Argon Audio Solo - Solo imenom, solo funkcijom

Hijerarhijski najmoćniji streamer u katalogu agilne danske kompanije pruža kompetentne performanse i estetski profinjen dizajn za pristupačnu cijenu

Vedran Vukašinović utorak, 29. studenog 2022. u 10:10
specifikacije
Tip Audio streamer
Procesor za streamanje ARM Cortex A7
Zvučni procesor ARM Cortex M33
DAC ESS Sabre ES9018
Maksimalna razlučivost 24-bit/192 kHz (Roon), 24-bit/96 kHz (Chromecast), 16-bit/44,1 kHz (AirPlay 2)
Povezivost Wi-Fi 5 (2,4 i 5 GHz)
Funkcionalnost Chromecast, AirPlay 2, Spotify Connect, Bluetooth 5.0 (SBC, AAC), DLNA/UPnP, Roon Ready
Izlazi Optički (TOSLINK), koaksijalni, analogni (RCA)
Dimenzije 14,7 x 3,6 x 15 cm
Težina 600 g
Jamstvo 2 godine
Dojam Argon Solo predstavlja lijepo dizajnirano i pristupačno rješenje, fokusirano na streaming zvuka, vrlo dobrih zvučnih performansi

Relativno mlada kompanija Argon Audio nastavlja širiti svoj utjecaj na tržištu kvalitetne, a povoljne akustike. Jedan od uređaja koji je dobio mahom pozitivne kritike specijaliziranih medija, kao i solidan feedback zadovoljnih korisnika, jest bežični streamer Solo, kojim se bavimo u ovoj recenziji.

Radi se o tehnološki najpotkovanijem uređaju u dijelu kataloga Argona koji se tiče mrežnih reproduktora zvuka. Za razliku od uređaja Stream 2 MK3 i Stream 3 MK2, koji su projektirani na platformi osmišljenoj za stolne radiouređaje s mrežnim funkcionalnostima, Solo je temeljen na osnovama popularnih "multimedijskih" reproduktora (platforma ARM Cortex), kojem je u svrhu pretvorbe digitalnog u analogni signal dodan suvremeni pretvarački čip, poimence već pomalo standardni ESS Sabre ES9018.

Argon je tako svoj Solo učinio punopravnom audiokomponentom, osmišljenom za kompetentno izvršavanje funkcije streaminga zvuka (i) u sustavima visokih performansi.

Lijep kao slika

Uređaj dolazi dobro zapakiran u kutiju, u kojoj nas, osim samog uređaja, čeka još samo USB kabel za napajanje i pripadajući strujni adapter, te dva oskudna papirića s uputama za brzo upogonjenje. Testirali smo uređaj u snježnobijelom finišu, i moramo priznati da su danski dizajneri ponovno odlično obavili posao. Uređaj izgleda uistinu estetski profinjeno, a diskretni odsjaj naočigled kvalitetne plastike, pročišćene od bilo kakvih funkcija, osim kontrolne diode, pomalo podsjeća na vrhunska dizajnerska rješenja Appleovih uređaja, i naprosto zove da ga se ponosno izloži na kakvu policu od pravog drveta, u pravom skandinavskom stilu. Postoji još i verzija u crnom mat finišu, pogodnija za neke utilitarnije okoline.

Argon Solo u naravi je simpatična kutijica, koja u bijelom finišu podsjeća na neki Appleov uradak, ili kutijicu za nakit. U svakom slučaju, riječ je o dizajnerskoj uspješnici
Argon Solo u naravi je simpatična kutijica, koja u bijelom finišu podsjeća na neki Appleov uradak, ili kutijicu za nakit. U svakom slučaju, riječ je o dizajnerskoj uspješnici

Solo, dakle, ne spada u kategoriju uređaja čiju je pojavnost zahtjevno opisati, jer se, osim navedene diode, sve ostale funkcije nalaze na njegovoj pozadini. Redom, počevši slijeva, to su: tipka Setup za uspostavljanje Bluetooth konekcije (te za potrebe eventualnog reseta uređaja), RCA analogni izlazi, optički te koaksijalni digitalni izlazi, te Mini-USB konektor za napajanje uređaja. I to je zapravo sve što uređaj ima na sebi.

