AOC C27G2AE - Igranje u prvom planu

Aktualna ponuda 27-inčnih Full HD monitora za igranje broji dvoznamenkasti broj uređaja, a AOC smatra kako je njegov model C27G2AE baš taj koji biste trebali odabrati

Davor Šuštić ponedjeljak, 31. siječnja 2022. u 18:00
AOC C27G2AE
Ekran 27" zakrivljeni (1500R) / 1.920 x 1.080 (16:9) / 165 Hz (AMD FreeSync Premium)
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje VA (8-bit) / W-LED
Kontrast/Svjetlina 4.000:1 / 250 cd/m2
Vrijeme odziva 4 ms (GtG)
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178° / 178°
Konektori 1x DisplayPort 1.2, 2x HDMI 2.0, VGA, 3,5 mm izlaz za slušalice, 3,5 mm linijski ulaz za zvuk
Jamstvo 3 godine

S cijenom od oko 2.000 kuna, AOC C27G2AE pridružuje se nagužvanoj ponudi jeftinih 27-inčnih Full HD monitora za igranje, kategoriji u kojoj se, u rasponu od 1.700 do 2.100 kuna, nalazi petnaestak modela svih relevantnih proizvođača. Kako biste među svima njima trebali odabrati baš njega, C27G2AE pokušat će vas uvjeriti svojom 165-hercnom frekvencijom osvježavanja ekrana, podrškom za adaptivnu sinkronizaciju u vidu integrirane tehnologije FreeSync Premium te nekolicinom dodataka namijenjenih mrežnim pucačima, poput virtualnih nišana, mogućnosti povećanja svjetline sjena radi lakšeg uočavanja meta, te nekolicine tvorničkih profila slike, ugođenih za određene žanrove igara (FPS, RTS, Racing). Doduše, sve navedeno u ovom ili onom obliku nude i gotovo svi drugi monitori za igranje, stoga ćemo komparativne prednosti AOC-ova monitora ipak morati potražiti negdje drugdje – u karakteristikama njegova VA panela, primjerice.

Samo nagib

Prije toga, nekoliko riječi o dizajnu, konstrukciji i ergonomiji. Poput većine drugih AOC-ovih monitora za igranje, C27G2AE ima široku i stabilnu bazu u obliku slova "V", koja u širinu broji oko 44 centimetara, a u "dubinu" nekakvih 25 centimetra. Za nju je učvršćen plastični nosač, na čijoj se donjoj trećini nalazi rupa za provođenje kabela, a koji omogućuje naginjanje ekrana u rasponu od -5 do 23°, ali ne i nešto više od toga. Namještanje po visini ne nudi se kao opcija, stoga je važno da vam tvornička visina monitora u potpunosti odgovara. Donji rub ekrana od stola je udaljen 10 centimetara. Naravno, ispostavi li se da vas to ne zadovoljava, monitor se može preseliti na stolni ili zidni nosač, zato što straga ima standardni VESA 100x100 raspored rupa.

Ekran je okružen prilično tankim, 8-milimetarskim rubovima, a samo je donji rub deblji te broji 22 milimetra. U smislu dizajna, AOC C27G2AE uspijeva ponuditi nekoliko "gejmerskih" detalja, poput crvene letvice na donjem rubu panela, crvenog prstena na spoju postolja i nosača te crvenih uzoraka na poleđini, a da istodobno ne biva suviše nametljiv.

Napajanje je integrirano u monitor pa se u njegovu stražnju stranu spaja standardni IEC ("kompjuterski") kabel. Straga se nalaze i četiri videoulaza: DisplayPort 1.4, dva HDMI-ja 2.0 te prahistorijski VGA port, u koji više vjerojatno nemate što spojiti. Preostala dva konektora su 3,5-milimetarski izlaz za slušalice te linijski ulaz za zvuk, koji će vam biti potreban za dovođenje audiosignala do monitora u slučaju korištenja VGA sučelja, zato što ono ne prenosi zvuk. Monitor posjeduje par 2-vatnih zvučnika, koji se kvalitetom smještaju u kategoriju "da se nađe".

Blago zakrivljen

Ugrađeni 27-inčni ekran AOC-ova monitora jest zakrivljen, s blagim radijusom zakrivljenosti od 1500R. Ta zakrivljenost nema nikakvu praktičnu korist, jer 27-inčni paneli nisu dovoljno veliki da bi kod ravnih primjeraka dolazilo do efekta vinjetiranja u kutovima, ili da bi nam takva krivina bolje popunila vidno polje. Tehnologija panela je VA, s deklariranom svjetlinom od 250 cd/m2 i statičnim kontrastnim omjerom od 4.000:1.

Testiranjem monitora na tvorničkim postavkama, onim s kojima dolazi "iz kutije", izmjerili smo svjetlinu slike od 235,43 cd/m2 i respektabilni kontrastni omjer od 4.677:1, ali uz nepravilnu gammu (2,1 umjesto 2,2) i prenisku temperaturu bijele boje, koja se kretala oko 6.230 K (želimo 6.500 K). Prosječna preciznost boja bila je solidna (ΔE 2,34), ali uz zabilježenu pozamašnu devijaciju kod prikaza tonova plave boje (do ΔE 7,16).

