Predstavljeno najbrže superračunalo procesorske snage 4 exaFLOPS-a

Condor Galaxy-1 je dio veće konstelacije međusobno povezanih superračunala s kombiniranim kapacitetom 36 exaFLOPS-a

Mladen Smrekar nedjelja, 23. srpnja 2023. u 17:18
Superračunalo CG-1  📷 G42
Superračunalo CG-1 G42

Tehnološka grupa G42 sa sjedištem u Abu Dhabiju predstavila je najbrže superračunalo na svijetu: Njihov Condor Galaxy-1 (CG-1) ima 54 milijuna jezgri i kapacitet obrade četiri exaFLOPS-a. Superračunalo se nalazi u Santa Clari u Kaliforniji, a njime će upravljati Cerebras, američka tvrtka za razvoj umjetne inteligencije.

Condor Galaxy System

Mnoge tehnološke tvrtke najavile su postavljanje masivnih klastera grafičkih procesorskih jedinica (GPU), mozgova UI modela. No, distribucija modela preko tisuća sićušnih GPU-a zahtijeva nekoliko mjeseci rada desetaka vrhunskih stručnjaka, objašnjava Andrew Feldman, izvršni direktor Cerebrasa, tvrtke koja se odlučila za drugačiji pristup.

Condor Galaxy 1 ima impresivnih 54 milijuna jezgri u 64 CS-2 čvora, uz podršku 72 tisuće AMD EPYC jezgri za ukupno 4 exaFLOP-a 📷 Rebecca Lewington/ Cerebras Systems
Condor Galaxy 1 ima impresivnih 54 milijuna jezgri u 64 CS-2 čvora, uz podršku 72 tisuće AMD EPYC jezgri za ukupno 4 exaFLOP-a Rebecca Lewington/ Cerebras Systems

Umjesto korištenja središnjeg superračunala, u Cerebrasu grade skup međusobno povezanih superračunala koja mogu znatno smanjiti vrijeme obuke UI modela. To pak omogućuje postavljanje generativnih UI modela za nekoliko minuta, a cijeli postupak vodi jedna stručna osoba.

Objedinjen, Condor Galaxy System imat će kombiniranu procesorsku snagu 36 exaFLOPS-a, što je bez presedana u današnjem svijetu računalstva.

Najbrže superračunalo

Cerebras je superračunalo CG-1 sastavio od 64 CS-2 UI procesora. AMD-ove procesorske jezgre EPYC hrane sustav i mogu se pohvaliti s 54 milijuna računalnih jezgri optimiziranih za UI s  propusnosti 388 terabita u sekundi i 82 TB memorijske pohrane.

Pri 16-bitnom računanju, sustav može isporučiti četiri exaFLOPS-a računalne snage, što je četiri puta brže od najbržeg superračunala na svijetu. Može se koristiti za treniranje 600 milijardi parametarskih modela i proširiti za podršku 100 bilijuna parametarskih modela.

Širenje flote

Cerebras i G42 početkom sljedeće godine planiraju instalirati još dva superračunala, CG-2 i CG-3, a CG-1 će zainteresiranima ponuditi kao uslugu u oblaku.

CG-1 može izvorno raditi s 50.000 tokena i bez posebnih softverskih biblioteka. Programiranje na CG-1 može se obaviti u potpunosti bez korištenja složenih distribuiranih programskih jezika, čime se štedi dragocjeno vrijeme potrošeno na distribuciju tijeka rada između GPU-ova.