Asus Cerberus V2 - Skupa poboljšanja

Nasljednik popularnog headseta za igrače donosi višu kvalitetu izrade, udobniji je za nošenje te seže još dublje u području basova

Davor Šuštić subota, 25. studenog 2017. u 14:23
SPECIFIKACIJE
Vrsta priključka 3,5 mm, stereo
Duljina kabela 1,2 + 1,4 m
Dodaci Odvojiv boom mikrofon, in-line mikrofon
Driveri i impedancija 53 mm, 32 Ω
Jamstvo  2 godine

Prema Asusovim navodima, prvi Cerberus bio im je najprodavaniji headset za igrače. Njegov nasljednik, jednostavno nazvan Cerberus V2, donosi poboljšanja u praktički svakom aspektu. Prvo i najočitije, osjetno je kvalitetnije izrađen. Unutarnji obruč, onaj koji nam naliježe na glavu i nosi najveći dio mase uređaja, sad je dobrano podstavljen, a vanjski je napravljen od čelika. Potonje, međutim, ima jednu nezgodnu nuspojavu – u trenutku kad se headset stavi na glavu, ili prilikom hodanja, metalni obruč rezonira te se ta tiha tutnjava prenosi u same slušalice. Zaustavit ćete ju polaganjem dlana na obruč, nakon čega će prestati vibrirati. Premda bi proizvođač volio da ga nosite na gradskim ulicama, za takvo što ne smatramo ga pogodnim jer je preglomazan.

Jastučići su golemi, mekani, prekriveni umjetnom kožom i posve okružuju uši. Sila pritiska odlično je namještena. Nema izgleda da će vam headset skliznuti s glave kad ne biste htjeli, a istovremeno vas neće pritiskati toliko da bi mogao prouzročiti neugodu bilo kakve vrste.

Modul sa sekundarnim mikrofonom, potenciometrom glasnoće i prekidačem za deaktivaciju mikrofona nepotrebno je glomazan
Modul sa sekundarnim mikrofonom, potenciometrom glasnoće i prekidačem za deaktivaciju mikrofona nepotrebno je glomazan

Poput svojeg prethodnika, Cerberus V2 dolazi s dva mikrofona. Primarni, boom mikrofon odvojiv je i bit će u upotrebi kad god je utaknut u headset. Glava mikrofona smještena je na robustan i izrazito fleksibilan štapić, koji se bez ikakve muke usmjerava prema ustima. U slučaju da odvojimo primarni mikrofon, automatski se aktivira sekundarni, koji je integriran u plastični modul, smješten petnaestak centimetara niz opleteni kabel. Isti taj modul također sadrži potenciometar za glasnoću te prekidač pomoću kojeg možemo posve deaktivirati mikrofon. Sekundarni mikrofon primarno će se koristiti u situacijama kad se headset spoji s mobitelom, a takva mu je i kvaliteta – dostatna za brzinsko telefoniranje ili davanje glasovnih naredbi Google Nowu ili Siriju, ali nedovoljna za išta ambicioznije. Boom mikrofon zvuči osjetno jasnije i glasnije. Nije nužno dovoljno dobar da bismo ga preporučili za streamanje na Twitch ili snimanje glasovnih komentara za YouTube, ponajviše zato što ne uspijeva zabilježiti ikakvu dubinu glasa, ali suborci na Discordu ili TeamSpeaku neće imati nikakva problema s razumijevanjem vaših naredbi i vapaja. Kad se spoji na integriranu zvučnu karticu, mikrofon prikuplja podosta statičkog šuma – ako imate USB zvučnu karticu, koja rješava taj problem, svakako ju iskoristite.

Kvaliteta zvuka ostala je na tragu prvog Cerberusa, što će reći da zvuk nije osobito prirodan ni čist, ali uz čujna poboljšanja u aspektu basova. Bas je masivan i razoran. Toliko je dominantan da zalazi u srednje tonsko područje i otežava razaznavanje finijih detalja, poput neprijateljskih koraka. Bit ćete svjesni prisutnosti vaših virtualnih protivnika, ali uglavnom vam neće biti posve jasno iz kojeg smjera nadiru. Što se upotrebljivosti za slušanje glazbe tiče, Cerberus V2 najbolje se snalazi s rapom, dubstepom i drugim žanrovima kod kojih je snaga basa mnogo važnija od finih detalja.

Originalni Cerberus još uvijek je dostupan na tržištu. Cijena mu je mnogo prihvatljivijih 360 kuna
Originalni Cerberus još uvijek je dostupan na tržištu. Cijena mu je mnogo prihvatljivijih 360 kuna

Promatramo li ga kao zamjenu za prvi Cerberus, Cerberus V2 značajno je napredovao u aspektu dizajna, kvalitete konstrukcije i udobnosti te dublje seže u donjem tonskom području. Kvaliteta mikrofona više nam se dopala kod prve iteracije ovog uređaja, ali radi se o marginalnoj razlici. Analiziramo li ga samog za sebe, ne možemo ignorirati činjenicu da za traženi novac postoje osjetno bolji izbori, kao što je neponovljivi HyperX Cloud Gaming ili Cloud Gaming II te SteelSeries Arctis 3. Vrijedilo bi pričekati da Cerberus V2 pojeftini na razinu svojeg prethodnika, koji je trenutačno gotovo upola jeftini – tada će se raditi o mnogo zanimljivijem izboru.

Asus Cerberus V2

  • Izvrsna udobnost
  • Dugačak i opleten kabel
  • Način implementacije dvaju mikrofona
  • Neprirodan zvuk
  • Glomazan modul sa sekundarnim mikrofonom
Zvuk 5
Udobnost 10
Mikrofon 6
UKUPNI DOJAM 6
Cijena 530 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Asus