Tri činjenice o elektroničkim potpisima koje trebate znati

Sviđa vam se ideja o brzom i jednostavnom provođenju elektroničkog potpisivanja dokumenata? Vjerojatno se pitate da li je taj potpis dobar i vrijedi li uopće na sudu?

Identyum petak, 27. svibnja 2022. u 11:43

Svi elektronički potpisi u potpunosti su zakonski valjani ako su u skladu s eIDAS uredbom i nacionalnim propisima. Takvi potpisi  imaju dokaznu snagu na bilo kojem sudu unutar Europske unije. eIDAS uredba propisuje da se elektroničkom potpisu kao dokazu u sudskom postupku ne smije uskratiti pravni učinak i dopuštenost samo zato što je digitalan. eIDAS uredba definira elektronički potpis kao podatak u elektroničkom obliku koji je priložen ili logički povezan s ostalim podacima u elektroničkom obliku i kojeg potpisnik koristi za potpisivanje.

Koje vrste elektroničkih potpisa postoje i kako ih provjeriti?

U praksi postoje tri vrste elektroničkog potpisa, a to su standardni SES potpis, napredni AES potpis i kvalificirani QES potpis.

Standardni SES potpis je vrlo jednostavan, ali najčešće ne sadrži mogućnost vjerodostojne provjere identiteta osobe koja njime potpisuje pa je i manje povjerljiv od drugih vrsta potpisa. Primjer ovakvog potpisa je onaj koji se kao sličica ili običan tekst ubacuje u PDF. Iako je zakonski valjan, stvarna dokazna snaga na sudu mu je vrlo niska, upravo zato jer najčešće nije povezan s identitetom potpisnika. Napredni AES potpis je onaj koji je jedinstveno povezan s identitetom potpisnika i koji onemogućuje naknadnu izmjenu jednom već potpisanog dokumenta. Kvalificirani QES potpis ima najveću dokaznu snagu jer je po svojem pravnom učinku izjednačen s vlastoručnim potpisom na papiru. Najveću težinu dokaznoj snazi bilo koje vrste potpisa daje kvaliteta identifikacije prilikom izdavanja certifikata za izradu tog potpisa i kvaliteta identifikacije potpisnika prilikom samog potpisivanja.

Prije korištenja bilo koje vrste elektroničkog potpisa, važno je znati da je elektronički potpis zapravo *nevidljivi* dodatak PDF-u. Da biste provjerili taj nevidljivi dodatak, potrebno je u Adobe Readeru kliknuti na dio PDF-a s tekstom “Digitally signed by”. Navedeni tekst (vizualna reprezentacija potpisa) sam za sebe ne predstavlja elektronički potpis, već služi kao link na kojeg možete kliknuti da biste lakše provjerili sam elektronički potpis. Dobro je znati i ako za potpis stoji da je „Unknown“, to ne znači nužno da potpis nije valjan ili napredan, već samo da nije moguća njegova automatizirana provjera.

Što se događa s elektroničkim potpisom ako isprintate PDF dokument?

Kao što vlastoručni potpis na papiru gubi zakonsku dokaznu snagu  ako se skenira, tako elektronički potpisani PDF dokument, jednom kada ga odštampate, postaje samo običan papir bez potpisa. Naime, cijela poanta elektronički potpisanog PDF dokumenta jest da je taj potpis moguće provjeriti u digitalnom svijetu. Elektronički potpis nije oznaka, slika ili tekst koji se pojavljuje na dokumentu već njegov nevidljivi dodatak. Kada se elektronički potpisani dokument isprinta, ne može se više provjeriti, a potpis se ne može potvrditi jer ne postoji dokaz o identitetu potpisnika. Zato su elektronički potpisani dokumenti namijenjeni za digitalnu pohranu, a ne za čuvanje u registratorima.

Kako možete početi elektronički potpisivati dokumente?

Umjesto dugotrajnog postupka čekanja na šalteru da preuzmete uređaj (poput smart kartice ili USB-a) koji vam je potreban za potpisivanje i njegovu instalaciju na računalu, potpisni certifikat možete u nekoliko minuta preuzeti putem Identyum NOW platforme. Za razliku od mnogih pružatelja usluga elektroničkog potpisivanja, Identyum kod izdavanja potpisnog certifikata i izrade potpisa vrši detaljnu provjeru identiteta korisnika, a potpisivati možete odmah koristeći svoj mobilni uređaj ili računalo korištenjem usluge Identyum SIGN.

Prije preuzimanja potpisnog certifikata, morate izraditi svoj Identyum ID Wallet u kojeg će se certifikat automatski spremiti. Osnovna prednost Identyum ID Walleta jest da se certifikat, koji omogućava elektroničko potpisivanje bilo kojeg dokumenta, može dobiti bez potrebe odlaska u poslovnicu. Izrađeni standardni SES ili napredni AES elektronički potpisi (kako sami odaberete), korištenjem usluge SIGN i Identyum ID Walleta, imaju visoku dokaznu snagu na bilo kojem sudu Europske unije, jer se temelje na vjerodostojnom identitetu potpisnika. Mogućnost provjere potpisa pružaju vam svi vodeći alati za pregledavanje PDF-ova, kao što je npr. Adobe Reader. Osim navedenog, kroz Identyum NOW portal možete slati dokumente na potpis bez potrebe da ta osoba mora negdje ići ili imati neki dodatan softver ili uređaj.

Pridružite se zajednici ljubitelja elektroničkog potpisivanja dokumenata. Ovdje smo :)

“Ovaj članak je objavljen uz financijsku pomoć Europske unije u sklopu projekta Identyum NOW. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Partnera i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.”