Asus ROG Strix Scope II 96 Wireless - Pametno iskorišten prostor

Smanjeni format ne mora nužno značiti manjak funkcionalnosti, kao što ovaj ROG-ov bežični model zorno prikazuje

Borna Pleše srijeda, 20. rujna 2023. u 08:05
Specifikacije
Tip Mehanička
Prekidači ROG NX Snow ili NX Storm
Pozadinsko osvjetljenje RGB
Dimenzije 377 x 131 x 40 mm
Vrsta priključka Wi-Fi, Bluetooth, USB-C
Kabel 2 m (opleteni)
Jamstvo 2 godine
Dojam Kvaliteta izrade, mogućnost spajanja na više uređaja i praktičan format opravdavaju visoku cijenu te tipkovnice

Alternativni formati tipkovnica, osim uštede prostora na radnoj površini, ponekad nude i bolje iskustvo korištenja zbog kompaktnog rasporeda tipki i izbacivanja tipki i funkcija koje većina ne koristi. Različite varijante odgovaraju različitim korisnicima, a dobar kompromis za one koji ne žele žrtvovati previše prostora na stolu, ali ni pristati na značajno reducirani broj tipki, predstavlja format 1800 ili "96%". Asusov brend ROG predstavio je svoju verziju tog formata, pod kobasičastim nazivom ROG Strix Scope II 96 Wireless, s objašnjenjem da se radi o uređaju koji u mnogo manje prostora donosi sve funkcionalnosti vrhunske tipkovnice za igrače.

Sve na jednom mjestu

Pametan raspored tipki znači da dobivamo gotovo istu količinu tipki kao na standardnoj tipkovnicu, a uz gotovo 20% manje zauzeća mjesta na stolu
Pametan raspored tipki znači da dobivamo gotovo istu količinu tipki kao na standardnoj tipkovnicu, a uz gotovo 20% manje zauzeća mjesta na stolu

S obzirom na to da nema nekog standarda za raspored tipki i dodatnih funkcija u tom specifičnom formatu, ROG je imao određenu slobodu da posloži stvari prema vlastitom htijenju. Ovaj model ipak nije bio radikalni eksperiment; pozicije tipki slične su modelima koji uz tipke sadrže i dodatne kontrole. U ovom slučaju, radi se od dodatnom kotačiću i tipki koja upravlja njegovim funkcijama. Zgusnuti raspored tipki znači da su ukupne dimenzije samo malo veće od tipične tenkeyless tipkovnice, ali s gotovo svim tipkama, od kojih mnoge imaju sekundarne funkcije za upravljanje multimedijom ili rasvjetom te ponašanjem same tipkovnice. Nagib se može postaviti na tri razine, a naslon za ruke, koji dolazi u paketu, znači da će vam dlanovi moći sjesti u ravninu s tipkama i osloniti se na nešto mekše od stola. Jedinu primjedbu na dizajn usmjerit ćemo na vrlo sitnu grupu indikatora, koji su uglavljeni između tipki, i koje se jedva vide čak i kada nisu zaklonjeni desnom rukom.

Mali format znači veću prenosivost, a samim time, javlja se i očekivanje da će tipkovnica moći "zapamtiti" veći broj uređaja. Pretpostavka je u ovom slučaju točna jer, osim mogućnosti povezivanja preko USB-C kabela te bežičnog prijemnika, tipkovnica se može upariti s tri Bluetooth uređaja odjednom. Osim toga, bežični prijemnik, naziva Asusov Omni, podržava i Asusove novije modele bežičnih miševa i slušalica. Drugim riječima, ako ste odani periferijama iz obitelji ROG, možete zauzeti samo jedan USB konektor za više uređaja, što je posebno praktično za računala i uređaje koji ih nemaju previše na raspolaganju.

Praktičan spremnik za bežični prijemnik i kontrole za prebacivanje između uređaja nalaze se na vrhu
Praktičan spremnik za bežični prijemnik i kontrole za prebacivanje između uređaja nalaze se na vrhu

Naprednijim funkcionalnostima upravlja se pomoću Asusove aplikacije Armoury Crate. Osim reprogramiranja svih tipki, moguće je koristiti Aura sinkronizaciju svjetla, koja će uskladiti sve kompatibilne Asusove uređaje s istom funkcionalnošću.

Brzi prekidači

Asusovi linearni prekidači ROG NX Snow, koji se nalaze ispod svake tipke testirane tipkovnice, najviše će odgovarati igračima, ali poslužit će i za druge poslove. Aktivacija i ukupan hod svake tipke relativno su plitki, ali zahtijevaju malo više sile od Cherryjeva klasičnog prekidača MX Red, pa je osjećaj osjetno drugačiji i malo ugodniji za pisanje, iako je vrlo jasno da to nije uređaj namijenjen za pisanje doktorata, koliko za izbjegavanje metaka u pucačinama.

Pozadina tipkovnice nema velike kontaktne točke, ali masa od jednog kilograma i gumene nožice, znače da će uređaj dobro prianjati za podlogu
Pozadina tipkovnice nema velike kontaktne točke, ali masa od jednog kilograma i gumene nožice, znače da će uređaj dobro prianjati za podlogu

U paketu s tipkovnicom dolazi i zamjenska razmaknica s poluprozirnim logotipom i teksturiranom površinom, koja bolje leži pod prstima, kao i platneni pokrov, koji će čuvati tipkovnicu od prljanja, grebanja i gubljenja tipki tijekom transporta. Radi se o čvrstoj tipkovnici, prepunoj funkcionalnosti i s raznovrsnim mogućnostima spajanja. Sve to znači da je i cijena očekivano visoka, ali uglavnom opravdana svime što nudi u tom "stisnutom" formatu.

Asus ROG Strix Scope II 96 Wireless

  • Razne mogućnosti spajanja
  • Kvalitetni mehanički prekidači
  • Priložen naslon za ruke
  • Kvaliteta izrade
  • Zbijen raspored malo narušava preglednost
Izrada 9
Mogućnosti 9
Isplativost 6
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 200 eura Prikaži sve cijene Ustupio: ASUS
Bug 371 listopad 2023.