Top 5 zanimljivih fintech usluga – Digitalno plaćanje za napredne

Živimo u eri digitalizacije novca, koja je u potpunosti promijenila i paradigmu plaćanja – sve se rjeđe koristimo gotovim novcem i tradicionalnim valutama, pružajući primat sigurnijim, modernijim i suvremenim tehnološkim trendovima uvjetovanim plaćanjima. Evo nekih zanimljivijih…

Bug.hr srijeda, 30. lipnja 2021. u 01:00

Tijekom posljednjih nekoliko godina digitalne usluge koje mijenjaju iskustvo plaćanja, osobito karticama, nabolje, uzele su toliko maha da već deseci tisuća ljudi u Hrvatskoj koriste barem jednu fintech, kripto ili neobanking uslugu. Beskontaktno plaćanje, biranje računa koji će se teretiti čak i nakon plaćanja, iznimno sigurno kupovanje, kako u online trgovinama, tako i u onima u “stvarnom svijetu”, mogućnost čuvanja kriptovaluta, pa čak i plaćanje kriptovalutama “peglanjem” kartica, samo su neke od usluga kojima je digitalizirana radnja koju većina nas obavlja i po nekoliko puta dnevno – plaćanje.

Donosimo vam stoga pregled pet zanimljivih, ali posve drugačijih digitalnih usluga, namijenjenih olakšavanju plaćanja prilagođenom suvremenom dobu, a sve temeljeno na tehnološkim dosezima koji su se pojavili tek u novije vrijeme.

Sve te usluge izdaju korisnicima Mastercard karticu “early adoptera”, među kompanijama u platnoj industriji, koji rado prihvaća nove tehnološke trendove u svijetu plaćanja, a koji je i zbog vlastitog razvoja naprednih sigurnosnih protokola korisnicima u tech industriji najprihvatljiviji. 

Mastercard je “early adopter” među kompanijama u platnoj industriji koji rado prihvaća nove tehnološke trendove u svijetu plaćanja…
Mastercard je “early adopter” među kompanijama u platnoj industriji koji rado prihvaća nove tehnološke trendove u svijetu plaćanja…

1. Curve

Curve vam omogućuje da koristite Apple Pay i Google Pay čak i ako banka koja je izdala neku karticu ne podržava ta dva najbolje prihvaćena oblika beskontaktnog plaćanja
Curve vam omogućuje da koristite Apple Pay i Google Pay čak i ako banka koja je izdala neku karticu ne podržava ta dva najbolje prihvaćena oblika beskontaktnog plaćanja

Curve je jedna od najpopularnijih modernih kartica, koja kroz mobilnu aplikaciju objedinjuje sve vaše druge kartice koje imate i čini ih kompatibilnima s Apple i Google Payem. Tako je korisnicima Curvea omogućeno da sa sobom nose samo mobitel, a u biti u svakom trenutku imaju priliku teretiti bilo koju od svojih postojećih kartica koje su povezali s tom mobilnom aplikacijom. Osim što je usluga posve besplatna za osnovno korištenje, korisno je i to što retrogradno omogućuje da se “predomislite” oko toga koju karticu želite teretiti u kratkom periodu nakon plaćanja.

URL: www.curve.com

2. Wirex

Wirex je kartica koja vam omogućuje plaćanje kriptovalutama na bilo kojem prodajnom mjestu na svijetu, uz izravnu konverziju između nekoliko kriptovaluta i nekoliko klasičnih valuta – uključivši i hrvatsku kunu – “u letu”, uz izuzetno povoljan tečaj. Ako ste, dakle, vlasnici određene svote u bitcoinima ili u nekoj drugoj popularnoj kriptovaluti, s Wirexom doista možete otići u lokalni supermarket i platiti kruh i mlijeko upravo s tom valutom, s obzirom na to da će se konverzija u trgovini u prihvatljivu valutu obaviti automatizmom. Sve se više pojavljuje takvih kartica, no podržani coini i podržane standardne valute optimalne su ponajviše kod ove kartice.

URL: www.wirexapp.com

3. Revuto

Revuto je usluga kojom onemogućujete raznim servisima koji se naplaćuju pretplatom – poput Netflixa, Spotifya, Officea 365 i bezbrojnih drugih – da vam naplaćuju obnovu pretplate bez vašeg znanja. Umjesto da se vaša kartica tereti automatski, svaki put bit ćete zatraženi da odobrite naplatu, pa ćete bez problema moći zaustaviti korištenje bilo koje usluge na koju ste pretplaćeni, a privremeno (ili stalno) je ne koristite. Revuto će biti pušten “u opticaj” otprilike uz izlazak ovog broja Buga, a posebnost je to što iza njega stoji hrvatski fintech financiran token saleom na blockchainu.

URL: www.revuto.com

4. Gemini

Gemini je američka neobanka te ujedno burza i mjenjačnica kriptovaluta, s čijom se karticom dobiva “crypto reward”, što znači da ćete prilikom svakog plaćanja kriptovalutama biti nagrađeni novčano – također u kriptovaluti (takav tip nagrađivanja najčešće se naziva “cashback”). Gemini to provodi u realnom vremenu, i prvi se sjetio izdavati karticu s kojom je moguće tako upotrebu kriptovaluta doživjeti uz identično iskustvo kao kada plaćate “običnim” novcem. Zasad je Gemini kartica dostupna samo onima s prebivalištem u SAD-u, no u narednim danima najavljen je i dolazak u EU.

URL: www.gemini.com

5. bunq

Bunq je tipična neobanka, nalik Revolutu i desecima drugih dostupnih svima u nas, s tom razlikom što nudi i jednu vrlo praktičnu i korisnu opciju, kakvu nema gotovo nijedan konkurent, a to je mogućnost izdavanja više kartica za korisnike s različitim imenima, koje su vezane uz jedan te isti račun. Stvar je vrlo korisna za male tvrtke, gdje bi se djelatnicima od posebnog povjerenja podijelile kartice vezane uz tvrtkin račun, odnosno za obitelji, gdje se kartice mogu podijeliti djeci i ostalim članovima obitelji koji terete samo jedan račun. Dakako, upravljanje troškovima kontrolira se kroz mobilnu aplikaciju.

URL: www.bunq.com

Bug 344-345 srpanj/kolovoz 2021.