EPOS|Sennheiser GSP 300, GSP 602 i GSP 670 - Trojac za šmekere

Tri headseta s potpisom EPOS|Sennheisera mahom ciljaju na zahtjevnije igrače, a cijenu nastoje opravdati kombinacijom dobrog zvuka, uvjerljive izrade i ponekog zgodnog funkcionalnog trika

Borna Pleše srijeda, 30. studenog 2022. u 06:00
EPOS|Sennheiser GSP 300
Izvedba Zatvoreni, naglavni
Driveri 50 mm (15 Hz – 26 kHz)
Vrsta priključka 3,5 mm
Masa 290 g
Jamstvo 2 godine
Dojam Jednostavnost i udobnost ovog headseta, u kombinaciji s dobrim zvukom, zasjenjuju nešto višu cijenu
EPOS|Sennheiser GSP 602
Izvedba Zatvoreni, naglavni
Driveri 50 mm (10 Hz – 30 kHz)
Vrsta priključka 3,5 mm
Masa 395 g
Jamstvo 2 godine
Dojam Kvaliteta zvuka jak je adut ovog headseta, a zbog neobičnog oblika, valja ga iskušati prije kupnje
EPOS|Sennheiser GSP 670
Izvedba Zatvoreni, naglavni
Driveri 50 mm (10 Hz – 23 kHz)
Vrsta priključka USB, 2,4 GHz wireless, Bluetooth
Masa 398 g
Jamstvo 2 godine
Dojam Skup headset, koji cijenu opravdava kvalitetom izrade i zvuka

Jedna od najvećih prošlogodišnjih vijesti u svijetu dobrog zvuka bila je da se Sennheiser u potpunosti okreće profesionalnim proizvodima te kako, sukladno tome, traži kupca za svoju "potrošačku" diviziju. Kako bismo skratili priču, Sennheiserovi proizvodi za igrače danas se prodaju pod imenom EPOS|Sennheiser, a vjerojatno je samo pitanje vremena kada će se zvati samo EPOS.

Bilo kako bilo, Sennheiserovi headseti u prošlosti su nas poprilično impresionirali, stoga smo sa zanimanjem provjerili kako izgleda njihova aktualna ponuda. Testirali smo tri modela: GSP 300, GSP 602 i GSP 670. Prva dva su analogna, a treći je bežični. Krenimo redom!

EPOS|Sennheiser GSP 300

GSP 300 najjeftiniji je headset u ponudi EPOS|Sennheisera. U cijelosti je načinjen od plastike, koja sa sobom donosi nisku masu, a nerijetko i klimavost pojedinih pomičnih dijelova, no takvih anomalija kod GSP-a 300 nema ni u tragovima. Podesivi razmak između slušalica i njihova blaga rotacija ne uzrokuju neugodno savijanje i škripanje kad se pomiču. Slušalice su stabilne kada se namjeste u željeni položaj pa, premda osjećaj luksuza izostaje, možemo zaključiti da je kvaliteta izrade na vrlo zadovoljavajućoj razini.

Mikrofon je sličan onima na ostalim modelima EPOS Sennheisera, ali na ovom headsetu izgleda osobito glomazan
Mikrofon je sličan onima na ostalim modelima EPOS Sennheisera, ali na ovom headsetu izgleda osobito glomazan

Plastična traka za glavu prilično je tanka i podstavljena je spužvom, a slušalice su tanje od ostalih modela iz ponude EPOS|Sennheisera, pa neće prouzročiti pretjerano stiskanje kod korisnika s većim glavama. Sve to, upareno s masom od svega 290 grama, rezultira visokim stupnjem udobnosti. Jedini nezgodan detalj mogle bi vam biti navlake za slušalice, izrađene od umjetne kože, koja će vam u ljetnim mjesecima dobrano zagrijati uši. Srećom, uvijek postoji mogućnost kupnje zamjenskih jastučića od prozračnijeg materijala.

Povećan frekvencijski raspon ključni je razlog za dobar dojam zvuka koje ove slušalice ostavljaju. Ne primjećuje se abnormalna snaga niti na jednom kraju frekvencijskog raspona – što će nedostajati onima koji vole bas koji mogu osjetiti cijelim tijelom – ali zvuk je dobro definiran i nema primjetnih "rupa". Od najnižih do najviših tonova, svi se mogu čuti bez distorzija ili šumova, čak i pri visokoj glasnoći.

