Zemlje EU zajednički će raditi na smanjenju rizika od dobavljača 5G tehnologija

Europska komisija podupire dogovor država članica EU-a o zajedničkom paketu instrumenata za smanjenje sigurnosnih rizika povezanih s uvođenjem mobilnih mreža pete generacije

Sandro Vrbanus srijeda, 29. siječnja 2020. u 18:00

Europska komisija objavila je, u skladu s odlukama Europskog vijeća, svoju potporu pozivu na usklađen pristup sigurnosti 5G mreža iz ožujka ove godine. U međuvremenu su države članice utvrdile rizike i slabosti na nacionalnoj razini te objavile zajedničku procjenu rizika. Novim paketom instrumenata države članice obvezuju se da će ubuduće djelovati zajednički te na temelju objektivne procjene utvrđenih rizika i razmjernih mjera za njihovo smanjenje.

Danas donesenom Komunikacijom Komisija pokreće odgovarajuće aktivnosti u okviru svoje nadležnosti i poziva na uvođenje ključnih mjera do 30. travnja 2020.

Rizici kod dobavljača tehnologije

Iako su za sigurno uvođenje tehnologije 5G u najvećem dijelu odgovorni sudionici na tržištu, a države članice nadležne su za nacionalnu sigurnost, sigurnost 5G mreže pitanje je od strateške važnosti za cijelo jedinstveno tržište i tehnološku suverenost EU-a. Dobro koordinirana provedba paketa instrumenata nužan je preduvjet da bi poduzeća i građani EU-a mogli u potpunosti i sigurno iskoristiti sve prednosti nove tehnologije, kažu iz EK.

5G će imati glavnu ulogu u budućem razvoju digitalnog gospodarstva i društva Europe. Bit će osnovni pokretač budućih digitalnih usluga u ključnim područjima života građana i važan temelj digitalne i zelene transformacije. Tehnologija 5G, čiji se globalni prihodi u 2025. procjenjuju na 225 milijardi eura, ključna je za konkurentnost Europe na globalnom tržištu, a njezina sigurnost presudna je za postizanje strateške autonomije Unije.

Istovremeno, zbog manje centralizirane arhitekture, vrhunske pametne računalne snage, potrebe za većim brojem antena i povećane ovisnosti o softveru, 5G mreže imaju više potencijalnih ulaznih točaka za napadače. Raste broj kibersigurnosnih prijetnji i one postaju sve sofisticiranije. Budući da će mnoge ključne usluge ovisiti o 5G tehnologiji, sigurnost mreža od najveće je strateške važnosti za cijeli EU.

Aktivnosti država članica

Države članice EU dogovorile su se da će ojačati sigurnosne zahtjeve, ocijeniti profile rizika dobavljača, primjenjivati relevantna ograničenja za dobavljače koji se smatraju visokorizičnima, uključujući potrebna isključenja za ključnu infrastrukturu koja se smatra kritičnom i osjetljivom te uspostaviti strategije za diversifikaciju dobavljača.

Iako je odluka o posebnim sigurnosnim mjerama i dalje u nadležnosti država članica, kolektivnim radom na paketu instrumenata pokazuje se odlučnost da se zajednički odgovori na sigurnosne izazove mreža 5G, kažu iz EU.

Komisija sada poziva države članice da do 30. travnja provedu mjere preporučene u zaključcima iz paketa instrumenata, te da do 30. lipnja 2020. izrade zajedničko izvješće o provedbi u svakoj državi članici.