Najveći računalni čip na svijetu za ogromno AI superračunalo

Čip koji uključuje 900.000 AI jezgri sastoji se od silicijske pločice dimenzija 21,5 x 21,5 centimetara

Mladen Smrekar ponedjeljak, 18. ožujka 2024. u 06:00
Cerebrasov Wafer Scale Engine 3 sadrži četiri bilijuna tranzistora 📷 Cerebras
Cerebrasov Wafer Scale Engine 3 sadrži četiri bilijuna tranzistora Cerebras

Američki računalni inženjeri izradili su najveći računalni čip na svijetu s čak 4 bilijuna tranzistora. Ovaj ogroman čip jednog će se dana koristiti za pokretanje monstruozno moćnog superračunala s umjetnom inteligencijom, kažu njegovi tvorci iz tvrtke Cerebras.

Treća generacija

Novi Wafer Scale Engine 3 (WSE-3) treća je generacija platforme dizajnirane za napajanje AI sustava kao što su OpenAI GPT-4 i Anthropic Claude 3 Opus. Čip koji uključuje 900.000 AI jezgri sastoji se od silicijske pločice dimenzija 21,5 x 21,5 centimetara, baš kao i njegov prethodnik WSE-2 iz 2021. godine.

Superračunalo Condor Galaxy 3 bit će smješteno u Dallasu u Teksasu 📷 Cerebras
Superračunalo Condor Galaxy 3 bit će smješteno u Dallasu u Teksasu Cerebras

Novi čip koristi istu količinu energije kao i njegov prethodnik, ali je pritom dvostruko snažniji, kažu predstavnici Cerebrasa. Prethodni čip je, uključivao 2,6 bilijuna tranzistora i 850.000 AI jezgri.

Čip uključuje 900.000 AI jezgri  📷 Cerebras
Čip uključuje 900.000 AI jezgri Cerebras

Za usporedbu, jedan od najmoćnijih čipova koji se trenutno koriste za treniranje AI modela je Nvidia H200. Ipak, Nvidijin čudovišni GPU ima 80 milijardi tranzistora, što je čak 57 puta manje od Cerebrasovog.

Napajanje superračunala

Čip WSE-3 jednog će se dana koristiti za napajanje superračunala Condor Galaxy 3, koje će biti smješteno u Dallasu u Teksasu. Ovo superračunalo bit će sastavljeno od 64 "građevna bloka" sustava Cerebras CS-3 AI koji se pokreću s pomoću WSE-3 čipa.

Zahvaljujući novom čipu, Condor Galaxy 3 bi navodno mogao podnijeti AI sustave s 24 trilijuna parametara 📷 Cerebras
Zahvaljujući novom čipu, Condor Galaxy 3 bi navodno mogao podnijeti AI sustave s 24 trilijuna parametara Cerebras

Kad se spoji i aktivira, cijeli sustav će proizvesti 8 exaFLOP-a računalne snage. U kombinaciji sa sustavima Condor Galaxy 1, o kojem smo pisali u Bugu i Condor Galaxy 2 cijela će mreža doseći ukupno 16 exaFLOP-ova. Trenutno najmoćnije superračunalo na svijetu, Frontier Nacionalnog laboratorija Oak Ridge generira otprilike 1 exaFLOP snage.

Superračunalo Condor Galaxy 3 koristit će se za treniranje budućih AI sustava koji su do 10 puta veći od GPT-4 ili Googleovog Geminija. GPT-4 za treniranje sustava navodno koristi oko 1,76 bilijuna parametara; Condor Galaxy 3 bi, kažu, mogao podnijeti AI sustave s oko 24 bilijuna parametara.