Lenovo Legion 9i, prvi gaming laptop na svijetu s integriranim vodenim hlađenjem

Lenovo je najavio svoj novi prijenosnik, prvi u svijetu s integriranim sustavom hlađenja tekućinom, namijenjen za intenzivno igranje ili rad sa zahtjevnim aplikacijama

Dragan Petric ponedjeljak, 4. rujna 2023. u 17:03

Lenovo je na IFA-i u Berlinu najavio svoj novi Legion 9i, prvo 16-inčno gaming prijenosno računalo u ekosustavu Lenovo Legion, ali i u svijetu, sa samostalnim sustavom hlađenja tekućinom, dizajniran za gamere i kreatore s velikim zahtjevima za grafičkim radnim tokovima. Lenovo Legion 9i predstavlja vrhunac linije, koja također uključuje Lenovo Legion Pro seriju za kompetitivne gamere i Lenovo Legion Slim liniju za gamere koji cijene agilnost, uz Lenovo Legion zaslone i periferne uređaje.

"Predstavljanje Lenovo Legion 9i označava najnoviji vrhunac inovacije Lenovo Legion gaming prijenosnih računala. Lenovo Legion 9i prvo je prijenosno računalo u ekosustavu Lenovo Legion s integriranim sustavom hlađenja tekućinom i hardverskim AI čipom. Kovani karbonski A-poklopac, koji uz svoju 'jedinstvenu estetiku za svako prijenosno računalo' znači lakše prijenosno računalo za gamere i kreatore koji zahtijevaju samo najbolje," izjavio je Jun Ouyang, potpredsjednik u tvrtki Lenovo i generalni direktor Consumer Business Segment, Intelligent Devices Group.

Lenovo Legion 9i u gaming prijenosna računala donosi luksuz. Od 13. generacije Intel Core i9-13980HX procesora, do NVIDIA GeForce RTX 4090 Laptop GPU i 64 GB overclockiranog 5600 Mhz dvokanalnog DDR5 RAM-a ili munjevito brzog 32 GB overclockiranog 6400 Mhz DDR5 dvokanalnog RAM-a, prijenosno računalo je opremljeno s izvanrednim hardverom.

Hlađen tekućinom

Legion Coldfront integrirani sustav hlađenja tekućinom – prvi te vrste na 16” gaming prijenosnom računalu – omogućava mu isporuku maksimalnih 230W TDP dok teži samo 2,56 kg. Sustav, projektiran u suradnji s tvrtkom Cooler Master, pokreće se preko GPU VRAM-a za upravljanje toplinom u ekstremnim gaming sesijama, a uključuje se kada GPU dosegne 84°C. U kombinaciji s AI-podešenim sustavom zračnog hlađenja s tri ventilatora i 6.333 pojedinačnih usisnih otvora, Lenovo Legion 9i ostaje hladan čak i tijekom najiscrpnijih zadataka, kažu iz Lenova.

Uređaj se diči i zaslonom Lenovo PureSight 3.2K Mini-LED 16:10, s promjenjivom brzinom osvježavanja od 165 Hz. Zahvaljujući tvorničkoj kalibraciji boja zaslona po jedinici, kreatori se mogu prebacivati između DCI-P3 i sRBD prostora boja koristeći unaprijed instalirani softver X-Rite. Mini-LED zaslon koji obuhvaća 94% odnosa površine zaslona i uređaja, a s do 2TB PCIe (Gen 4) SSD, pohrane ima dovoljno i za zahtjevno korištenje.

Baterija kapaciteta 99,99 Whr može se puniti putem 330W Slim adaptera ili 140W Type-C Power adaptera, a oba su uključena u kutiju s uređajem. Wi-Fi 7 i Bluetooth 5.3 povezivost osigurava kartica MediaTek Filogic 380.

Cijena i dostupnost

Početna cijena Lenovo Legion 9i s Intel procesorom iznosi 4.499 € (PDV uključen), a očekuje se da će biti dostupan u listopadu 2023.

Kao i kod drugih Lenovo Legion prijenosnih računala, Lenovo Legion 9i dolazi s Windows 11 kao i s tromjesečnom pretplatom na Xbox Game Pass Ultimate.