Asus Zenbook 14 UM3402YAR-KP521W - Zenbook za mase

Unutar svoje prestižne linije Zenbook, tradicionalno namijenjene zahtjevnijim korisnicima u potrazi za snažnim, pouzdanim, tankim i laganim laptopom, Asus je učinio važan iskorak te ponudio model koji se cijenom itekako približava širokim masama

Tibor Cecelja subota, 16. prosinca 2023. u 09:00
   Specifikacije
Ekran 14" IPS (2.560 x 1.600, 60 Hz)
Procesor AMD Ryzen 5 7530U (6 jezgri)
Grafička kartica AMD Radeon Vega 7 (integrirana)
Memorija 16 GB DDR4
SSD 1 TB NVMe PCIe 3.0
Dimenzije i masa 314 × 221 × 17 mm, 1,35 kg
Operacijski sustav Windows 11 Pro
Jamstvo 2 godine
Dojam: Odličan laptop za sve uredske i kućne korisnike koji traže moderan, brz prijenosnik

Kompaktni prijenosnici s ekranima dijagonale 14 inča, trenutačno su izuzetno popularni, što nije nimalo čudno, uzmemo li u obzir da nude odličan balans preglednosti, lakoće korištenja te kompaktnosti. Zenbook 14 slijedi prilično jednostavnu formulu koja pokušava ponuditi kvalitetno iskustvo korištenja, uz visoku kvalitetu izrade, po cijeni koju si mogu priuštiti kupci koji inače ne bi nužno razmatrali kupnju Zenbooka.

Linija Zenbook nedavno je dobila novi vizualni identitet, u obliku novog, modernog logotipa
Linija Zenbook nedavno je dobila novi vizualni identitet, u obliku novog, modernog logotipa

Od svog začetka, Asusova linija Zenbook ima vrlo prepoznatljiv te konzistentan dizajn. S vremenom su izoštrili linije kućišta, ali filozofija jednostavnih, čistih linija nije se promijenila. Novi Zenbook 14 vrlo je atraktivan, no istodobno decentan uređaj, koji izgleda vrlo svježe. Kvalitetom izrade to je klasični Zenbook, s pretežito metalnim kućištem, koje djeluje vrlo čvrsto i uvjerljivo, zahvaljujući odličnoj završnoj obradi. Želite li laptop koji izgleda moderno i atraktivno, no također tražite kvalitetu i izdržljivost, testirani Zenbook 14 ispunjava sve te zahtjeve.

Standardno odličan

Aspekt u kojem su laptopi iz Asusove linije Zenbook konzistentno odlični jest kvaliteta ekrana te ostale periferije, stoga smo od ovog modela imali prilično visoka očekivanja. IPS panel Zenbooka 14 UM3402YAR ima prilično visoku razlučivost od 2.560 x 1.600 piksela, uz omjer stranica 16:10. Kvalitetom prikaza riječ je o prosječnom ekranu za taj cjenovni razred. Kontrast je zadovoljavajući, a kutovi gledanja dovoljno široki da zadovolje potrebe većine korisnika. Ipak, voljeli bismo da je maksimalna svjetlina još malo viša od deklariranih 400 cd/m2. Iako je ona na papiru dovoljno visoka, tijekom testiranja u vrlo osvijetljenim prostorijama redovito smo željeli da svjetlinu možemo povećati barem još 10%, kako bismo lakše vidjeli sav sadržaj.

Spajanje vanjskih uređaja na Zenbook 14 vrlo je jednostavno, zahvaljujući bogatom izboru ulaza i izlaza
Spajanje vanjskih uređaja na Zenbook 14 vrlo je jednostavno, zahvaljujući bogatom izboru ulaza i izlaza

Tipkovnica i touchpad prilično su uobičajeni za modele iz linije Zenbook. U prijevodu – odlični su. Tipkovnica nudi jednostavan i logičan raspored tipki, a iskustvo tipkanja je sjajno, zahvaljujući odličnom balansu duljine hoda i taktilnosti tipki. Touchpad je velik i vrlo precizan; tijekom testiranja nismo osjetili da odbija poslušnost. Zvučnici Zenbooka 14 solidni su. Ne možete očekivati zvučnu kulisu na razini MacBooka Pro 14, osobito kad je riječ o niskim tonovima, no za potrebe većine korisnika, bit će sasvim zadovoljavajući.