Spreman u sekundi

S obzirom na to da je riječ o bežičnom streameru bez ikakvih kontrola, jedini način za njegovo korištenje jest uparivanje s mobilnim uređajima s iOS-om ili Androidom, odnosno reprodukcija zvuka preko AirPlaya 2 i Chromecasta. Mi smo uređaj koristili u okruženju Androida, pa ćemo opisati kako je postupak upogonjenja tekao tom prilikom.

Dakle, nakon spajanja analognog izlaza s ulazima na pojačalu, te priključka na strujnu mrežu, zasvijetlila je kontrolna dioda. Potom je bilo potrebno u aplikaciji Google Home dodati uređaj u kućni Wi-Fi, nakon čega je dioda zasvijetlila svijetloplavom bojom, i uređaj je bio spreman za korištenje. Nakon toga, u željenom se glazbenom servisu Argon Solo odabere kao reproduktor, i zabava može početi. Uistinu trivijalno.

Ako možemo govoriti o zamjerkama, recimo da je zbog nekog razloga aplikacija Home uređaj nazvala prema odabranoj zoni reprodukcije ("dnevna soba", konkretno), te kasnije onemogućila njegovo preimenovanje, iako se u tabu s pregledom uređaja Argon Solo uredno prijavljuje vlastitim imenom. To bi potencijalno moglo prouzročiti problem u multiroom konfiguraciji.

Sa stražnje strane streamera nalaze se praktički sve funkcionalnosti uređaja, osim kontrolne diode
Sa stražnje strane streamera nalaze se praktički sve funkcionalnosti uređaja, osim kontrolne diode

Konzekventno činjenici da Argon nije ponudio neku dediciranu aplikaciju za korištenje svojih streamera (zasad?), korisnik je upućen uređaj koristiti u suradnji s raznim vrstama mobilnih aplikacija ponuđenim u trgovinama pripadajućih ekosustava. U pravilu, može se reći da ta suradnja protječe neproblematično, kako kad je riječ o aplikacijama glazbenih servisa koje uređaj podržava, tako i kada se radi o onima koje nativno podržavaju castanje preko AirPlaya ili Chromecasta. Tidal, recimo, prema izvještajima s mrežovlja, radi nativno, no podrška za taj servis nije u dokumentaciji deklarativno navedena. Argon ističe nativnu podršku za Spotify Connect te certifikat Roon Ready. No, mora se istaknuti da je bilo i pojedinih aplikacija koje su "štucale" prilikom svirke, poput Samsungova glazbenog svirača, iz kojeg smo pokušali odsvirati neke albume lokalno spremljene na samom mobitelu.

Prilikom sviranja datoteka s lokalne mreže, iskoristili smo usluge aplikacije Bubble UPnP, najviše zato što je riječ o univerzalnom rješenju za koje se može pretpostaviti kako će uredno funkcionirati, s obzirom na to da Argon sa svoje strane ne daje čak niti sugestiju o tome što bi bilo pogodno. Bilo kako bilo, lokalni stream odvijao se bez problema, a podržane su i .ogg i slične datoteke. DSD albumi nisu se pojavljivali u ponudi Bubble UPnP-a, iako ESS Sabre definitivno ima mogućnosti reprodukcije SACD kodiranja.

Čini se da bi Argonu vrijedilo uložiti malo truda i financija u vlastitu aplikaciju, kojom bi se olakšalo upravljanje podržanim aplikacijama, lokalnim sadržajima, podešavanjima i nadogradnjama sustava, s obzirom na to da Argon u promotivnim materijalima obećava da će redovno raditi na nadogradnji svog streamera s novim mogućnostima i funkcionalnostima.

