Recenzije

Audio Pro Addon A36 - All-in-one kućni hi-fi

Davor Šuštić petak, 8. studenog 2019. u 06:00

Ne događa se često da imamo priliku prvi na svijetu testirati i opisati neki komad tehnologije, ali upravo je to slučaj s ovim Audio Proovim aktivnim zvučnicima, koji pažnju privlače zaista izvanrednim omjerom mogućnosti i cijene

SPECIFIKACIJE
Zvučničke jedinice 1" visokotonac, 2x 4,5" bas-srednjetonac
Pojačalo 2x 75 W (D klasa)
Frekvencijski odaziv 32 Hz – 25 kHz
Povezivost Wi-Fi, Bluetooth 5.0 (aptX LL), optički TOSLINK ulaz, 3,5-mm analogni ulaz, HDMI ARC, izlaz za subwoofer
Dimenzije i masa (po zvučniku) 832 x 190 x 210 mm
Jamstvo 2 godine

Švedski Audio Pro aktivne zvučnike proizvodi od 1978. godine, no nije posve promašeno kazati da tvrtki stvari tek sada istinski sjedaju na svoje mjesto. U svijetu dobrog zvuka moderni su kupci sve zainteresiraniji za uređaje koji obavljaju veći broj funkcija, lako se integriraju u kućni sustav, bežično su povezivi i ne zauzimaju mnogo prostora. Upravo se te karakteristike nalaze na listi specijalnosti zvučnika iz Audio Proove ponude. Fizičkim gabaritima i predviđenim načinima korištenja oni pokrivaju širok spektar potreba modernih slušača, a u ovoj recenziji ćemo se pozabaviti modelom Addon A36, koji dolazi u formi kompaktnih floorstandera i nasljeđuje tvrtkin model Addon T20.

Zvučnici se oslanjaju o četvrtastu podlogu, od koje su kutije djelomično separirane. Od tri prednje jedinice, gornja je 1-inčni visokotonac s mekanom kupolom od tekstila, zaštićen metalnom mrežicom, a dvije donje su 4,5-inčni bas-srednjetonci
Zvučnici se oslanjaju o četvrtastu podlogu, od koje su kutije djelomično separirane. Od tri prednje jedinice, gornja je 1-inčni visokotonac s mekanom kupolom od tekstila, zaštićen metalnom mrežicom, a dvije donje su 4,5-inčni bas-srednjetonci

Riječ je o zvučnicima koje Audio Pro u službenim materijalima otvoreno plasira kao mnogo bolju alternativu soundbarovima, ali bit ćemo slobodni otići korak dalje: ovi zvučnici vrijedni su razmatranja za apsolutno svakoga tko traži instant-rješenje za svoj dnevni boravak. Za traženih, neočekivano razumnih 5.990 kuna, dobivaju se zvučnici koji u sebi sadrže pojačalo, nude sve potrebne tipove žične i bežične povezivosti te su upravljivi putem mobilne aplikacije, koja omogućava, među ostalim, streamanje glazbe s brojnih popularnih radijskih i glazbenih servisa te integraciju zvučnika u multiroom sustav, u slučaju da u prostoru postoje drugi uređaji s Audio Proovim potpisom. Sve to znači da za vlasnika ovih zvučnika nema nikakvih dodatnih troškova – ni za pojačalo, ni za glazbeni streamer.

Briga o detaljima

Masivni bas-refleksni portovi ne vole preveliku blizinu zidu – za rafiniranije, manje napadne udare basa, zvučnike izvucite "u prostoriju"
Masivni bas-refleksni portovi ne vole preveliku blizinu zidu – za rafiniranije, manje napadne udare basa, zvučnike izvucite "u prostoriju"

Iako očito upadaju u kategoriju podnih zvučnika (floorstandera), Addon A36 vrlo su kompaktni te se bez ikakvih poteškoća dadu uklopiti i u manje dnevne boravke, bez bojazni da će posve dominirati prostorom. Visina im je 83,2 centimetara, širina 19 centimetara, a u dubinu broje 21 centimetar. Dostupni su u "satenskoj" bijeloj i crnoj boji te u oba slučaja dolaze s dopadljivim zaštitnim mrežicama, koje se magnetski hvataju za prednju stranu zvučnika. Zahvaljujući takvoj izvedbi, zvučnici sa skinutim mrežicama u blizini prednjih drivera nemaju nikakvih vidljivih prihvata za mrežice, čime se uspješno zadržava čist i oku ugodan dizajn. Umjesto šiljaka, na donjoj strani zvučnika nalazi se četvrtasta podloga, od koje su same zvučničke kutije malo odignute, kako bi se postigla kakva-takva separacija od poda.

Na stražnjoj strani oba zvučnika nalazi se poveliki bas-refleksni port, kroz koji u radu izlazi podosta zraka. Ovo ćete morati uzeti u obzir kod pozicioniranja zvučnika, čime ćemo se pozabaviti nešto kasnije u tekstu. Oba zvučnika još imaju standardne terminale za povezivanje lijevog i desnog kanala, a svi ostali konektori nalaze se na lijevom zvučniku, kojem je pripala uloga "glavnog".

