Huawei lansirao najmoćniji čip na svijetu - Kirin 990 5G

Kao što je krajem kolovoza i bilo najavljeno Huawei je na berlinskom IFA 2019 sajmu predstavio novi Kirin čip – Kirin 990 5G trenutno slovi za najmoćniji mobilni čip na svijetu

Stjepan Bilić nedjelja, 8. rujna 2019. u 06:30

Huawei je iskoristio ovogodišnji berlinski IFA sajam kako bi predstavio kako kažu „najmoćniji čip na svijetu“ – Kirin 990 5G. Pod sloganom „Rethink Evolution“ čip je predstavio izvršni direktor Huaweija – Richard Yu.

Yu navodi kako je Kirin 990 5G prvi SoC na svijetu koji je kompatibilan s mrežom nove generacije, te kako je u potpunosti nadograđen u pogledu performansi i energetske učinkovitosti, umjetne inteligencije te ISP-a, što će krajnjim korisnicima omogućiti vrhunsko iskustvo u smislu povezivosti i potpuno novo iskustvo prilikom korištenja pametnog telefona.

Kirin 990 5G ima dvojezgreni NPU izgrađen na arhitekturi Da Vinci, a koja se sastoji od velikih i malenih NPU jezgri. Velike jezgre postižu visoke performanse i energetsku efikasnost u teškim računalnim scenarijima, dok male omogućavaju primjene ultra-niske potrošnje energije, u potpunosti iskorištavajući inteligentnu računalnu snagu koju donosi NPU arhitektura.

Huaweijev novi čipset stiže opremljen 7-nanometarskim procesorom i integriranim 5G modemom Balong 5000. Također, riječ je o prvom 5G SoC-u s punom frekvencijom koji podržava TDD/FDD frekvencijske pojaseve dok je rezultat svega toga brzina od 2,3 Gbit za download i 1,25 Gbit za upload.

Kirin 990 5G ima osam jezgri s dominantnom frekvencijom od 2,86 GHz  i 16-jezgreni Mali-G76 GPU te Smart Cache za implementaciju inteligentne raspodjele protoka i učinkovito smanjenje potrošnje. Što se samih performansi tiče, Kirin 990 5G u Single-Core načinu rada poboljšan je 10% u odnosu na prethodnika, a u Multi-Core načinu rada za 9%.

Također, da bi ponudio glatko i fluidno gaming iskustvo, Kirin 990 5G podržava Kirin Gaming+ 2.0 tehnologiju koja omogućava učinkovitu harmoniju između hardverske i softverske arhitekture. Napomenimo i kako grafički sustav donosi poboljšanje u performansama za 6%, a energetska učinkovitost je poboljšana za 20%.

Novi Huaweijev čipset pruža potpuno novi ISP 5.0 pomoću kojeg je uz 3D filtriranje moguće snimati i video dvostruke domene uz oštru sliku i najviše moguće rezolucije čak i u najnižim svjetlosnim okruženjima. Novi ISP je učinkovitiji za 15% i isto toliko je štedljivi po pitanju potrošnje energije. Peta generacija ISP procesora donosi smanjenje šuma na fotografiji za 30%, a u videu za 20%. Također, uz Kirin 990 5G prijenosi uživo će zbog prisustva moćne umjetne inteligencije biti puno oštriji i dinamičniji zbog automatske segmentacije boja i pokreta.

Inače Kirin 990 5G prvi je 7-nanometarski čipset u svijetu s integriranim 5G modemom, ima 10,3 milijarde tranzistora. Uz to je za 26% manji od Snapdragon 855 te 36% manji od Exynosa 9820, svojih glavnih konkurenata koji su trenutne perjanice tvrtki Qualcomm i Samsung. Prvi pametni telefoni koji će biti opremljeni s Kirinom 990 5G bit će oni iz serije Mate 30, čije je službeno predstavljanje najavljeno za 19. rujna 2019. godine.

Osim za predstavljanje novog čipseta, Huawei je dio vremena odvojio i kako bi predstavio novo dizajnirani P30 Pro. Novina u odnosu na postojeće modele su dvije nove boje kućišta – Mystic Blue i Mysty Lavander. Dodatno, područje oko leća kamere izrađeno je u visokoj sjajnoj površini, dok je stražnja strana uređaja sada u mat varijanti kako na njoj ne bi ostajali otisci prstiju. Huawei je poradio i na poboljšanju značajki za uređivanja fotografija i videozapisa.

Predstavljene su i nove bežične Freebuds 3 slušalice koje se temelje na Kirin A1 čipu, a kojeg je razvijen u Huaweiju. Proizvođač navodi kako se slušalice odlikuju stabilnom i brzom vezom te poništavanjem buke iz okoline. FreeBuds 3 moći će se nabaviti u dvije boje – crnoj i bijeloj. Ovog puta kućište koje istovremeno služi za pospremanje i punjenje slušalica je okruglog dizajna. Same slušalice imaju autonomiju do četiri sata, a uz nadopunjavanje pomoću kućišta, autonomija se podiže na dodatnih 20 sati.