Isto tako, važno je napomenuti da bežična mreža dobro drži signal, provodeći besprijekorno informacije do Argonova D/A pretvarača. Tvrtka napominje kako su posebnu pozornost posvetili implementaciji bežične mreže, što je logično i odgovorno, s obzirom na to da na Solu ne postoji LAN priključak. Wi-Fi izveden je u 802.11ac (2,4 i 5 GHz) verziji, s dvije interne antene, koje su unutar kućišta izolirane od analognih sklopova te postavljene tako da pokrivaju puni krug oko uređaja. Bluetooth je verzije 5.0 (SBC, AAC), i tu možemo staviti kvačicu, u smislu da on radi bez problema.

Osim u bijelom finišu, Solo dolazi u mat crnoj varijanti
Osim u bijelom finišu, Solo dolazi u mat crnoj varijanti

Svira ko' veliki

Koji god glazbeni sadržaj propustili kroz sklopovlje Argon Sola, izaći će kroz ostatak sustava u nepatvorenom obliku. Zvučni potpis ovog streamera je čist, jasan i adekvatan, upravo onakav kakav i očekujemo od suvremenog reproduktora glazbenih datoteka, u prvom redu onih visoke razlučivosti.

Koristeći aplikaciju Radio Paradise, odnosno njenu opciju kodiranja u FLAC kvaliteti, možemo reći da smo uživali slušajući radiostanice najbolje kvalitete zvuka u povijesti. U spomen nedavno preminulom velikanu jazz scene Pharoahu Sandersu, Solo nam je pružio dostojnu eulogiju vrhunskom reprodukcijom skladbe "Astral Travelling", kardinalnog komada njegova albuma "Thembi" (a možda i cjelokupnog opusa), uspjevši u potpunosti otjeloviti očitu vezu naziva skladbe s efektom koji ona može izazvati kod slušatelja.

Izvjesno je da je Argon u potpunosti uspio u implementaciji onih tehnoloških mogućnosti konverterskog dijela streamera koje spominje u svojim promotivnim materijalima, omogućivši Solu da pruži uistinu kompetentnu razinu reprodukcije, ne samo u svojoj cjenovnoj klasi. Ostaje stoga žal što Argon nije pokazao malo više povjerenja u mogućnosti Sola te mu implementirao i digitalne ulaze u taj elaborirani konverterski sklop, kojim se toliko (s razlogom) hvale.

Specijalizirano svrhovit

Na domaćem tržištu Argon Solo prodaje se za nešto više od 250 eura. Ako pogledamo cijene konkurentskih uređaja slične namjene, možemo zaključiti da to uistinu nije nimalo pretjerana cijena. Posebno stoga što se za nju dobije estetski uistinu lijep uređaj, koji će funkciju streaminga upogoniti u tili čas, a potom ju obavljati kvalitetno i pouzdano. Od apsolutne preporuke Solo može odvojiti samo činjenica da je vrlo dobro izveden konverterski sklop mogao (trebao) biti bolje iskorišten, te eventualni nedostatak adekvatne softverske potpore u vidu pripadajuće aplikacije.

Većini suparnika niže cijene ambicije se zaustavljaju na razini "radi posao" te oni redovito pate od neke vrste praktičnog kompromisa, poput nedostatka analognih izlaza ili njihove implementacije preko 3,5-milimetarskog konektora.

Ako ste, dakle, u krugu onih koji ne trebaju ništa drugo osim streamanja glazbe sa svih postojećih glazbenih servisa, s lokalnog Roon servera i preko kućne mreže – samo naprijed.


