U nedjelju opet prelazimo na ljetno računanje vremena, kazaljke "skaču" s 2 na 3 sata

Europska unija i SAD za sada ostaju vjerni praksi ljetnog i zimskog računanja vremena, Meksiko je od toga nedavno odustao, a Egipat je, nakon sedam godina, odlučio – vratiti pomicanje kazaljki na snagu

Sandro Vrbanus subota, 25. ožujka 2023. u 12:12

Iako većina Europljana, ali i stanovnika ostalih dijelova svijeta gdje je prisutna praska zimskog i ljetnog računanja vremena, želi s pomicanjem kazaljki sata završiti jednom zauvijek, nadležni se nikako ne mogu dogovoriti kako i kada da to učine. Ovoga vikenda ponovno se, dakle, računanje vremena prebacuje sa zimskog na ljetno: u noći sa subote na nedjelju (26. ožujka) spavat ćemo sat kraće, službeno vrijeme od 2 sata iza ponoći računat će se kao 3 sata i na tom ćemo vremenu ostati sve do posljednjeg vikenda listopada.

Od ukidanja i dalje ništa

Europska unija čeka da neka od predsjedavajućih zemalja u Vijeću ponovno stavi to pitanje na dnevni red, no ono je palo u značajno niži rang prioriteta, prvo zbog pandemije, potom zbog ekonomske krize i rata u Ukrajini, pa za sada nije poznato kada bi se o ukidanju pomicanja kazaljki satova dvaput godišnje moglo ponovno odlučivati.

Slična inicijativa za ukidanje dokazano besmislene prakse, a opet takve na koju se stanovništvo s godinama naviknulo, pojavila se i u SAD-u. no, čak ni tamo za sada nema dogovora na svim razinama vlasti, pa su i Amerikanci svoje satove pomaknuli jedan sat unaprijed prije dva tjedna.

Tko sve u svijetu "pomiče sat"?

Karta Statiste otkriva kako su najveći blokovi zemalja, i dalje predani pomicanju satova, upravo SAD i Kanada te zemlje Europe. Od njega su odustali u najvećem dijelu Azije, južne Amerike, Australije i većini afričkih država koje su nekada imale ljetno i zimsko računanje vremena. Meksiko je posljednja u nizu većih zemalja, koja od ovoga proljeća više ne pomiče satove, već ostaje na trajnom zimskom računanju. Zanimljivo, dijelovi Meksika uz granicu s SAD-om ipak su odlučili ostati na "američkom" standardu, dok je Arizona, sa sjeverne strane te granice, među onima koji satove ne pomiču.

📷 Statista
Statista

U Africi je, pak, ovih dana došlo i do jednog iznenađenja. Nakon što je 2016. godine ukinuo dvojako računanje vremena kroz godinu, Egipat je ponovno odlučio – uvesti tu promjenu. Njihova vlada nedavno je objavila kako će od posljednjeg petka u travnju, pa sve do posljednjeg četvrtka u listopadu, njihova zemlja imati ljetno računanje vremena (tj. smjestit će se u vremensku zonu GMT+3). Prema službenom objašnjenju, ova mjera uvodi se kako bi se uštedjelo na energiji utrošenoj za rasvjetu, uslijed ekonomske krize.