Supravodljivi Qian Shi i kvantno računalstvo na pametnim telefonima

Baiduov Qian Shi trebao bi rješavati zadatke koje standardno računalo ne može izračunati i probleme koji se ne mogu riješiti

Mladen Smrekar nedjelja, 28. kolovoza 2022. u 15:25
Qian Shi nudi stabilnu i značajnu uslugu kvantnog računalstva s 10 kvantnih bitova
Qian Shi nudi stabilnu i značajnu uslugu kvantnog računalstva s 10 kvantnih bitova

Kineski Baidu predstavio je svoje prvo kvantno računalo. Supravodljivi Qian Shi može integrirati hardver, softver i mnoge aplikacije. Baidu je predstavio i Liang Xi, prvo sveplatformsko rješenje za integraciju kvantnog hardvera i softvera koje omogućuje pristup različitim kvantnim čipovima putem mobilne aplikacije, računala i oblaka.

Supravodljivi kvantni čip

Qian Shi bi trebao rješavati podatke koje standardno računalo ne može izračunati i probleme koji se ne mogu riješiti. To će, kažu u kompaniji, dati novi zamah razvoju umjetne inteligencije, računalne biologije, simulacijama materijala i financijskim tehnologijama.

Trenutne performanse Baiduovog kvantnog računala
Trenutne performanse Baiduovog kvantnog računala

Qian Shi nudi stabilnu i značajnu uslugu kvantnog računalstva s 10 kvantnih bitova (qubits) snage visoke vjernosti. Osim Qian Shija, Baidu je nedavno razvio i 36-qubitni supravodljivi kvantni čip.

'Plug and play' pristup

"Uz Qian Shi i Liang Xi, korisnici mogu stvarati kvantne algoritme i koristiti kvantnu računalnu snagu bez razvoja vlastitog kvantnog hardvera, kontrolnih sustava ili programskih jezika", najavio je dr. Runyao Duan, direktor Instituta za kvantno računalstvo u Baidu Researchu.

"Inovacije omogućuju pristup kvantnom računalstvu bilo kada i bilo gdje, čak i putem pametnog telefona. Baiduova platforma također je trenutno kompatibilna sa širokim rasponom kvantnih čipova, što omogućuje plug-and-play pristup", kaže Duan.