Saudijska Arabija isprintala prvu džamiju iz 3D pisača

Nakon 3D ispisanih običnih kuća i kućica, došla je na red i džamija

Mladen Smrekar srijeda, 13. ožujka 2024. u 15:26
Bogomolja veličine 5000 četvornih metara ispisana je pomoću najsuvremenijih pisača kineske tvrtke Guanli  📷 Shehzad Younis/X
Bogomolja veličine 5000 četvornih metara ispisana je pomoću najsuvremenijih pisača kineske tvrtke Guanli Shehzad Younis/X

Wajnat Abdulwaheed, poslovna žena iz Saudijske Arabije, izgradila je prvu džamiju na svijetu otisnutu 3D pisačem i tako odala počast svom preminulom suprugu. Džamija Abdulaziza Abdullaha Sharbatlyja nalazi se u Al-Jawhari, predgrađu lučkog grada Džede. Ovim projektom udovica je nadmašila ambicije Dubaija koji svoju džamiju namjerava otisnuti u 3D pisaču do 2025. 

Pitanje vremena

3D ispisu građevnog materijala sloj po sloj u početku se pribjegavalo prilikom gradnje na udaljenim mjestima ili nakon prirodnih katastrofa, ali sve se češće koristi i kao zamjena za  konvencionalne načine gradnje. U Sjedinjenim Državama već se tako podiže čitava gradska četvrt, pa je bilo samo pitanje vremena kad će se ovaj pristup iskoristiti i za gradnju bogomolja.

Džamija je dovršena uoči ramadana  📷 NHC
Džamija je dovršena uoči ramadana NHC

Saudijski susjed Dubai ima ambicije postati svjetska prijestolnica 3D printanja i grad je već predstavio planove za izgradnju 25 posto novih zgrada s pomoću ove tehnologije. To uključuje i džamiju veličine 2000 četvornih metara koja bi trebala biti završena do sljedeće godine.

Saudijci su bili brži

No, planove Dubaija da otisnu prvu džamiju na svijetu poremetila je udovica bogatog Saudijca. Podizanje ove džamije podržala je i saudijska Nacionalna stambena kompanija koja se nadzire i usmjerava tamošnje tržište nekretnina.

Futuristički projekt Neom 📷 NEOM
Futuristički projekt Neom NEOM

Stoga ne čudi da su se na otvaranju džamije okupili brojni vladini dužnosnici i poslovni ljudi koji Saudijsku Arabiju vide kao središte tehnološkog napretka, javlja Arab News

Abdulwaheed je tehnologiju 3D ispisa naručila od kineske tehnološke tvrtke Guanli. Za razliku od konvencionalne gradnje, rad i izvedba projekta izvedeni su na drugačiji način, s velikim fokusom na dizajn zgrade koji bi, kaže udovica, trebao poticati mir među vjernicima.