Usvojen Zakon o Europskom digitalnom identitetu

Novi zakon ima cilj unaprijediti svakodnevicu građana, koji će sve svoje dokumente ubuduće moći zatražiti putem mobilne aplikacije pa ih držati u digitalnom novčaniku

Sandro Vrbanus petak, 1. ožujka 2024. u 10:05

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta 29. veljače u Strasbourgu usvojen je Zakon o Europskom digitalnom identitetu (European Digital Identity Wallet). Njegov je cilj stvoriti okvir za digitalizaciju dokumenata, ali i pružanje različitih prekograničnih javnih usluga za građane. Europski digitalni identitet omogućit će svima identificirati se i verificirati svoj identitet online, a da se pritom ne moraju oslanjati na vanjske, komercijalne pružatelje takvih usluga. Eurozastupnici smatraju da će time biti povećano povjerenje, sigurnost i privatnost.

Stiže digitalni novčanik

Novi zakon značajno će unaprijediti svakodnevicu naših građana koji će sve svoje dokumente sada moći zatražiti putem mobilne aplikacije – digitalnog novčanika, poručeno je iz EP nakon usvajanja. To će značiti manje odlazaka na šaltere, postaviti temelj za unaprjeđenje i digitalizaciju javne uprave te ono najvažnije, bržu i praktičniju komunikaciju građana s javnim i privatnim servisima.

Važno je naglasiti kako će se digitalni novčanik moći koristiti u svim zemljama Europske unije, ali i da će njegovo korištenje biti dobrovoljno. Istaknuto je i nekoliko primjera u kojima će digitalni wallet biti od koristi: "Ako vas zaustavi policija u nekoj drugoj zemlji, moći ćete pokazati svoju digitalnu vozačku dozvolu. Ako se upisujete na fakultet u drugoj zemlji, moći ćete pokazati svoje e-svjedodžbe i e-domovnicu, koje će biti pohranjene u vašem digitalnom novčaniku."

Osim što će moći pohraniti osobne dokumente, građani će uz pomoć nove aplikacije moći dijeliti osobne podatke i dokumente na siguran i jednostavan način. Podnošenje zahtjeva za rodni list ili liječničku potvrdu, prijava promjene adrese, otvaranje bankovnog računa te podnošenje porezne prijave – samo su neke od mogućnosti koje će novi digitalni novčanik pružati.

Izvjestiteljica EP za ovaj zakon bila je hrvatska zastupnica Romana Jerković, koja je izjavila: "Ovaj zakon ima za cilj osnažiti građane, dajući im potpunu kontrolu nad upotrebom i dijeljenjem svojih podataka. Digitalni identitet evoluirao je od puke pogodnosti do katalizatora građanske uključenosti, društvenog osnaživanja i sredstva za poticanje inkluzivnosti u digitalnom dobu."

Kako bi postao važećim, Zakon o Europskom digitalnom identitetu sada još mora biti potvrđen u Vijeću Europske unije.