Podaci satelitske konstelacije Planetscope otkrivaju prirodne katastrofe na Zemlji

Ogromni skupovi podataka mogu se koristiti za stvaranje 3D rekonstrukcija ili digitalnih modela površine bilo kojeg područja

Mladen Smrekar subota, 30. travnja 2022. u 12:47

Satelitska konstelacija Planetscope, kojom upravlja tvrtka za satelitske podatke Planet, prikuplja tjedne, a ponekad čak i dnevne slike cijelog svijeta. Njegova flota minijaturnih satelita snima oko 1700 slika sa svake lokacije na Zemlji, a podaci se koriste za praćenje širenja šumskih požara, otkrivanje promjena u zdravlju usjeva i istraživanje područja krčenja šuma.

Ogromni skupovi podataka

Grupa istraživača pronašla je način da ove podatke iskoristi za otkrivanje prirodnih katastrofa u udaljenim dijelovima svijeta ubrzo nakon što se dogode, nudeći točne informacije o potrebama pogođene regije.

Lokacije pet testiranih regija
Lokacije pet testiranih regija

Studija, objavljena u časopisu GIScience and Remote Sensing, otkriva da se ogromni skupovi podataka Planetscopea mogu koristiti za stvaranje 3D rekonstrukcija ili digitalnih modela površine bilo kojeg područja. To omogućuje procjenu područja pogođenog prirodnom katastrofom, analizu opsega štete i donošenje odluka o količini i vrsti resursa potrebnih za spašavanje.

3D rekonstrukcije

Prethodne studije temeljene na daljinskom senzoru bile su ograničene nedostatkom dostupnih podataka i pokrivenosti te njihovom razlučivosti ili učestalošću prikupljanja ili ažuriranja slika. Iako Google Earth prikazuje 3D prikaz globusa, postoji mnogo mjesta na kojima su slike iskrivljene i izgledaju izvan razmjera, što negativno utječe na točnost.

Vizualna usporedba područja i srušenih zgrada na lokaciji Americus
Vizualna usporedba područja i srušenih zgrada na lokaciji Americus

3D rekonstrukcije Planetscopea uzimaju točne su do šest metara od tla, što odgovara točnosti jednog piksela, kažu autori projekta. Uz to, potrebno je manje jednog sata da se satelitske slike područja veličine sveučilišnog kampusa Columbusa, koje se prostire na 1600 hektara, pretvore u točnu 3D rekonstrukciju čitave regije.


Prije i poslije
Prije i poslije

Testiranja su pokazala da se satelitske slike mogu koristiti za 3D rekonstrukciju urbanih i ruralnih područja, ali i procjenu šteta nakon prirodnih katastrofa. Istraživanje glacijalnog područja u indijskom Chamoliju, koje je lani pogodila razorna poplava u kojoj su uništene dvije elektrane i poginule stotine ljudi, pokazalo je kako model može izračunati volumen kamenja i leda u lavini.