Pet razloga zašto odabrati premium Mini LED televizor

NEO QLED 8K televizori donose dizajn bez rubova oko ekrana, mini LED tehnologiju pozadinskog osvjetljenja, visok kontrast i svjetlinu te procesor koji napredno upravlja zonama zatamnjenja

Bug native petak, 26. svibnja 2023. u 08:05

Na jako kompetitivnom tržištu televizora nekoliko se tehnologija bori za prevlast kupaca. Mini LED modeli među najmodernijim su televizorima i donose brojne prednosti u odnosu na klasične LED modele i konkurente iz OLED grupe. No što sve te tehnološke fraze znače za korisnike i kakve direktne koristi od Samsung NEO QLED 8K televizora kao trenutačno najjačeg modela s ovom tehnologijom na tržištu možemo očekivati?

Visoku kvalitetu slike

Jedna od glavnih prednosti Mini LED tehnologije je pozadinsko osvjetljenje u kojemu su LED lampice znatno manje od onih na klasičnim LED televizorima što omogućuje da se umjesto stotina, ugrade tisuće LED-ica. To je važno zbog upravljanja pozadinskim osvjetljenjem pa televizori mogu puno preciznije paliti i gasiti osvjetljenje. Kod NEO QLED 8K modela, Samsung je upravljanje pozadinskim osvjetljenjem podigao na višu razinu zahvaljujući Neuronskim Quantum 8K procesorom i korištenju AI-a za detektiranje oblika na slici i prilagođavanje osvjetljenja prema primijećenom.

Tehnologija Quantum Matrix omogućuje precizno upravljanje zonama zatamnjenja čime se dobiva iznimno visok kontrast. Televizor je sposoban kvalitetno prikazati crne dijelove dok istovremeno NEO QLED 8K modeli imaju izrazito visoku svjetlinu kojoj ne može parirati niti jedan drugi televizor na tržištu.

Visoka svjetlina i kontrast uz 8K rezoluciju otkrit će detalje u sjenama, a NEO QLED 8K modeli iz nove serije imaju do 1,5 puta više zona osvjetljenja. Uz to televizori iz ovih serija imaju Real Depth Enhancer tehnologiju koja dodatno optimizira blokove pozadinske rasvjete za bolji doživljaj i iskustvo 3D dubine. Uz sve prednosti Mini LED-a, i dalje se radi o QLED modelima što znači da će boje biti bogate, a svjetlina visoka.

Na televizoru zahvaljujući moćnom Neuronskom Quantum 8K procesoru moguć je upscale sadržaja na 8K rezoluciju. Među brojnim priznanjima, NEO QLED 8K Samsung serija televizora dobila je i visoku ocjenu Techradara, ponajviše zbog visoke kvalitete slike.

Najviša svjetlina na tržištu

Ruku pod ruku s kvalitetom prikaza slike na ekranu ide svjetlina. Samsung NEO QLED 8K podržava HDR 10+, HDR 10 i HLG standarde za prikaz HDR sadržaja. Upravo prikazu HDR-a pridonosi visoka svjetlina koja može dostići vršnu vrijednost od 4000 cd/m2 što je daleko iznad mogućnosti bilo koje konkurentne tehnologije. Ovakve vrijednosti osigurat će izražene boje, a kako su istovremeno vrijednosti kontrasta visoke, HDR sadržaj moći ćete doživjeti u svoj punini.

Sposoban za sve gaming scenarije

Gaming je nezaobilazan ako pričamo o mogućnostima televizora, a NEO QLED 8K u tom području pokriva niz ključnih tehnologija. Veliki panel odlazi s osvježavanjem od 144 Hz koje će razveseliti PC gamere, a s obzirom na podršku za promjenjivi refresh rate i ALLM (auto low-latency mode) na svoje će doći i ljubitelji konzola nove generacije. Televizor podržava i FreeSync Premium što znači da bez obzira na izvor, neće biti trganja slike.

Osim toga opcija Motion Xcelerator Turbo+ dodatno radi na glatkoći pokreta i ne bi trebalo biti mutnih detalja niti kod 4K igranja pri 120 FPS-a. Televizor ima i predefinirane modove rada za različite žanrove igara uključujući RTS, FPS, Sport i druge. Game mod televizora omogućit će vam prikaz broja frameova, rezolucije i statusa prikaza HDR-a.

Minimalistički dizajn bez suvišnih kablova

Uz kvalitetu prikaza na ekranu, važno je kako će se najviša klasa televizora uklopiti vizualno u vaš prostor. Samsung je s NEO QLED 8K modelima otišao korak dalje u svom konceptu Infinity Screen, pa su rubovi oko ekrana doista neprimjetni i uz središnje postavljeni robusni metalni stalak, minimalizam pomaže da do izražaja dođe ono najvažnije na ekranu.

Televizor ima izuzetno tanak profil, a ako ga želite postaviti televizor na zid, ponovno se možete osloniti na One Connect box. Jedna tanka žica vodit će iz televizora, a sva sučelja koja uključuju čak četiri HDMI 2.1 porta nalaze se u tankoj kutijici koja omogućuje bolje upravljanje kablovima i uredniji prostor oko televizora.

Za ponajbolji zvuk među televizorima

Ako gledamo samo specifikacije, s dvanaest zvučnika u 6.2.4 sustavu snage 90W već imamo ozbiljan audio sustav za televizor. Novi modeli sada imaju i zvučnike koji su usmjereni prema naprijed što je omogućilo postizanje Dolby Amtos standarda zvuka. Osim Dolby certifikata, NEO QLED 8K dolazi i s OTS Pro opcijom (sustav za praćenje) koji prati radnju na ekranu i prema tome isporučuje zvučnu sliku za još višu razinu imerzije.

Ponovno je tu i Q-Symphony što je naziv za tehnologiju povezivanja u jednu cjelinu zvučnika s televizora s onima na Samsung kompatibilni soundbarovima. Zvuk se sinkronizira između uređaja i stvara se surround zvuk.

Samsung NEO QLED 8K je tehnološki napredan televizor koji je u nizu kategorija najbolji, a upravo sada traje i prodajna akcija koja za neke od ovih modela donosi popust i do 30%. Akcija traje do 31.5.2023. godine i odnosi se samo na kupovinu u internetskoj trgovini samsung.com/hr.