Konstrukcijski materijali nisu naročito dojmljivi, ali malena masa znači da se radi o udobnom headsetu
Konstrukcijski materijali nisu naročito dojmljivi, ali malena masa znači da se radi o udobnom headsetu

Dodatne funkcionalnosti ovog headseta zapravo su nepostojeće. Osim kotačića za analognu kontrolu glasnoće na desnoj slušalici i solidnog mikrofona, koji se automatski deaktivira kad je podignut prema gore, nećete dobiti nikakve dodatke. Postojanje ekvilizatora i sličnih funkcija ovisit će o mogućnostima zvučne kartice u koju GSP 300 spajate – ako toga nema, dobit ćete tvornički zvuk. Srećom, radi se o ugodnom zvuku, zbog kojeg ćete zaboraviti da ovo nije osobito jeftin analogni headset.

EPOS|Sennheiser GSP 602

Crna boja pristaje uz gotovo svaku drugu, ali kombinacija s bojom oker, koju nalazimo na headsetu GSP 602, pomalo je neobična. Možda neće svima biti prema ukusu, ali u kombinaciji s robusnim dizajnom, definitivno se ističe u moru drugih headseta. Neobičan, pomalo retro izgled ostavlja upečatljiv prvi dojam, a već nakon kraćeg korištenja, postaje jasno da Sennheiserov logo na kućištu headseta nije samo ukras.

Kvaliteta zvuka najistaknutija je odlika ovog headseta. Slušalice nude relativno neutralan zvuk bez prilagodbe, ali vrlo dobro reagiraju na čak i mala podešavanja, zahvaljujući širokom frekvencijskom rasponu. Ako vam nedostaje snage u srednjim frekvencijama, samo mali pomak ekvilizatora značajno će popraviti dojam. Na uređajima bez mogućnosti prilagodbe zadani zvuk trebao bi biti prihvatljiv kompromis, koji će omogućiti da se prepoznaju sve frekvencije s dovoljno definicije, ali bez osobite upečatljivosti bilo kojeg dijela spektra. Mikrofon se može podići kako bi se deaktivirao, a spušten nudi performanse kakve biste mogli očekivati od solidnog mikrofona na headsetu za igrače.

Unatoč sjajnoj plastici, koja na prvi pogled ne izgleda luksuzno, kvaliteta izrade headseta dobra je, prije svega zbog puke količine materijala, koja daje dojam čvrstine, ali i povećava masu na pozamašnih 395 grama. Spužvasti materijali na kontaktnim površinama i slušalice koje čvrsto grle uši umanjuju dojam težine, ali uz dva uvjeta: da vam dimenzije slušalica pristaju te da ne nosite naočale. U suprotnom, stisak oko ušiju mogao bi vam biti pomalo neugodan. Mogućnost prilagodbe ograničena je zbog neobično širokog i niskog profila te blago zakrivljene orijentacije slušalica.

Velika i pomalo neočekivana prednost ovog headseta u odnosu na brojnu konkurenciju leži u njegovoj jednostavnosti. Radi se o analognom modelu, koji za spajanje s izvorima zvuka koristi 1,5-metarski kabel s 4-polnim (TRRS) 3,5-milimetarskim priključkom, ili 2,5-metarski kabel s odvojenim 3-polnim (TRS) konektorima za slušalice i mikrofon. Prvi se koristi za spajanje s konzolama i mobilnim uređajima, a potonji ćete trebati za uparivanje s većinom stolnih računala.

Neobične dimenzije neće pristajati svakoj glavi, unatoč ugodnim i mekim kontaktnim površinama
Neobične dimenzije neće pristajati svakoj glavi, unatoč ugodnim i mekim kontaktnim površinama

Takva jednostavnost može biti i dvosjekli mač; izostanak USB povezivosti znači da nema naprednih mogućnosti na koje su mnogi igrači navikli, i koje bi svakako mogli očekivati od proizvoda na čijoj kutiji piše "gaming". Nema RGB osvjetljenja, nema profila zvuka i mikrofona, a nema ni surrounda. Imitacija pozicijskog zvuka kroz standarde poput Dolby Atmosa, redovita je značajka headseta u cjenovnoj kategoriji GSP-a 602, a takvo iskustvo na ovim ćete slušalicama dobiti samo ako koristite zvučnu karticu.

Ipak, ako virtualni surround nije nešto do čega vam je stalo, velike filozofije nema: EPOS|Sennheiser GSP 602 vrijedan je pozornosti.

EPOS|Sennheiser GSP 670

Rijetko tko ne voli se osjećati kao da je "dobro prošao" kad kupi proizvod koji ostvaruje performanse iznad očekivanih. Jedini bolji osjećaj od toga je kad za skup proizvod možete biti sigurni da vrijedi upravo onoliko koliko ste ga platili. Upravo bismo tako opisali EPOS|Sennheiserov bežični headset GSP 670.