Lijevi zvučnik je glavni pa se na njemu nalaze svi konektori – napajanje, izlaz za subwoofer, 3,5-milimetarski analogni ulaz, optički ulaz, HDMI ARC konektor, terminali za povezivanje s desnim zvučnikom te tipka WIFI Connect. U lijevi zvučnik također su ugrađeni pojačalo te Wi-Fi i Bluetooth 5.0 moduli
Lijevi zvučnik je glavni pa se na njemu nalaze svi konektori – napajanje, izlaz za subwoofer, 3,5-milimetarski analogni ulaz, optički ulaz, HDMI ARC konektor, terminali za povezivanje s desnim zvučnikom te tipka WIFI Connect. U lijevi zvučnik također su ugrađeni pojačalo te Wi-Fi i Bluetooth 5.0 moduli

Uz konektor napajanja, to su, redom, izlaz za aktivni subwoofer, 3,5-milimetarski analogni ulaz, optički ulaz i HDMI ARC ulaz. Općenita ideja je da ćete 3,5-milimetarski konektor koristiti za sve analogne izvore zvuka, poput gramofona, optički za izvore poput CD playera, a HDMI ARC za povezivanje zvučnika s televizorom – uz pretpostavku da vam je jedan od konektora na televizoru označen s HDMI ARC (ako je kupljen u ovom desetljeću, trebao bi biti). Dvije su temeljne prednosti korištenja HDMI ARC-a: zvučnici će se automatski uključivati i isključivati s televizorom te ćete moći koristiti daljinac od TV-a da biste regulirali glasnoću. Trenutačno odabran ulaz indiciran je putem LED-ice, ugrađene ispod visokotonca, čija se boja mijenja s obzirom na aktivni ulaz. LED-ica je lako vidljiva i kroz mrežice. Pretpostavljamo da bi nekim korisnicima moglo zasmetati što je ugrađena samo na jedan zvučnik (jer se tako remeti vizualna simetrija) te što ju nikako nije moguće deaktivirati. Ako niste osjetljivi na takve stvari, nalazit ćete ju informativnom i korisnom.

U lijevom zvučniku smješteno je i pojačalo. Očekivano, radi se o pojačalu D-klase, koje isporučuje 75 W snage po kanalu – više no dovoljno za uspješno tjeranje triju ugrađenih zvučničkih jedinica.

Najzad, tu su Wi-Fi modul, potreban za upravljanje zvučnicima putem Audio Proove mobilne aplikacije, te Bluetooth 5.0 čip, s podrškom za audio kodek aptX Low Latency, uz standardni SBC. Ono što se iz specifikacija ne može pročitati, a dostupno je u praksi, jest ugrađena podrška za Spotify Connect. Kad otvorite Spotifyjevu stolnu ili mobilnu aplikaciju na uređaju koji je spojen na istu kućnu mrežu poput Audio Proovih zvučnika, zvučnici će vam se uredno prikazati na listi uređaja za reprodukciju glazbe. Drugim riječima, streamanje se putem Spotifyja dade izvesti neovisno o Audio Proovoj mobilnoj aplikaciji, što je odlična vijest za sve korisnike tog servisa.

Daljinski upravljač izgleda kao da pripada mnogo skupljem hi-fi uređaju. Koristi se odličan trik – jednostavna pločica s kontrolama ubačena je u kućište, koje je CNC mašinom izdubljeno i oblikovano iz komada aluminija
Daljinski upravljač izgleda kao da pripada mnogo skupljem hi-fi uređaju. Koristi se odličan trik – jednostavna pločica s kontrolama ubačena je u kućište, koje je CNC mašinom izdubljeno i oblikovano iz komada aluminija

Iz dosad spomenutog očito je da je Audio Pro pokrio sve relevantne načine žičnog i bežičnog povezivanja ovih zvučnika, udarivši na taj način temelj za istinski svestran kućni glazbeni sustav, kojeg vlasnici doista neće morati nadograđivati – ničime.

Zvuk veći od gabarita

U smislu pozicioniranja, Audio Proovi zvučnici nisu osobito zahtjevni, ali svakako ćete ih htjeti odmaknuti od zida ispred kojeg se nalaze. Prevelika blizina zidu rezultira suviše napadnim udarima basa, za što su odgovorni, naravno, poveliki stražnji bas-refleksni portovi. Istina, količina proizvedenog basa dade se zauzdati unutar mobilne aplikacije (na skali od ±5 dB; isto vrijedi i za visoke frekvencije), ali to nije optimalno rješenje, jer se tako također gubi na basu koji izlazi iz prednjih jedinica, a samim time i na cjelokupnoj živahnosti i energičnosti zvuka. Kako se radi o zaista kompaktnim floorstanderima, ne izgledaju neprirodno kad se malo izvuku sa svoje uobičajene pozicije – lijevo i desno od televizora – stoga to svakako učinite. Ako im dadete da dišu straga, uzvratit će vam upadljivo rafiniranijim performansama.

