Britanci grade tvornicu u kojoj će iz elektroničkog otpada vaditi zlato

Ovim procesom obnovit će se više od 99 posto plemenitih metala sadržanih u elektroničkom otpadu, selektivno ciljajući metal u nekoliko sekundi

Mladen Smrekar četvrtak, 24. ožujka 2022. u 16:18

Novi pogon britanske kraljevske kovnice The Royal Mint koristit će novi kemijski proces obnavljanja zlata unutar ploča prijenosnih računala i mobilnih telefona  koji je osmislila kanadska tvrtka Excir.  

Na sobnoj temperaturi

Umjesto da elektronički otpad prerađuje na visokim temperaturama u talionicama, u novom pogonu plemeniti metali obnavljat će se na sobnoj temperaturi. Uz to, bit će moguće obraditi cijelu pločicu.

Svake godine u svijetu se proizvede više od 50 milijuna tona elektroničkog otpada
Svake godine u svijetu se proizvede više od 50 milijuna tona elektroničkog otpada

Gradnja tvornice počinje ovaj mjesec i trebala bi proraditi sljedeće godine. U ovom pogonu tjedno bi se trebalo obraditi do 90 tona tiskanih ploča iz Ujedinjenog Kraljevstva i iz njih dobiti stotine kilograma zlata godišnje. 

U novom pogonu plemeniti metali obnavljat će se na sobnoj temperaturi
U novom pogonu plemeniti metali obnavljat će se na sobnoj temperaturi

U Royal Mintu procjenjuju da se 99 posto tiskanih ploča u Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno otprema u inozemstvo kako bi se preradile na visokim temperaturama u talionicama. Kako se količina elektroničkog otpada svake godine povećava, ovaj problem bit će samo još veći.

Otpad u brojkama

Svake godine u svijetu se proizvede više od 50 milijuna tona elektroničkog otpada, od čega se trenutno reciklira manje od 20 posto. Nastavi li se istim tempom, godine 2030. proizvest će se i 74 milijuna tona e-otpada.

Statistike Ujedinjenih naroda pokazuju da je 2019. na svijetu je nastalo 53,6 milijuna tona elektroničkog otpada. Gledajući Europu, najviše tog smeća proizvedeno je u Norveškoj, oko 57 kg po kućanstvu. Britanska kućanstva kriva su za generiranje 55 kg e-otpada godišnje. Irci proizvedu 52,4 kg, a slijedi ih Švicarska s 51,5 kilogramom e-otpada po kućanstvu.