Potvrđen je europski Akt o čipovima, s ciljem samodostatnosti proizvodnje u EU

Vijeće EU je odobrilo uredbu za jačanje europskog ekosustava poluvodiča, poznatiju kao Akt o čipovima, što je posljednji korak u postupku donošenja odluka, pa će Akt uskoro i stupiti na snagu

Sandro Vrbanus srijeda, 26. srpnja 2023. u 18:10

Plan Europske unije za povećanje proizvodnih kapaciteta za čipove, nastao u jeku pandemije i krize u opskrbi poluvodičkim komponentama, napokon je potvrđen u svojem finalnom obliku. Nakon što su ga bili potvrdili Europski parlament i Komisija, sada ga je prihvatilo i Vijeće, čime je načinjen posljednji korak u zakonodavnom procesu.

Zbog razvoja umjetne inteligencije, 5G mreža i Interneta stvari (IoT) očekuje se značajan rast potražnje i tržišnih prilika za čipove i poluvodiče. Procjene govore da bi potražnja u svijetu do 2030. godine trebala biti dvostruko veća negoli je to bila 2022. godine, a tada će vrijednost svjetske industrije poluvodiča biti oko 1 bilijun dolara.

Prilika za EU – 43 milijarde eura

Europa trenutačno previše ovisi o čipovima proizvedenima u inozemstvu, što je postalo još očitije tijekom krize uzrokovane bolešću COVID-19, poručuju iz Vijeća. Industrija i drugi strateški sektori kao što su zdravstvo, obrana i energetika pretrpjeli su poremećaje u opskrbi i nestašice. Aktom o čipovima nastoje se smanjiti slabosti i ovisnost EU-a o stranim akterima te istodobno ojačati industrijska baza EU-a za čipove.

📷 Europska komisija, Europski palament, Statista
Europska komisija, Europski palament, Statista

Nastoje se stvoriti uvjeti za razvoj europske industrijske baze u području poluvodiča, privući ulaganja, promicati istraživanja i inovacije te pripremiti Europu za svaku buduću krizu opskrbe čipovima. Programom bi se trebale mobilizirati 43 milijarde eura javnih i privatnih ulaganja (3,3 milijarde eura iz proračuna EU-a) kako bi se udio EU-a na svjetskom tržištu poluvodiča do 2030. udvostručio s 10% na najmanje 20%.

Istodobno će se poboljšati sigurnost opskrbe poluvodičima u Europskoj uniji te otpornost i tehnološka suverenost EU u području čipova.

Do stupanja Akta o čipovima na snagu preostaju još jedino formalni potpisi predsjednice Europskog parlamenta i predsjednika Vijeća. Nakon toga uredba će biti objavljena u Službenom listu Europske unije i stupit će na snagu trećeg dana od dana objave.