Krenula masovna proizvodnja MediaTekova čipa za 8K televizore

MediaTek će započeti masovnu proizvodnju svojeg novog S900 čipa namijenjenog ugradnji u 8K televizore, prvi televizori s čipom se na tržištu očekuju početkom iduće godine

Matija Pavlić nedjelja, 10. studenog 2019. u 03:29

Tvrtka MediaTek uskoro će započeti masovnu proizvodnju S900 čipa koji je specifično namijenjen uporabi u televizorima s podrškom za 8K.

S900 proizvoditi će se u TSMC-ovim pogonima u 12-nanometarskom FinFET procesu te će između ostalog sadržavati ARM Cortex-A73 CPU jezgre, Mali-G52 grafiku s podrškom za 8K dekodiranje, HDR10+ podršku te podršku za vanjsku grafiku koju OEM-ovi mogu prilagoditi vlastitim željama i potrebama.

Od priključaka podržani su HDMI 2.1A s maksimalnom propusnošću od 48 Gb/s i podrškom za 4K video sadržaj pri 120 Hz ili 8K video pri 60 Hz. Kombinacija MiraVision Pro i AI PQ (Artificial Intelligence Picture Quality) tehnologija poboljšava kvalitetu slike optimizacijom opcija kao što su zasićenost boja, svjetlina, oštrina, šum i dinamička kompenzacija pokreta.

Uz S900 čip MediaTek nudi i NeuroPilot softverski razvojni paket (SDK) koji će zainteresiranima omogućiti razvoj aplikacija za televizore bazirane na ovom čipu. Prvi televizori s ovim čipom na tržištu se očekuju početkom iduće godine.