U SAD-u predložen porez od 30% na električnu energiju utrošenu za rudarenje kriptovaluta

U sklopu prijedloga federalnog proračuna za 2024. godinu, Bijela kuća je službeno predložila uvođenje novog dodatnog poreza za one koji električnu energiju troše na kriptorudarenje

Sandro Vrbanus srijeda, 3. svibnja 2023. u 15:40

Bidenova administracija priprema federalni proračun za 2024. fiskalnu godinu, a u svojim smjernicama ističu kako će pokušati njime potaknuti ulaganja u ekonomiju, sniziti troškove života, smanjiti deficit te osnažiti mehanizme socijalne i zdravstvene zaštite. U skladu s time, govori se i o potrebi zaštite okoliša, pa se posebno izdvaja "rasipanje" električne energije na procese rudarenja kriptovaluta.

Prijedlog Bijele kuće

Iz tog razloga Bijela kuća u proračun će za sljedeću godinu pokušati uklopiti i svoje prijedlog zakona DAME (Digital Asset Mining Energy), kojim će za aktivnosti kriptorudarenja biti uveden dodatni porez. Prijedlog kaže da će, nakon određenog prijelaznog razdoblja, na utrošak električne energije za ovakve aktivnosti biti uveden dodatni porez, i to od čak 30%.

Tim bi se značajnim financijskim nametom pokušalo poništiti negativne utjecaje industrije rudarenja kriptovaluta – od kojih Bijela kuća posebno ističe negativan utjecaj na okoliš i klimu, više cijene električne energije, kao i veća opterećenja elektroenergetske mreže. Da je stvar ozbiljna, Bidenovi suradnici ilustriraju usporedbom: 34 najveća američka postrojenja za rudarenje kriptovaluta troše energije kao 3 milijuna kućanstava.

Gledano na nacionalnoj razini, što prikazuju i priloženim grafikonom, rudarenje kriptovaluta troši otprilike više električne energije na godinu nego sva kućna računala u SAD-u, ili nešto manje nego svi televizori ili rasvjeta u kućanstvima.

Za i protiv

Očekivano, kriptozajednica se odmah pobunila protiv ovog prijedloga. "Ako se vlastima ne sviđa kako trošite energiju, oporezivat će vas dodatno", kažu neki, dok drugi ističu kako i teške industrije, poput metalurške, također bilježe velik utrošak energije i negativan utjecaj na okoliš, ali ih se ne kažnjava na ovaj način.

Bijela kuća za takve kritike ima spreman odgovor: "Rudarenje kriptovaluta, osim što donosi ekološke i energetske rizike, ne generira lokalne i nacionalne ekonomske koristi, tipično povezane s poslovanjem koje troši usporedive količine električne energije. Umjesto toga, energija se troši za stvaranje digitalne imovine čiji se korist za šire društvo tek treba materijalizirati". Kako bi prisnažili svoj prijedlog, ističu da su neke savezne države i druge zemlje u svijetu već uvele zabrane i ograničenja na rudarenje. Njihov bi se plan provodio na nacionalnoj razini, kako bi se izbjeglo da se postrojenja za rudarenje sele u one države ili gradove gdje im uvjeti bolje odgovaraju, ili gdje ne moraju plaćati dodatni porez.

Na račun prijedloga, sadržanoga u zakonu DAME, SAD bi mogle u narednih 10 godina prikpiti oko 3,5 milijarde dolara u poreznim prihodima, procjenjuje Bijela kuća. Uvođenje poreza išlo bi postupno: 10% bi se plaćalo prve godine, 20% druge, a 30% treće i svake naredne godine.