Izostanak digitalnih ulaza - Kompetentna konstrukcija, dvojbena koncepcija

Pomalo je neočekivana Argonova odluka da konverterski sklop u koji su uložili puno tehnološkog znanja, ne otvore za vanjske uređaje, nego - dapače - da prilože digitalne izlaze, kojima se on izbjegava
Pomalo je neočekivana Argonova odluka da konverterski sklop u koji su uložili puno tehnološkog znanja, ne otvore za vanjske uređaje, nego - dapače - da prilože digitalne izlaze, kojima se on izbjegava

U ne bogznakako opširnom tehnološkom opisu koji se može pronaći na Argonovim stranicama, vidljivo je da se ovaj put radi o uređaju koji je osmišljen za reprodukciju glazbe potpuno u skladu sa sintagmom "high fidelity". Prema njihovim riječima, ideja im je bila napraviti uređaj koji će audiofile učiniti sretnima, no za cijenu koja će svima biti pristupačna. Stoga su upotrijebili kompetentan konverterski sklop "prikopčan" na platformu standardnog medijskog svirača, sazdanog oko ARM platforme, a koja je otvorila vrata korištenju tehnologija AirPlay 2 i Chromecast.

Pri daljnjoj implementaciji, nakon 64-bitne digitalne kontrole glasnoće i samog konvertera, iskorišteni su odvojeni niskošumni napajački sklopovi s filtriranjem u dvije faze – i to njih osam komada (!?), što je u kumulaciji s učinkom cijenjenih Burr-Brown op-ampova u izlaznom stupnju rezultiralo impresivnim podatkom o odnosu signala i šuma od preko 120 dB.

Uvidom u te podatke o unutarnjem ustroju, lako je, dakle, zaključiti otkud tako kompetentni zvučni performans, u koji smo se korištenjem uređaja uvjerili.

No to nam daje i misliti – zbog čega su se točno u Argonu odlučili na dodavanje digitalnih izlaza, umjesto digitalnih ulaza? Očito je da su uložili značajan trud u ostvarivanje uvjeta za adekvatnu reprodukciju ulaznih signala, pa se stoga dodavanje digitalnih ulaza ne čini posebno zahtjevnim zadatkom. Posebno kada su tu već isti oni konektori – samo u funkciji izlaza. Sumnjamo da bi dodavanje nekog preklopnika ulaza na tijelo uređaja drastično unakazilo estetski izričaj uređaja, uostalom, sve je apsolutno moguće izvesti i auto-sensingom.

Postojanje digitalnih ulaza činilo bi veliku razliku u funkcionalnosti uređaja, jer bismo tada na njega mogli prikopčati televizor ili neki drugi digitalni uređaj (konzolu, CD svirač) i okoristiti se Argonovim promišljeno izvedenim konverterskim sklopom. Oni koji imaju stariji ili slabiji DAC, mogli bi ga se riješiti, a oni koji ga nemaju, ne bi morali, eventualno, razmišljati o još jednom uređaju pokraj Sola. Sigurni smo da bi Solo i u ulozi DAC-a (kada bi imao tu mogućnost), imao što pokazati.

Stječe se dojam da su u Argonu pristupili svom uređaju s određenom dozom nesigurnosti, ponudivši digitalne izlaze za spajanje s "boljim" D/A konverterima, umjesto da – s potpunim pravom – ponude svoje konvertersko rješenje na uslugu i ostalim prikladnim uređajima. Čini nam se da bi tako stekli puno širi krug potencijalnih korisnika. Ta bi mogućnost, naime, podigla funkcionalnost na neusporedivo višu razinu, a sâm uređaj stavila u krug onih s najboljim odnosom cijene i mogućnosti – možda i na sam vrh.


Argon Audio Solo

  • Kvalitetna tehnološka platforma
  • Kompetentne performanse
  • Solidno riješeno korisničko iskustvo "iz kutije"
  • Estetski uspjeli dizajn
  • Vrlo oskudan korisnički priručnik
  • Digitalni ulazi bili bi neusporedivo korisniji od digitalnih izlaza
  • Dobro bi došla kakva nativna aplikacija za upravljanje
Cijena 1.899 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art
Bug 361 prosinac 2022.