Audio-Technica ATH-S220BT - Dvostruko povezive i baterijski izdržljive

S cijenom od 550 kuna, ATH-S220BT najjeftinije su bežične naglavne slušalice u ponudi Audio-Technice. Riječ je o modelu koji očito cilja na kombinaciju kućnog, uredskog i izvanjskog korištenja, što je vidljivo iz njegove liste karakteristika i mogućnosti

Davor Šuštić utorak, 1. ožujka 2022. u 00:05
specifikacije
Izvedba Zatvorene, naglavne, on-ear
Zvučnički driver Dinamički (40 mm)
Frekvencijski odziv 5-32.000 Hz
Impedancija/Osjetljivost 32 Ω / 105 dB/mW
Deklarirano trajanje baterije 60 h
Povezivost Bluetooth 5 (SBC), 3,5 mm
Dodaci USB-C kabel za punjenje, 3,5-mm audiokabel
Jamstvo 2 godine

Posve neupadljiv dizajn i mala masa, od svega 180 grama, slušalice ATH-S220BT čine prikladnima za nošenje na otvorenom, jer ni na jednoj glavi ne izgledaju glomazno. Voljeli bismo da se mogu sklopiti prema unutra, kako bismo im mogli smanjiti zauzeće prostora u ruksaku. Doduše, mogu se nositi oko vrata, s obzirom na to da se školjke mogu zakrenuti za 90° i položiti na prsa. Ta je funkcija korisna i prilikom odlaganja slušalica na stol. Metalni obruč oklopljen je plastikom i djelomično omotan umjetnom kožom, a plastične su i same slušalice. Kvaliteta izrade nije na razini kakva se dobiva od tri ili četiri puta skupljih modela ovog proizvođača, ali nije ni na razini gdje bismo se zabrinuli oko strukturalnog integriteta slušalica. Za vrijeme testiranja, bez posljedica su preživjele nekoliko neplaniranih padova sa stola, kao i redovito prenošenje u ruksaku.

Kućna i uredska stremljenja slušalica ATH-S220BT očituju se u njihovoj podršci za tehnologiju Bluetooth Multipoint, koja omogućuje istodobno bežično (Bluetooth) spajanje s dva izvora zvuka. To mogu biti, primjerice, vaš laptop i mobitel. U slučaju takve konekcije moći ćete, primjerice, slušati glazbu i druge zvukove s vašeg laptopa te istodobno obavljati telefonske pozive na mobitelu, bez skidanja slušalica ili napornog žongliranja s Bluetooth konekcijom. Bluetooth Multipoint u pravilu je rezerviran za bežične slušalice više cjenovne kategorije, stoga je lijepo, ali i pomalo iznenađujuće, što ju Audio-Technica nudi kod ovoliko povoljnog modela.

Isto možemo kazati za Google Fast Pair, tehnologiju za najbrže moguće uparivanje s mobitelima s Androidom, koju ATH-S220BT također podržavaju. Dovoljno ih je uključiti i postaviti pored mobitela – smjesta ćete dobiti notifikaciju da su slušalice prepoznate i spremne za povezivanje.

USB-C konektor za punjenje, 3,5-milimetarski ulaz za zvuk i tri tipke za upravljanje, smješteni su na obod lijeve slušalice
USB-C konektor za punjenje, 3,5-milimetarski ulaz za zvuk i tri tipke za upravljanje, smješteni su na obod lijeve slušalice

