Sve nove kuće u Engleskoj morat će biti opremljene gigabitnim priključkom

Pravila o gradnji na području Engleske nadopunjena su kako bi svi građani mogli lakše dobiti širokopojasne internetske priključke, dok je za nove kuće i zgrade uvedena obveza gigabitne veze

Sandro Vrbanus utorak, 10. siječnja 2023. u 15:58

Krajem prošle godine u Velikoj Britaniji su na snagu stupili nadopunjeni zakoni o gradnji, koji se odnose na dostupnost širokopojasnih internetskih priključaka u starim i novim rezidencijalnim objektima. Kad je riječ o postojećim zgradama, nova pravila kažu da će telekomima biti olakšano provođenje nove infrastrukture u blokove zgrada, čak i ako neki od suvlasnika nekretnina ignoriraju zahtjeve za pristup. Time bi se trebalo ubrzati širenje optičke infrastrukture, a pravila su usvojena za područje Engleske i Walesa. Nova regulativa omogućit će i milijunima najmoprimaca priključiti se na brzu infrastrukturu, i to u slučaju kada im stanodavci ne reagiraju na pozive telekoma.

Nove građevine na brzom priključku

Drugi, zanimljiviji, zakon, kaže da će svi novi domovi, koji se grade na području Engleske, morati odmah biti opremljeni brzim internetskim priključkom, najmanje gigabitne propusnosti. Tako će svi oni, koji useljavaju u nove kuće i zgrade, odmah imati širokopojasni priključak spreman za gigabitna brzine prijenosa podataka odmah po dovršetku građevinskih radova. To ujedno znači i da neće morati obavljati skupe radove nakon useljenja i naknadno provlačiti kabele.

Gigabitni je pristup Internetu već sada dostupan za 72% građana Ujedinjenog Kraljevstva, a "pokazalo se da povećava produktivnost, ali i omogućava ukućanima istodobni streaming TV sadržaja i igranje video igara u 4K ili 8K kvaliteti, bez usporavanja", kažu iz Ministarstva digitalnih pitanja, kulture, medija i sporta.

Vlada je predvidjela i najviši trošak od dvije tisuće funti za građevinske tvrtke, gledano po širokopojasnom priključku za svaki dom. Po toj cijeni moralo bi se na brzi internetski priključak moći priključiti više od 98% svih novih građevina – pa bi nove nekretnine bez brzog Interneta u Engleskoj trebale postati stvar prošlosti.

U slučaju da graditelj zgrade nije u mogućnosti dovesti gigabitni priključak do nove građevine unutar navedene cijene, dužan je uvesti sljedeći najbrži priključak, dostupan na toj lokaciji. U zgradama kod kojih gigabitna infrastruktura nije dostupna, graditelji će morati ugraditi vodove, kanale i razvodne kutije, kako bi građevine bile spremne prihvatiti novu tehnologiju čim ona postane dostupna.