Electricos Fantasticos, bend koji glazbu stvara pomoću električnih uređaja

Japanski umjetnici od rashodovane elektronike stvaraju instrumente koje su nazvali CRTelecaster, Telelele ili TV O-daiko, a skrojili su i glazbenu haljinu s uzorkom barkoda i nazvali je Barcodress

Mladen Smrekar četvrtak, 6. siječnja 2022. u 06:00

Zaboravite sintisajzere, tehno se danas svira pomoću barkodova. To je ideja koja pokreće Electronicos Fantasticos, neobičan bend japanskog umjetnika i glazbenika zvanog Ei Wada, u prijevodu Rakova Stopala. On i njegovo društvo stare elektronske uređaje pretvaraju u glazbene instrumente i potom s njima stvaraju glazbu. Modernu i traženu. Pariške revije japanskog modnog dizajnera Isseya Miyakea ne mogu se više zamisliti bez njihove zvučne kulise. 

Glazba koju stvaraju Electricos Fantasticos kritičari opisuju kao "barcode techno" i "multimedijalni EDM show"
Glazba koju stvaraju Electricos Fantasticos kritičari opisuju kao "barcode techno" i "multimedijalni EDM show"

Začudni instrumenti, nastali od odbačene elektronike, proizvode zvukove koji redefiniraju suvremenu elektroničku glazbu. Oni se oslanjaju na obrasce u elektromagnetskim signalima i koriste za modulaciju audio signala. Kako to izgleda, možete provjeriti na njihovom YouTube kanalu.

 

Odbačeni računalni i televizijski CRT zasloni, temeljeni na staklenim katodnim cijevima, njihov su tipičan instrument. Sa zavojnicama omotanim oko nogu, Ei Wada dodiruje zaslone kako bi svojim tijelom zatvorio signal između ekrana i povezanih gitarskih pojačala. Visina nota koje nastaju dodirivanjem svakog zaslona ovisi o širini statičnih pruga prikazanih na zaslonu. Što su pruge šire, to su tonovi dublji, i obrnuto. 

Umjesto klasičnih udaraljki, tu su prepravljeni zasloni starih računala
Umjesto klasičnih udaraljki, tu su prepravljeni zasloni starih računala

Ei Wada kao dijete vjerovao da se u CRT televizoru, ispod tornja u obliku rakovih nogu, održava glazbeni festival. To dakako nije bila istina pa je Ei Wada, kad je odrastao, odlučio oživjeti svoj san. Počeo je skupljati elektronske aparate, da bi na njima 2015. održao svoj prvi koncert; osnovao je i bend Nocos Orchest-Lab, da bi sljedeće godine nastupio na Kenpoku Art Ibaraki Kita Art Festivalu, proizvodeći zvukove koje su stvarali prepravljeni Hitachijevi CRT ekrani i električni ventilatori.

Uz Ei Wadu, ovu neformalnu grupu čine više od 70 članova: inženjera, dizajnera i glazbenika iz Tokija, Kyota i Hitachija. Oni koriste različite elektroničke komponente: ploča na vratu gitare modulira frekvenciju CRT zaslona i mijenja zvuk koji proizvodi skener dok reagira na zaslon i emitira digitalni signal. Gitare od ventilatora reagiraju na pokrete koji moduliraju zvuk.

Što je deblja crta, to je ton dublji
Što je deblja crta, to je ton dublji

Njihovi instrumenti imaju i prigodne nazive kao što su CRTelecaster, Telelele ili TV O-daiko, a eksperimentiraju i s odjećom. Kreirali su tako i haljinu s uzorcima nalik barkodu i nazvali je Barcodress, a glazba koju stvaraju kritičari opisuju kao "barcode techno" i "multimedijalni EDM show".