Radijus zakrivljenosti ekrana jest 1500R. Riječ je o vrlo blagoj zakrivljenosti, koja u praksi ne pomaže ni odmaže
Radijus zakrivljenosti ekrana jest 1500R. Riječ je o vrlo blagoj zakrivljenosti, koja u praksi ne pomaže ni odmaže

Potpuno ispravljanje gamme, nažalost, nije izvedivo bez hardverske kalibracije monitora. Premda monitor u izborniku Luminance nudi tri postavke gamme (Gamma1, Gamma2 i Gamma3), opcija Gamma1 zapravo je najbliže vrijednosti 2,2. U praksi to znači da će monitor ulazni signal prikazivati nešto svjetlijim od potrebnog, pa će dolaziti do gubitka detalja u svijetlim dijelovima kadra. Srećom, ne radi se o velikom odstupanju, pa ta anomalija nije jako izražena – većina korisnika neće ju ni uočiti.

Preostaje se pozabaviti temperaturom boja i svjetlinom prikaza. U izborniku Color Setup prvo valja prebaciti opciju Color Temp. na User. Potom treba spustiti gain zelenog kanala (Green) na 46, uz ostavljanje crvenog (Red) i plavog (Blue) na 50. Tada još preostaje otići u izbornik Luminance te svjetlinu (Brightness) postaviti na 95. Kod testiranog monitora time smo dobili sliku svjetline od 252 cd/m2, s temperaturom bijele boje od 6.542 K i kontrastnim omjerom od 4.764:1. Preciznost boja nije se poboljšala, pa je to još jedan parametar koji valja ispraviti kalibracijom.

Uniformnost pozadinskog osvjetljenja odlična je; ni na jednom dijelu ekrana oscilacije nisu veće od 6,31%, što je golom oku nevidljivo. Ravnomjernost boja je solidna; nešto veće odstupanje zabilježili smo u donjem desnom uglu ekrana (ΔE 3,12), ali kako se ne radi o monitoru koji bi uopće imalo smisla razmotriti za zadatke poput obrade videa i fotografija, to svakako nije veliki nedostatak. Kontrastni omjer vrlo je ujednačen po površini panela te najveća zabilježena devijacija iznosi 6,36%.

Sa svime time na umu, prikaz AOC-ova monitora smatramo posve solidnim i dostojnim cjenovnog razreda kojem uređaj pripada.

Odličan u igrama

AOC C27G2AE većina će kupovati zbog njegovih igračkih specijalnosti, stoga treba kazati kako njegov 165-hercni panel podržava tehnologiju adaptivne sinkronizacije FreeSync Premium, čiji je radni raspon od 48 do 165 Hz. FreeSync Premium od "običnog" FreeSynca razlikuje se po tome što podrazumijeva postojanje tehnologije Low Framerate Compensation (LFC). U slučaju da se igra izvodi pri nižem broju sličica u sekundi od donje granice radnog raspona FreeSynca (u ovom slučaju to bi bilo 48 FPS), LFC frameove prikazuje više puta, kako bismo ostali unutar tih minimalnih 48 FPS/Hz i zadržali potpunu fluidnost akcije. Naravno, ljudsko oko ne percipira to multipliciranje frameova. Zahvaljujući takvom pristupu, donja granica potrebnog broja sličica u sekundi postaje nebitna te o njoj više ne treba razmišljati. Nvidijine grafičke kartice AOC-ov monitor prepoznaju kao G-SYNC kompatibilan, stoga i u tom slučaju možete uživati u blagodatima adaptivne sinkronizacije.

Visina monitora jest fiksna, a pomicanje ekrana svedeno je na naginjanje. Donji rub okvira ekrana od radne je površine udaljen 10 centimetara
Visina monitora jest fiksna, a pomicanje ekrana svedeno je na naginjanje. Donji rub okvira ekrana od radne je površine udaljen 10 centimetara

S uključenom tehnologijom Low Input Lag (izbornik Game Setting), AOC C27G2AE ima prosječni input lag od samo 11,7 milisekundi, a maksimum mu ne prelazi 15,2 milisekunde, što smo potvrdili sa 100 obavljenih mjerenja. Zahvaljujući tome, pokreti s mišem do ekrana dolaze bez ikakve zadrške.

Bez duhova

Oštrina pokretnih objekata je visoka, zahvaljujući kvalitetnoj implementaciji tehnologije Overdrive, koja povećava napon za podraživanje piksela, kako bi se ubrzale njihove tranzicije. Optimalna postavka za Overdrive je Strong (izbornik Game Setting > Overdrive).