Odlika slušalica ATH-S220BT, od koje ćete imati koristi u svim uvjetima korištenja, njihovo je maratonsko trajanje baterije. Audio-Technica navodi autonomiju od 60 sati na jednom punjenju, što se u praksi može donekle skratiti neprestanim vrlo glasnim slušanjem, ali čak i tada punit ćete ih dovoljno rijetko da vam stanje njihove baterije ne bi bila neprestana opsesija. Uz korištenje od pet sati dnevno, možete računati na dva do tri punjenja mjesečno. Punjenje se obavlja preko USB-C konektora, ugrađenog na lijevu slušalicu, a traje oko četiri sata. Podržana je i funkcija brzog punjenja, kojim se u 10 minuta vraća dovoljno energije za oko tri sata bežičnog rada slušalica. Zbog svega toga, vrlo će vam se teško dogoditi da vam se slušalice ATH-S220BT posve isprazne, no čak i ako se to dogodi, još uvijek vam je na raspolaganju mogućnost žičnog spajanja. Za to se koristi priloženi 3,5-milimetarski kabel, koji se spaja u lijevu slušalicu i izvor zvuka. Na kabelu je ugrađen mikrofon, stoga se u žičnom radu ne ostaje bez mogućnosti telefoniranja. Spomenimo još i da istodobno punjenje i bežični rad slušalica nisu mogući – spajanjem USB-C kabela za punjenje, ugrađena elektronika smjesta se isključuje. Srećom, mogu se puniti i koristiti preko spomenute 3,5-milimetarske žice.

Na lijevoj slušalici još se nalaze i tri tipke. Dvije vanjske služe namještanju glasnoće i prebačaju na sljedeću ili prethodnu pjesmu, dok je središnja namijenjena pauziranju glazbe, aktivaciji glasovnog asistenta (Google Assistant, Apple Siri), prihvaćanju i odbijanju telefonskih poziva te aktivaciji takozvanog Low Latency načina rada, u kojem se podosta smanjuje kašnjenje zvuka za slikom, a nauštrb bežičnog dometa i trajanja baterije. Low Latency Mode može biti koristan za mobilno igranje, ali za slušanje glazbe i gledanje videa na YouTubeu neće vam biti potreban.

S obzirom na cijenu slušalica, kvaliteta zvuka vrlo je solidna. Basovi imaju naglašeni udar i fino su popunjeni, a nešto je naglašenije i područje do 3 kHz, što znači da brojni vokali i instrumenti ne padaju u drugi plan, premda pojedini pjevači mogu zvučati suviše napadno. Frekvencije iznad 4 kHz, dakle, viši srednji i visoki dio spektra, relativno su zatvorene, pa zvuku nedostaje prozračnosti, no kako zacijelo nećete tražiti audiofilske performanse od slušalica za 550 kuna, ništa od toga ne smatramo ozbiljnim nedostatkom Audio-Technicinog modela.

Ugrađeni mikrofon dovoljno je dobar za obavljanje telefonskih razgovora i online sastanaka, čime u potpunosti ispunjava svoju svrhu.

Potencijalno problematični aspekt slušalica ATH-S220BT njihova je udobnost. Iako su zaista lagane, same slušalice su on-ear izvedbe, što znači da jastučići od umjetne kože ne okružuju uši, već se prislanjaju o njih. Ako imate veliku glavu ili osjetljive uši, dugotrajnije izlaganje tako koncipiranim slušalicama moglo bi prouzročiti neugodu i bol. Osobno sam vlasnik pozamašne glavuše te bi mi se bol u ušima javila nakon otprilike sat vremena nošenja slušalica. Spadate li u "rizičnu skupinu", bit će najbolje da svratite u fizičku trgovinu i isprobate ih uživo.

Audio-Technica ATH-S220BT

  • Podržana tehnologija Bluetooth Multipoint (istodobno povezivanje s dva Bluetooth uređaja)
  • Izvrsno trajanje baterije
  • Brzo punjenje baterije
  • Mogućnost pasivnog žičnog rada
  • On-ear izvedba bit će potencijalno neudobna vlasnicima velikih glava i osjetljivih ušiju
  • Nemogućnost sklapanja
Kvaliteta zvuka 7
Udobnost 6
Trajanje baterije 10
Isplativost 8
UKUPNI DOJAM 7
Cijena 549 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art
Bug 352 ožujak 2022.