Konačni dogovor o Brexitu preporuča – Netscape Communicator

Sadržaj dogovora kojim Ujedinjeno Kraljevstvo napušta EU finaliziran je nekoliko dana prije stupanja na snagu, 1. siječnja, a čini se kako se u njegovoj izradi bilo propusta i copy/pasteanja starog teksta

Sandro Vrbanus subota, 2. siječnja 2021. u 06:00

Ujedinjeno Kraljevstvo je s početkom 2021. godine i službeno i formalno-pravno prestalo biti dijelom Europske unije. Pregovori o Brexitu trajali su nekoliko godina, ali su unatoč tomu dovršeni u posljednjih trenutak, samo nekoliko dana prije 1. siječnja, kada na snagu stupa finalni dogovor o "razvodu" EU i UK.

U izradi tog konačnog ugovora očito je bilo propusta, nastalih nepažnjom, u žurbi, ili pak u kaosu cijelog procesa Brexita. Oni koji su pomnije čitali objavljeni tekst ugovora primijetili su da se on, u domeni IT-a, dotiče "modernih protokola i standarda" koji će se koristiti u digitalnim komunikacijama. Među njima se, kao primjeri tih novih tehnologija, spominju s/MIME i SMTP funkcionalnosti "ugrađene u veliku većinu modernog e-mail softvera, uključujući Outlook, Mozilla Mail kao i Netscape Communicator 4.x".

Svakome tko je imalo upoznat s ovom tehnologijom jasno je da je Outlook i dalje jedan od glavnih alata za e-mail komunikaciju, no Mozilla Mail i Netscape Communicator odavno ne postoje. Prvoga je zamijenio Thunderbird, a drugi je svoje zadnje stabilno izdanje doživio još 1997. godine.

Copy/paste bez čitanja

U ugovoru o Brexitu preporučuje se i korištenje 1024-bitne RSA enkripcije uz hashing algoritam SHA-1. Obje ove tehnologije su zastarjele i u današnje se vrijeme smatraju sigurnosnim rizikom jer su vrlo ranjive na hakerske napade.

Generalni zaključak jest da su se pregovarači u izradi ovog dokumenta, dugog 1256 stranica, poslužili copy/paste metodom i bez pomnijeg proučavanja kopirali tekst, vrlo vjerojatno iz jedne odluke Vijeća Europe iz 2008. godine. Tako je u njemu završilo spominjanje prastarog softvera i zastarjelih enkripcijskih standarda koje bi trebalo spominjati jedino u rubrici "ne preporučuje se".

Možemo se samo nadati da nas sada EU birokracija neće natjerati da iskopamo 5,25-inčne diskete i instaliramo Netscape Communicator kako bismo mogli legalno komunicirati s prijateljima iz Ujedinjenog Kraljevstva.