EU donijela deklaraciju za poticanje startupa, Hrvatska još nije među potpisnicama

Europska unija donijela je u petak deklaraciju koja ima za cilj navesti države članice na donošenje zakona koji idu na ruku startupima. Potpisale su je 24 zemlje članice EU među kojima nema Hrvatske

Sandro Vrbanus subota, 20. ožujka 2021. u 13:39

Ovoga petka na razini Europske unije donesena je deklaracija EU Startup Nations Standard (SNS), inicijativa kojom se želi "pritisnuti" zemlje članice Europske unije na donošenje zakona koji pogoduju razvoju startupa. Ističe se potreba uvođenja "startup viza" za strane radnike, kao i ozakonjivanje dioničkih opcija kao oblika nagrade zaposlenicima, pa sve do olakšavanja sudjelovanja u javnim natječajima.

Startupi će, kažu iz Europske komisije, igrati ključnu ulogu u ekonomskom oporavku u post-Covid19 eri, i imaju potencijal ubrzati zelenu transformaciju, odnosno uvesti tehnologije koje ne zagađuju okoliš u više grana poslovanja. Jedan od ciljeva EU stoga je i olakšati im poslovanje, olabaviti regulativu te tako udvostručiti broj "jednoroga" na području Unije do 2030. godine.

Kako bi se ovi ciljevi ostvarili, EK je predložila, a 25 zemalja članica EU je potpisalo dokument naziva EU Startup Nations Standard of Excellence, inicijativu koja potiče zemlje na donošenje zakona koji idu na ruku startupima. Dogodilo se to ovoga petka, 19. ožujka, kada Europska komisija obilježava tzv. Digital Day.

No, među potpisnicama ove deklaracije za sada nema Hrvatske, Mađarske i Bugarske, dok su se svojim potpisima inicijativi priključili Island i Norveška.

Potpisnice su se pristupanjem inicijativi obvezale da će učiniti sljedeće:

  • Stvoriti definiciju startupa na razini EU, što će omogućiti donošenje zajedničke politike i zakona,
  • Naglašavati kako su održivi razvoj i okolina pogodna za poduzetništvo ključni za rast i razvoj startupa, te da će im takve uvjete omogućiti,
  • Dijelit će najbolje primjere iz prakse i implementirati ih,
  • Ove godine osnovat će Startup Nations’ Hub, platformu koja će služiti za razmjenu iskustava i podataka među zemljama te pratiti startup scenu i njezin razvoj.