Akt o kibernetičkoj solidarnosti: EU uvodi mehanizme za zajedničko reagiranje na incidente

Novi europski Akt o kibernetičkoj solidarnosti obuhvaća tri mjere, koje će se provoditi u kritičnim slučajevima u području kibernetičke sigurnosti

Sandro Vrbanus nedjelja, 10. ožujka 2024. u 11:03

Europski parlament i Vijeće postigli su politički dogovor o još jednom zajedničkom europskom pravnom tekstu, koji se tiče kibernetičkog prostora. To je Akt o kibernetičkoj solidarnosti, koji je Komisija bila predložila u travnju prošle godine, a ima za cilj ojačati solidarnost na razini EU kad je riječ o otkrivanju kibernetičkih sigurnosnih prijetnji i incidenata, kao i pripreme te odgovora na njih. Iz Komisije kažu da je Akt usuglašen "u prijelomnom trenutku", jer geopolitički događaji i dalje utječu na kibernetičke prijetnje na području EU.

Tri glavne mjere

Akt o kibernetičkoj solidarnosti obuhvaća tri mjere vezane za ozbiljne kibernetičke incidente.

Prvo, uspostavlja se europski sustav uzbunjivanja u području kibernetičke sigurnosti, koji se sastoji od mreže nacionalnih i prekograničnih kibernetičkih centara. Tamo će se koristiti najsuvremeniji alati i infrastrukture, kao što su umjetna inteligencija i napredna analitika podataka, za brzo otkrivanje kibernetičkih prijetnji i incidenata. To će nadležnim tijelima i drugim relevantnim subjektima omogućiti da budu informirani o stanju u stvarnom vremenu i da učinkovito reagiraju na incidente.

Drugo, Aktom se uspostavlja i mehanizam za izvanredne situacije u području kibernetičke sigurnosti koji će poboljšati pripravnost i sposobnost odgovora na značajne kibernetičke događaje. Mehanizam će voditi računa o pripravnosti na potencijalne ranjivosti u kritičnim sektorima, uključujući zdravstvo i energetiku. Osiguravat će i financijsku potporu za uzajamnu pomoć među državama članicama.

Treće, prijedlogom se uspostavlja i europski mehanizam za istraživanje kibernetičkih sigurnosnih incidenata. To će biti bitno za istraživanja i procjene značajnih incidenata nakon što se oni dogode, s ciljem davanja preporuka za poboljšanje položaja EU u području kibernetičke sigurnosti.

Nakon ovotjednog političkog dogovora, sve još moraju službeno odobriti Europski parlament i Vijeće. Kad bude i službeno donesen, Akt o kibernetičkoj solidarnosti stupit će na snagu dvadesetog dana od dana objave u Službenom listu EU.