Najavljujemo DORS/CLUC 2022: Konferencija na temu open source tehnologija

DORS/CLUC 2022 tj. Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users’ Conference održat će se 19. i 20. svibnja na FER-u, a ulaznice su u prodaji

DORS/CLUC ponedjeljak, 28. ožujka 2022. u 19:00

Nakon dvogodišnje pandemijske pauze, 27. izdanje konferencije DORS/CLUC 2022 (Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users’ Conference), održat će se 19. i 20. svibnja 2022. na FER-u. DORS/CLUC konferencija, u organiziraciji dviju neprofitnih udruga, HrOpen i HULK, uz potporu sponzora, najveća je i najdugovječnija regionalna konferencija o slobodnom i otvorenom softveru te operacijskom sustavu Linux. Konferencija je posvećena developerskim i sistem - administratorskim temama, s fokusom na slobodne i otvorene tehnologije, otvoreni kod, otvorene norme i otvorene operacijske sustave.

Cilj konferencije je teme slobodnog i otvorenog softvera i njegove primjene približiti poslovnom svijetu, zbližiti programere i sistem-administratore, ali i istaknuti važnost slobode tehnologija u modernom digitalnom društvu. Postojanje slobodnog kôda mnogim tvrtkama omogućuje brz i povoljan razvoj novih inovativnih proizvoda. Važnost otvorenih tehnologija prepoznala je i  Europska komisija, koja kroz svoju strategiju “Open Source Software Strategy 2020-2023” promiče dijeljenje i ponovnu upotrebu softverskih rješenja, znanja i stručnosti te postavlja viziju za poticanje i iskorištavanje transformativne, inovativne i suradničke moći otvorenog koda, njegovih načela i razvojnih praksi.

Konferenciju posjećuju programeri, sistem-administratori, softver i hardver inženjeri, freelanceri, vlasnici manjih i srednjih IT tvrtki, studenti, korisnici Linuxa i otvorenog i slobodnog softvera, ali i svi oni koji žele saznati više o prednostima i vrijednosti otvorenih tehnologija. Konferencija svake godine ugosti oko 15 izlagača, oko 500 sudionika, a budući da se konferencija prenosi uživo na online platformi, broji oko 3000 online posjetitelja i više od 30 000 pregleda.

U proteklih 26 godina održavanja konferencije, konferenciju DORS/CLUC posjetila su mnoga svjetska imena industrije, brojni predavači i gosti iz Hrvatske, susjednih zemalja, ali i iz Nizozemske, Italije, Njemačke, Austrije, Francuske, Bugarske, te iz SAD-a. Ovogodišnji glavni predavači su Italo Vignoli, jedan od osnivača The Document Foundation i LibreOffice projekta; Nancy Beers, osnivačica Happy Game Changers; Douglas DeMaio, manager openSUSE projekta i Brenno de Winter, Glavni službenik za sigurnost i privatnost u nizozemskom Ministarstvu zdravstva, socijalne skrbi i sporta.

Detaljnije informacije o registraciji, popisu predavača i svemu ostalom nalaze se na službenoj web stranici konferencije https://2022.dorscluc.org, a ulaznice su dostupne na https://www.entrio.hr/event/dorscluc-2022-10757. Požurite, early bird traje do 10.4.2022.