Jeftinija kartična plaćanja unutar EU kupcima koji dolaze izvan Unije

Kartičarske kuće Mastercard i Visa predložile su, a Europska je komisija prihvatila, prijedlog da se bankovne naknade za plaćanja karticama izdanima izvan EU smanje oko 40%

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 29. travnja 2019. u 16:20

Europska komisija danas je objavila kako je službeno prihvatila prijedlog kartičarskih kuća Visa i Mastercard o smanjenju naknada za plaćanja koja se unutar EU obavljaju karticama inače izdanima izvan Europskog ekonomskog područja. Ova će promjena od sada postati i zakonska obveza, a posebno će pogodovati trgovcima iz Europske unije koji svoju robu i usluge putem Interneta prodaju kupcima izvan Unije.

Smanjenje naknada odnosi se na tzv. "multilateral interchange fee", odnosno međubankovne naknade koje si banke među sobom naplaćuju prilikom procesiranja kartičnih plaćanja. U slučaju kada kupac dolazi izvan EU, bilo da je turist ili da posjećuje internetsku trgovinu, trgovac koji mu prodaje proizvod ili uslugu od svoje će banke ubuduće dobiti manji račun za provođenje ovog oblika prekograničnog plaćanja.

Do sada je, u izostanku bilateralnih dogovora među bankama, naknadu određivala isključivo kartičarska kuća, a da trgovci na nju nisu mogli utjecati. Takvo ponašanje dovelo je Visu i Mastercard u gotovo monopolistički položaj koji je Europska komisija promatrala još od 2015. godine, da bi u konačnici s ovim kompanijama postigla dogovor.

U narednih najviše šest mjeseci Mastercard i Visa morat će smanjiti međubankovne naknade na maksimalno 0,2% za debitne i 0,3% za kreditne kartice za kupovinu na prodajnom mjestu, odnosno na najviše 1,15% i 1,50% za online kupovnu. U prosjeku ovo znači da će naknade biti smanjene oko 40%.

Povjerenica EK za tržišno natjecanje Margarethe Vestager poručila je kako će ova promjena smanjiti troškove europskim trgovcima koji trguju s kupcima izvan EU, ali će biti i na korist svim potrošačima.