Besplatna radionica za srednjoškolce: Uvod u Internet of Things (IoT)

Visoka škola za informacijske tehnologije VSITE organizira radionicu s temom: Uvod u IoT (Internet of Things). Radionica će se održati u četvrtak 27. veljače 2020. u prostoru VSITE-a (Klaićeva 7, Zagreb), a obuhvatit će Croduino platformu te praktični rad

Vinko Krištić srijeda, 26. veljače 2020. u 09:45

Visoka škola za informacijske tehnologije VSITE organizira radionicu s temom: Uvod u IoT (Internet of Things). Radionica će se održati u četvrtak 27. veljače 2020. u prostoru VSITE-a (Klaićeva 7, Zagreb), a unutar koje će biti objašnjena tematika Croduino platforme, te će se u sklopu praktičnog dijela objasniti kako napraviti jednostavan sustav mjerenja sobne temperature koristeći NTC otpornik i inteligentni senzor temperature i vlage. Cjelokupna radionica je u potpunosti besplatna. Polaznici će dobiti svu opremu s kojom su radili na radionici koju mogu iskoristiti za dodatno istraživanje tehnologije s kojim su se upoznali. Tako će postati dio IoT zajednice, a sklop će ponijeti matičnoj školi kao znak da su i oni dio IoT svijeta. Cilj radionice je upoznati srednjoškolce s brzorastućom i perspektivnom ICT granom.

Sadržaj radionice:

  • upoznavanje s Arduino (CRODuino) platformom
  • Arduino IDE sučelje
  • prvi koraci "najkraći kod na svijetu"
  • uzorkovanje analognih vrijednosti
  • uporaba IoT senzora

Općenito o IoT-u

IoT predstavlja mrežu uređaja, vozila, zgrada i drugih stvari koje s ugrađenom elektronikom, softverom, senzorima i mrežnim povezivanjem ostvaruju svrhu prikupljanja i razmjene podataka. Objekti se u IoT-u kontroliraju kroz postojeću mrežnu infrastrukturu, kreira se mogućnost za integraciju fizičkog svijeta i računalnih sustava što podrazumijeva povezivanje putem interneta. Vizija je komunikacija između uređaja – spoj više uređaja koji razmjenjuju podatke i ovisno o tim podacima poduzimaju određene radnje. Prema statističkim pokazateljima vidljiv je ubrzani porast broja povezanih uređaja koji otvara mogućnost za izradu naprednih usluga korištenjem podataka iz mreže. Prema predviđanjima do 2021. godine na tržištu će se povećati na 11,6 milijardi IoT uređaja, dok se do 2025. godine predviđa porast na 26 milijardi IoT uređaja. Uz razvoj 5G mobilne mreže sve više uređaja će imati pristup internetu i međusobnoj komunikaciji.

Povijest IoT-a

Koncept IoT-a počinje 80-tih godina prvim povezanim uređajem putem interneta, čiji razvoj ne prestaje ni danas. Početkom 2013. godine, vizija IoT-a evoluirala je od bežične komunikacije na Internetu do ugrađenih mikro-senzorskih sustava (MEMS), a uključuje tradicionalna područja ugradbenih sustava, bežičnih senzorskih mreža, sustava upravljanja, automatizacije (uključujući automatizaciju stambenih i poslovnih objekata) i drugih doprinosa koje omogućuje IoT.

Primjena IoT-a

Brojne su primjene usluga u području IoT-a, od korisničkih aplikacija koje pružaju dodanu vrijednost samo korisniku do raznih grana znanosti koje jednostavnije mogu dijeliti resurse, prikupljanje podataka iz velikog broja senzora, statističke analize tih podataka ili čak zaključivanje nad podacima u stvarnom vremenu.

Više o VSITE-u

Visoka škola za informacijske tehnologije (VSITE) redovito organizira ovakve i slične radionice za srednjoškolce, ali i studente. Inače, VSITE u svojem programu nudi preddiplomski stručni studij informacijskih tehnologija, te specijalistički diplomski studij inženjera informacijskih tehnologija. Upisi im traju tijekom cijele godine.