IBM Power PC procesor je postao open source!

IBM Power PC procesor je postao open source CPU i pod administrativnom kontrolom Linux Foundation

Domagoj Ožanić petak, 23. kolovoza 2019. u 06:00

Veliki Plavi je odlučio svoju tehnologiju otvoriti svakomu tko želi napraviti svoj Power procesor, bez plaćanja licence! Također svi koji naprave nove Power procesore mogu slobodno zaštititi svoj proizvod kao patent.

Do sada su Power procesori nudili osobine otvorenog sustava pod korisničkom kontrolom (open source firmware, CPU microcode i secure boot). U ovom koraku se „ide do kraja“ kako bi se popularizirala Power platforma koja je davno izgubila bitku za desktop tržište u trenutku kada je izašao  zadnji Power Mac G5 i kada je Apple prešao na Intel. Trenutno se Power procesori najviše koriste kao high-end Linux serverske konfiguracije i u određenim segmentima embedded tržišta.

OpenPower Foundation je krovna organizacija koja sada pod kišobranom Linux Foundation odlučuje o budućnosti i koracima u vezi open source Power procesora. IBM u odlukama ima jedan glas kao i svaki drugi članovi OpenPower Foundation. Obaveza svakog tko napravi novi Power procesor je zadržavanje kompatibilnosti sa PowerISA setom instrukcija koje su sada open source. Dodatni korak za koji se odlučio IBM kako bi olakšao razvitak novih Power procesora drugim kompanijama je stavljanje na raspolaganje tehnologija svog najnovijeg Power9 procesora koje su također stavljene u open source. IBM-ovi inženjeri su za ovu priliku već napravili kompletnu softcore varijantu Power procesora u Xilinx FPGA čip varijanti.

Da li će ovaj potez IBM-a uspjeti učiniti Power platformu više zastupljenom i otvorenom? Hoćeli li proširiti tržište i ekosustav Power procesora? IBM već duže vrijeme pokušava nagovoriti druge tvrtke da proizvedu svoje varijante Power procesora, ali bez značajnog uspjeha.

Najveće postignuće je nova Blackbird Power9 high-end Linux desktop konfiguracija koju proizvodi Raptor i o kojoj smo već izvještavali. Ako ništa drugo ovaj potez će sigurno pomoći jer je IBM definitivno odabrao pravi smjer daljnjeg razvoja, a bit će zanimljivo pratiti hoće li novi Power open source procesor imati utjecaja na odluke AMD, Intel, ARM i RISC-V konkurencije. Ne treba zaboraviti kako je roadmap za novu Power10 generaciju procesora već slijedeće godine i da je IBM u prošlom razdoblju kupio RedHat.