Najsnažniji i najopremljeniji Mac Pro stoji više od 50.000 USD

Apple je jučer, 10. prosinca konačno otkrio cijene za novi Mac Pro – cijene se kreću od pristupačnih 5.999 USD pa do iznad 50.000 USD, i to bez monitora i stalka, oni se plaćaju dodatno

Stjepan Bilić četvrtak, 12. prosinca 2019. u 06:00

Apple je jučer, 10. prosinca 2019. konačno omogućio narudžbu novog Maca Pro. Podsjetimo, Mac Pro je službeno predstavljen pola godine ranije na ovogodišnjem WWDC-u, a stigao je kao zamjena za Mac Pro iz 2013.

Svatko tko je imalo pratio događanja oko Applea u zadnjih desetak godina znao je da novi Mac Pro neće biti nimalo jeftin. Naime, svake godine pojavljuju se novi procesori koji sa sobom nose veći broj jezgri, nove grafičke kartice s moćnijim grafičkim čipovima i sve većom količinom memorije, a da ne spominjemo kapacitetom sve veće i po performansama sve brže, ali i skuplje SSD-ove.

Kada sve navedeno u svoje ruke uzme Apple i upakira u finalni proizvod – cijene lete u nebo. takav je slučaj i s novim Macom Pro. Za osnovni model potrebno je izdvojiti 5.999 USD. Za tu cijenu dobije se Xeon W procesor sa osam jezgri, 32 GB DDR4 EEC RAM-a, Radeon Pro 580X (8 GB), 256 GB SSD i Magic Mouse 2 i Magic tipkovnica.

Kako apetiti za snažnijim hardverom rastu tako se povećava i cijena. Ako se zaigrate sa slaganjem vlastite konfiguracije lako ćete u svega par klikova potrošiti i više od 50.000 USD. No zauzvrat dobit ćete (overkill) zvijer sa 28-jezgrenim Xeonom, sa 1,5 TB RAM-a, dvije Radeon Pro Vega II Duo (2x 32 GB HBM2) i 4 TB SSD-om. Izabirući sve najbolje od ponuđenog došli smo tako do cijene od 52.348 USD. Navedeni iznos bit će i veći ako Macu Pro dodamo i jedan (ili dva) Pro Display XDR zaslon za kojeg je ovisno o modelu potrebno izdvojiti 4.999 USD ili 5.999 USD, a za Pro Stand i dodatnih 999 USD. Za korisnike kojima nije potreban stalak, Apple je za sitnih 199 USD pripremio VESA adapter. Od dodatne opreme treba spomenuti i postolje za Mac Pro koji umjesto standardnih nožica ima točkiće, a koji stoje 400 USD. 

Marques Brownlee (MKBHD) zadnja je dva tjedna u tajnosti testirao srednje snažni Mac Pro (njegov je imao samo 384 GB RAM-a) u konfiguraciji s dva Pro Display HDR monitora i došao je do zaključka kako je Apple dobro odradio posao, jer je novi Mac Pro osjetno brži u obradi video materijala, video razlučivosti 8K i dužine trajanja pet minuta eksportirao je za manje od pet minuta, dok je iMacu Pro i MacBooku Pro za isti video trebalo u prosjeku više od 11, odnosno 20 minuta. Stoga je jasno kome je Mac Pro namijenjen – profesionalcima koji će ga otplatiti u dva, najviše tri poslovna dogovora.