Jedina prepreka za uživanje u svemu što GSP 670 može ponuditi jest vrijeme potrebno za postavljanje uređaja. Spajanje direktno preko USB kabela i Bluetootha relativno je jednostavno, ali bežična metoda s prijemnikom pokazala nam se pomalo nezgodnom. Osim što nismo uspjeli upariti headset s računalom bez skidanja softvera koji zahtijeva registraciju s osobnim podacima, trebali smo istrpjeti nadogradnju firmwarea prije no što su slušalice napokon proizvele zvuk. Srećom, barem nas za vrijeme čekanja ništa nije žuljalo, s obzirom na to da se na jastučićima nalaze vrlo udobni materijali, te da je moguće namještati njihovu visinu i širinu, kako bi slušalice udobno sjele na glavu.

Dva kotačića na slušalicama omogućuju odvojenu prilagodbu glasnoće zvuka glasovne komunikacije i drugog audiosadržaja
Dva kotačića na slušalicama omogućuju odvojenu prilagodbu glasnoće zvuka glasovne komunikacije i drugog audiosadržaja

Radi se o prilično glomaznom headsetu, s masom od oko 400 grama, pa je pohvalno da ta masa nije osobito osjetna, zbog dobre distribucije. Dulje nošenje također neće predstavljati problem, i bit će moguće zahvaljujući trajanju baterije do 16 sati na jednom punjenju u bežičnom načinu rada, odnosno 20 sati u slučaju povezivanja pomoću Bluetootha. Osposobljavanje komunikacije preko bežičnog prijemnika omogućuje minimalnu latenciju signala, što je posebno bitno za igre u kojima se lako primijeti i najmanje kašnjenje. Osim trenutačnog prijema, digitalni signal omogućuje i virtualni 7.1 surround zvuk, koji osim imitacije pozicijskog zvuka u igrama, daje dojam punoće prilikom slušanja glazbe.

Zvuk koji izlazi iz slušalica GPS 670 jedan je od boljih koje smo čuli od jednog headseta za igranje. Moguće je naći audiofilske i specijalizirane uređaje koji zvuče bolje, ali za headset namijenjen prije svega populaciji igrača, nema previše proizvoda koji mogu nadmašiti EPOS|Sennheiserovu uzdanicu. Profil zvuka očito je "nagnut" na stranu dubljih tonova; snažni i mesnati basovi i dobro definirani srednji dio raspona zvuče moćno, čak i pri relativno niskim razinama glasnoće, ponekad nauštrb višeg dijela spektra, koji se ponekad može izgubiti u kompleksnijim aranžmanima.

Softver EPOS Gaming Suite omogućuje prilagodbu zvuka slušalica i mikrofona te prilagodbu ponašanja kontrolne tipke na desnoj slušalici u bežičnom načinu rada
Softver EPOS Gaming Suite omogućuje prilagodbu zvuka slušalica i mikrofona te prilagodbu ponašanja kontrolne tipke na desnoj slušalici u bežičnom načinu rada

Svi tonovi vrlo su razgovijetni i jasni, ali ne radi se o neutralnom profilu, kakav je poželjan za studijske profesionalce, već o zvuku za one koji vole jake basove, i za vrijeme igranja žele osjetiti tutnjavu eksplozija.

Mikrofon koji se pojavljuje na ovom headsetu naizgled je identičan ostalim EPOS|Sennheiserovim modelima, ali ipak zvuči lošije, ponajviše zbog kompresije koja nastaje prilikom bežičnog prijenosa glasa. Tome unatoč, poslužit će za komunikaciju sa suborcima.

Kontrole na kućištu praktične su i korisne za spajanje na različite uređaje ili provjeru stanja baterije, što su mali, ali dobrodošli dodaci. Iznimno je zgodna i mogućnost istodobnog bežičnog povezivanja pomoću priloženog prijamnika i Bluetootha. GSP 670 moći ćete istodobno spojiti s, primjerice, računalom i mobitelom, te ga iskoristiti za obavljanje telefonskog poziva, nakon čega će se automatski "vratiti" na računalo.

Radi se o proizvodu koji dobro izgleda i zvuči još bolje, a s obzirom na cijenu, bilo što manje od toga nismo ni očekivali.

EPOS|Sennheiser GSP 300

  • Dobar analogni zvuk
  • Udobnost
  • Na dodir ne odiše luksuzom
Cijena 599 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Nove boje zvuka

EPOS|Sennheiser GSP 602

  • Kvaliteta zvuka
  • Jednostavnost korištenja
  • Uvjerljiva izrada
  • Nedostatak dodatnih funkcionalnosti
  • Potencijalno neudobne za velike glave
Cijena 1.129 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Nove boje zvuka

EPOS|Sennheiser GSP 670

  • Odličan zvuk
  • Odlična udobnost unatoč masi
  • Izdržljiva baterija
  • Mogućnost istodobnog povezivanja pomoću wirelessa i Bluetootha
  • Osrednji mikrofon
  • Blago naporna instalacija za korištenje na računalu
Cijena 1.879 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Nove boje zvuka

 

Bug 361 prosinac 2022.