Ono što nas je inicijalno privuklo ovim zvučnicima, kad smo ih čuli na jednoj zagrebačkoj prezentaciji, nije bila njihova praktičnost, ni kompaktni gabariti, ni iznenađujuće razumna cijena, već – kvaliteta zvuka. Iz pukih gabarita Addona A36, kao i nevelikih prednjih jedinica – govorimo o visokotoncu s 1-inčnom kupolom od tekstila te dva 4,5-inčna bas-srednjetonca, čiji konstrukcijski materijal Audio Pro ne navodi – teško ćete moći naslutiti što će iz njih izaći nakon što ih žičnim ili bežičnim putem spojite sa izvorima zvuka.

Zaštitne mrežice priložene su u paketu i magnetski se hvataju za prednjicu zvučnika
Zaštitne mrežice priložene su u paketu i magnetski se hvataju za prednjicu zvučnika

Dočekat će vas prpošan i mesnat zvuk, koji uspijeva ostati posve čist i lišen distorzija pri svim razinama glasnoće, što efektivno znači da je ugrađeno pojačalo odlično prilagođeno veličini zvučničkih kutija i samih jedinica. Glasnoće ima dovoljno za popunjavanje svakog milimetra prostora prosječnog hrvatskog dnevnog boravka te se sirova snaga ugrađenog pojačala ni u jednom trenutku ne doima nedostatnom. Zvučnici odlično funkcioniraju i u manjem dnevnom boravku – pokušali smo ih slušati s udaljenosti od dva metra te su i u tom slučaju isporučili energičan i ugodan zvuk, koji nam ni kod glasnijeg slušanja nije stvarao osjećaj da „napada“ uši.

Donji dio frekvencijskog spektra zacijelo je najupečatljiviji. Duboko sumnjamo kako će itko osjećati potrebu za dodavanjem subwoofera, jer iz Audio Proovih kutija izlazi zaista masivan bas, osobito voluminozan u području ispod 100 Hz. To se u praksi prevodi u instant-zabavu; zvučnici udaraju točno onako kako ljudi vole. Zahtjevniji slušači vjerojatno će kazati da basu nedostaje razina detaljnosti i uglađenosti – i bit će u pravu, iako ga svejedno nipošto ne možemo nazvati tromim ili muljavim. Kad ćete prijateljima demonstrirati mogućnosti ovih zvučnika, bas je bez ikakve sumnje prvo što će zadivljeno komentirati.

Srednje frekvencije nisu isturene ni osobito upečatljive, premda im se u principu nema što zamjeriti: instrumenti i vokali zvuče čisto te bivaju reproducirani s dovoljno detaljnosti da ni u jednom trenutku ne ostaju izgubljeni u „miksu“. Kad već spominjemo vokale, treba istaknuti da Audio Proovi zvučnici s izvanrednom lakoćom grade zvučnu pozornicu u kojoj glasovi izvođača zvuče kao ne dopiru iz lijeve i desne zvučničke kutije, već iz prostora između njih. Kod mnogih zvučnika takvo što može se postići samo minucioznim traženjem optimalnog položaja (ili nikako), dok je kod ovih zvučnika bilo dovoljno da ih blago zakrenemo prema unutra (toe in), bez ikakvog finijeg ili dugotrajnijeg ugađanja.

Najzad, gornji dio frekvencijskog spektra nazvali bismo dostatno otvorenim da glazba ne djeluje „zagušeno“, a istovremeno i zaglađenim, s ciljem izbjegavanja zamora ušiju prilikom dugotrajnijeg slušanja.

Sve u svemu, za traženih 6.000 kuna, Audio Proovi zvučnici isporučuju neočekivano uvjerljive akustičke performanse. Premda nemaju dovoljno rafiniranosti i vještine izvođenja finesa da bi posve zadovoljili najveće hi-fi entuzijaste (da ne kažemo – audiofile), ciljana publika ni na trenutak neće biti razočarana nijednim njihovim aspektom. Upravo suprotno; kad uzmete u obzir koliko ste platili ove zvučnike, a potom se još prisjetite činjenice da ste s njima zapravo dobili čitav, moderan, uhu ugodan audio sustav, svekoliko oduševljenje jednostavno ne može izostati.

Audio Pro Addon A36

  • Kvaliteta zvuka (osobito s obzirom na cijenu)
  • Širok spektar mogućnosti bežične i žične reprodukcije zvuka
  • Kompaktni gabariti
  • HDMI ARC
  • Magnetske zaštitne mrežice
  • Funkcionalna mobilna aplikacija
  • Valjalo bi poraditi na dizajnu mobilne aplikacije
  • Potencijalno iritantna statusna LED-ica na lijevom zvučniku
Zvuk 8
Izrada 9
Povezivost 10
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 5.990 kn Prikaži sve cijene Ustupio: A.S. Komunikacije