Najbrže industrijsko superračunalo ima skoro 14.000 AMD-ovih GPU-ova

Ovaj veliki skok u računalnoj snazi Enijevog novog sustava HPC6, temelji se na naprednoj tehnologiji koja se koristi u vodećim globalnim superračunalima

Matej Markovinović petak, 9. veljače 2024. u 06:00
📷 Foto: AMD
Foto: AMD

Eni, globalni energetski gigant, pokrenuo je izgradnju svog novog superračunala visokih performansi (HPC), nazvanog HPC6, čime planira značajno pojačati svoje računalne kapacitete. Novi sustav povećat će postojeću računalnu snagu sustava HPC4 i HPC5 s trenutnih 70 na preko 600 petaflopsa, što znači više od 600 kvadrilijuna matematičkih operacija u sekundi.

Za realizaciju ovog projekta, Eni se udružio s Hewlett Packard Enterpriseom (HPE), koji će osigurati HPC6 i njegovu pohranu koristeći sustav HPE Cray EX4000 i tehnologiju Cray ClusterStor E1000. Sustav će uključivati AMD-ove Epyc CPU-ove i Instinct GPU-ove, uz HPE Slingshot Interconnect, Ethernet-bazirani sustav visokih performansi dizajniran za podršku exascale radnim opterećenjima. Po završetku, HPC6 trebao bi postati jedno od najmoćnijih industrijskih superračunala na svijetu.

Osim toga, HPC6 bit će smješten unutar Green Dana Centra u posebnoj zoni opremljenoj novim sustavom hlađenja tekućinom, što će dodatno poboljšati njegovu energetsku učinkovitost i smanjiti emisije ugljika.

"Ovom inicijativom nastavljamo pokazivati naše tehnološko vodstvo, potvrđujući Enijevu ulogu u superračunalstvu i ponovnom pokretanju naših ambicija kroz namjensku infrastrukturu. Ovaj projekt naglašava našu stalnu predanost inovacijama i digitalizaciji, dok podržava naš proces energetske tranzicije. Novi HPC sustav značajno poboljšava naše računalne sposobnosti i označava ključnu promjenu u načinu na koji se suočavamo s izazovima povezanima s energetskom sigurnošću, konkurentnošću i održivošću", priopćio je izvršni direktor Enija, Claudio Descalzi.

Ključne značajke HPC6 detaljno su navedene u nastavku:

  1. Računalna snaga: sustav može doseći vršnu računalnu snagu od preko 600 petaflopsa i 400 petaflopsa "održivih" (Rmax), što ga čini jednom od najnaprednijih superračunalnih infrastruktura na svijetu.
  2. Sastav čvora: Svaki čvor sastoji se od 64-jezgrenog AMD-ovog Epyc CPU-a i četiri Instinct MI250X GPU-a visokih performansi za visoku računalnu učinkovitost i svestranost, što ga čini prikladnim za širok raspon aplikacija.
  3. Veličina: sustav uključuje 3.472 računalna čvora u kojima se nalazi ukupno 13.888 GPU-ova, organiziranih u 28 polica za optimalno korištenje prostora i maksimalne performanse.
  4. Mreža visokih performansi: HPE Slingshot Interconnect mreža s Dragonfly topologijom osigurava brzu i pouzdanu međukonekciju između čvorova, olakšavajući prijenos podataka velikom brzinom i povećavajući sposobnost rukovanja složenim radnim opterećenjima.
  5. Sustav hlađenja: sustav koristi tehnologiju izravnog hlađenja tekućinom koja raspršuje 96 posto proizvedene topline, održavajući komponente na optimalnim temperaturama za dosljedne performanse i doprinoseći održivosti okoliša kroz učinkovitiju upotrebu energije.