Poput drugih AOC-ovih monitora koje smo u novije doba testirali, C27G2AE omogućuje nam da Overdrive namjestimo i na Boost. Tada se pozadinsko osvjetljenje prebacuje u stroboskopski način rada, za još oštriju interpretaciju pokretnih objekata. Time dolazi do velikog pada svjetline slike, na manje od 120 cd/m2, bez mogućnosti povećanja. Budući da je ta svjetlina preniska, Boost nema smisla koristiti.

Nosač ima rupu, namijenjenu provođenju kabela
Nosač ima rupu, namijenjenu provođenju kabela

Ako baš želite iskušati dodatno povećanje oštrine pokretnih objekata, koje donosi stroboskopski rad pozadinskog osvjetljenja, poigrajte se postavkom MBR (Motion Blur Reduction), također smještenom u izbornik Game Setting. Ona nam omogućuje da postupno, na skali od 1 do 20, "pojačavamo" pulsiranje pozadinskog osvjetljenja, stoga se na nižim vrijednostima MBR-a dobiva veća svjetlina slike. Vrijednost MBR-a od 20 ekvivalentna je namještanju Overdrivea na postavku Boost.

Kada uzmemo u obzir da stroboskopski način rada dodatno može umarati oči, kako za dio korisnika rezultira vidljivim titranjem slike, te da iziskuje savršenu sinkronizaciju između broja sličica u sekundi u igrama i frekvencije osvježavanja ekrana, a samim time i mukotrpnu konfiguraciju ekrana i miša, u konačnici vam sugeriramo da se držite "normalnog" načina rada, uz Overdrive na Strong i isključen MBR. Uostalom, istodobno korištenje adaptivne sinkronizacije i MBR-a ionako nije moguće.

Tražite li povoljan i dobar 27-inčni monitor za igranje, a želite se zadržati pri Full HD razlučivosti, AOC C27G2AE doima se kao dobar izbor. Najvećom manom smatramo mu vrlo ograničenu ergonomiju, a svaki drugi njegov aspekt na zadovoljavajućoj je razini, uzmemo li u obzir kojoj cjenovnoj kategoriji uređaj pripada, te na kakve korisnike ponajviše cilja.


27-inčni Full HD monitori - Za igranje može, za rad radije ne

Ilustracija veličine radne površine pri razlučivostima od 1.920x1.080 (FHD) i 2.560x1.440 (WQHD) točaka
Ilustracija veličine radne površine pri razlučivostima od 1.920x1.080 (FHD) i 2.560x1.440 (WQHD) točaka

Monitori s kombinacijom 27-inčne dijagonale i razlučivosti od 1.920x1.080 točaka namijenjeni su prije svega igračima koji se ne žele odreći velike dijagonale, ali ne raspolažu velikim budžetom, a ni osobito snažnom konfiguracijom, koja bi lako izlazila na kraj s igrama u razlučivostima višim od Full HD-a. Za rad ih načelno ne preporučujemo, zbog relativno niske gustoće piksela (oko 82 PPI), koja rezultira ispodprosječnom oštrinom prikaza. Naravno, još uvijek se ne radi o slici koju bismo mogli nazvati neoštrom, jer to definitivno nije, ali ikone, fontovi i ostali elementi sučelja Windowsa neće vam biti ni približno zaglađeni i oku ugodni, kao što bi bili kod 27-inčnog monitora s nativnom razlučivošću od 2.560x1.440 točaka (ili višom). Osim igrača, koje taj aspekt neće pretjerano uznemiravati, o 27-inčnim Full HD monitorima mogu razmisliti i korisnici kojima su stvari na modernim ekranima uvijek presitne. Ako ste jedan od onih koji obavezno povećavaju ikone i fontove na mobitelu, takav monitor mogao bi biti za vas, jer ćete ga koristiti bez ikakva naprezanja, ili potrebe za skaliranjem sučelja operacijskog sustava.



AOC Q27G2U - Isplativija alternativa

U slučaju da nemate ništa protiv prelaska na višu razlučivost, koja će vam donijeti upadljivo oštriji prikaz i dobrano više prostora za rad, pametnija kupnja je AOC Q27G2U. Dotični monitor košta svega tristotinjak kuna više od testiranog, a osim razlučivosti od 2.560x1.440 točaka, donosi mnogo upravljiviji nosač, stoga njegov ekran možemo namještati po visini, zakretati ulijevo i udesno te pivotirati. Frekvencija osvježavanja ekrana mu je 144 Hz, ali razlika između 144 i 165 Hz u praksi je mala. Q27G2U također ima četiri USB 3.0 porta, koja su dobrodošao dodatak.


AOC C27G2AE

  • Odlične performanse u igrama (165 Hz osvježavanje, FreeSync Premium, nizak input lag)
  • Oštrina pokretnih objekata
  • Trogodišnje jamstvo
  • Vrlo ograničena ergonomija ekrana
  • Kombinacija 27-inčnog ekrana i Full HD razlučivosti rezultira nešto nižom oštrinom slike
  • Nespretne kontrole
Cijena 2.000 kn Prikaži sve cijene Ustupio: AOC

 

Bug 351 veljača 2022.