TSMC postaje ekskluzivni proizvođač A12 čipa

Prema informacijama koje prenosi portal Digitimes, tvrtka TSMC bit će ekskluzivni proizvođač budućeg Appleovog A12 za iPhone koji će se pojaviti ove jeseni

Matija Pavlić ponedjeljak, 8. siječnja 2018. u 06:00

Apple je, kako je poznato, proizvodnju svojih čipova posljednjih nekoliko godina naizmjence povjeravao tvrtkama Samsung i TSMC (bilo da su čipove obje tvrtke proizvele zajedno ili su dobile ekskluzivno pravo na njihovu proizvodnju).

Aktualni A11 Bionic čip proizvodi ekskluzivno tvrtka TSMC, a prema pisanju portala Digitimes, ekskluzivna suradnja tajvanske tvrtke i Applea trebala bi se nastaviti i kod proizvodnje budućeg A12 čipa za iPhone koji će biti predstavljeni ove jeseni.

Razlog za nastavak suradnje krije se u činjenici da je TSMC znatno napredovao u proizvodnji čipova u odnosu na konkurentski Samsung te se posebice može pohvaliti svojim 7-nanometarskim proizvodnim procesom.

TSMC planira nastaviti svoje vodstvo na tržištu s implementacijom EUV (extreme ultra violet) tehnologije u svoj 7-nanometarski proizvodni proces, kao i razvitkom 5-nanometaskog te 3-nanometarskog proizvodnog procesa. Trenutačno se gradi tvornica u kojoj će u prvoj polovici 2019. godine započeti testiranje 5-nanometarskog procesa, dok 2020. godine započinje gradnja tvornice u kojoj će se proizvoditi 3-nanometarski čipovi.