavom, to u ovom kućištu nije moguće bez izbacivanja prednjeg ventilatora, pa smo odlučili ostati na zračnom hlađenju. Za grafički dio priče pobrinuo se AMD-ov referentni Radeon RX 6800 XT.

Testirali smo izveli u dva režima rada ventilatora – pri PWM regulaciji od 50% i 100%. U prvom slučaju ventilator je iznimno tih, s izmjerenom razinom buke od svega 38 dBA. Na maksimalnoj brzini postaje solidno bučan, pa tu instrument mjeri 46 dBA. Bitno je zapravo da ventilator čak i na toj nižoj brzini osigurava itekako dobru struju svježeg zraka prema zagrijanim komponentama. Kad je riječ o temperaturi procesora, vidimo da čak ni ovakav moćni ventilator ne može kompenzirati nesrazmjer između zagrijavanje najmoćnijeg Intelovog procesora i malenog rashladnog rješenja. Ipak, na bazi prosječnog takta zabilježenog tijekom 20-minutnog 100-postotnog opterećenja možemo vidjeti da brzina procesora ipak pada sporije kada ventilator na kućištu upuhuje više hladnog zraka. S druge strane, jasno je vidljiv povoljan utjecaj na temperaturu naponske jedinice na ploči koja s maksimalnih 70 pada na 66 °C.

Usprkos tome što smo očekivali da brzina ventilatora neće imati utjecaja na izvedbu grafičke kartice, rezultati testiranja govore drugačije. Tako vidimo da u glasnijem režimu rada pada temperatura GPU-a, no kako je ona i dalje podosta daleko od maksimalne, dobici u pogledu vrijednosti radnog takta nisu veliki – svega 5 MHz što se bez problema može pripisati i grešci u mjerenju. Ipak, jasno je da ni moćna kartica kao što je RX 6800 XT nema problema s ostvarivanjem maksimalnih performansi u Fractalovom novom mini ITX kućištu.

Sve u svemu, novi Fractal Designov uradak ostavio je u našem testu sjajan dojam zahvaljujući neobičnom i promišljenom dizajnu, kvaliteti izrade i odličnim rashladnim performansama. Na modelu Nano čak je ispravljen nedostatak uskog prostora za kabliranje s većih kućišta iz iste serije. Samim tim kao jedini nedostatak ostaje vrlo visoka cijena, osjetno viša od nekih drugih mini ITX kućišta sličnog dizajna usmjerenog na performanse. Također treba naglasiti da kućište nije najbolji izbor za ugradnju AIO hlađenja za procesor. Podrška postoji, no podrazumijeva izbacivanje tvornički ugrađenog 180-milimetarskog ventilatora.

Fractal Design Torrent Nano

  • Vrhunske rashladne performanse
  • Odličan sustav filtriranja prašine
  • Lak pristup filtrima za prašinu
  • Vrlo lako rasklapanje
  • Alternativne mogućnosti montaže ventilatora
  • Sustav za organizaciju vanjskih kabela
  • Podrška za ugradnju komponenti visokih performansi (i veličine)
  • Odličan priručnik
  • USB-C
  • Visoka cijena
  • Buka na maksimalnoj brzini
Izrada 9
Menadžment kabela 9
Hlađenje 10
Cijena 6
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 1.109 kn Prikaži sve cijene Ustupili: Fractal Design | Microline
Bug 353 travanj 2022.