Zenbook 14 ima kvalitetan IPS ekran, kojemu bismo kao jedinu manu naveli tek prosječnu svjetlinu
Zenbook 14 ima kvalitetan IPS ekran, kojemu bismo kao jedinu manu naveli tek prosječnu svjetlinu

Nešto skučeniji budžet za izradu ovog uređaja natjerao je Asus da odabere procesor koji će ponuditi što bolji omjer cijene i performansi. Logično, odluka je pala na AMD-ov Ryzen 5 7530U, šesterojezgreni procesor s dvanaest threadova. Maksimalna radna frekvencija iznosi mu respektabilnih 4,5 GHz, što se itekako odražava u njegovim performansama. Tijekom klasičnog uredskog rada nismo primijetili usporavanje, te smo se čak odvažili na uređivanje fotografija u Adobe Lightroomu, s kojim se AMD-ov procesor odlično nosio.

Rezultati testiranja – Sintetički testovi  
Cinebench 2024  
Multi-Core 450
Single-Core 84
PCMark 10  
Extended Score 4.952
Essentials 10.357
Productivity 9.261
Digital Content Creation 5.723
Gaming 2.961
V-Ray Benchmark 5.0  
vsamples 6.019
GPU CUDA vpaths 141
Baterija  
PCMark 10 Modern Office 18 h 2 min

Koristite li svoj laptop za uredski rad, Zenbook 14, opremljen spomenutim Ryzenom, služit će vas godinama bez primjetne degradacije performansi. U tome će mu uvelike pomoći odličan sustav hlađenja, koji je uspio temperaturu procesora zadržati ispod 95 °C u najtežim radnim uvjetima, dok smo procesor gazili nerealno zahtjevnim sintetičkim testovima, i to uz prihvatljivu razinu buke. S grafičke strane, situacija je nešto manje povoljna, zato što Ryzen 5 7530U dolazi sa sada već vremešnom integriranom grafičkom karticom Vega 7, koja bi vam mogla poslužiti za igranje starijih igara, no ne i za mnogo više od toga.

Maratonac

Velika baterija kapaciteta 75 Wh i energetski učinkovit hardver jednostavna je i pouzdana formula za ostvarivanje odlične autonomije. Koristite li laptop za klasični uredski rad, poput uređivanja dokumenata, surfanja Internetom i videopoziva, Zenbook 14 mogao bi izdržati i preko 20 sati, uz pretpostavku da ne pretjerujete sa svjetlinom ekrana. Pri svjetlini ekrana od 50%, koja je više nego dostatna za tipično uredsko okruženje, bez problema će izdržati 18 sati na jednom punjenju.

Trebate li numeričku tipkovnicu, Asus je, kao i uvijek, pripremio virtualnu, koja uvelike olakšava unos brojčanih podataka
Trebate li numeričku tipkovnicu, Asus je, kao i uvijek, pripremio virtualnu, koja uvelike olakšava unos brojčanih podataka

Novi Zenbook 14 odličan je laptop, koji po razumnoj cijeni nudi sve što bi prosječnom korisniku moglo zatrebati, a onda i još malo više od toga. Ako ste skromnijih potreba, možete uštedjeti stotinjak eura kupnjom verzije opremljene nešto starijim, no i dalje odličnim Ryzenom 5 5625U, a u slučaju da osjećate potrebu za moćnijim hardverom, isti je uređaj dostupan i u izvedbi sa snažnim Ryzenom 7 7730U. Na kraju, želite li bolje vizualno iskustvo, Zenbook 14 dostupan je i u varijanti s OLED ekranom, koju bismo osobito preporučili svima onima koji se planiraju baviti vizualno kreativnim radom na svojem Zenbooku. Naravno, ona će vas koštati osjetno više – oko 1.150 eura.

Asus Zenbook 14 UM3402YAR-KP521W

  • Vrhunska kvaliteta izrade
  • Odlične performanse
  • Autonomija
  • Kvalitetna tipkovnica
  • Svjetlina ekrana mogla bi biti nešto viša
Performanse 9
Izrada 9
Ekran 7
Buka 9
Baterija 9
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 849 eura Prikaži sve cijene Ustupio: ASUS Plus

 

Bug 374 siječanj 2024.